Dodaj do ulubionych

podwyzka alimentów

14.10.14, 20:34
witam mam pytanie jestem już 8 lat po rozwodzie wychowuje 2 dzieci .gdy były mąż odszedł to złożyłam pozew o alimenty dostałam po 300 zł na dziecko.do tej chwili b.maz nie zapłacił żadnych alimentów fakt dostaje z funduszu przez 8 lat .masakra o on wolny i nic z tym nie robią żyje sobie jak paczek w maśle. Ostatni raz dzieci widział 8 lat temu w ogóle się nie interesuje ich zżyciem. Chodzi mi o to czy jak bym podniosła alimenty czy sad by mi przyznał? Jeżeli ja pracuje mam najniższy dochód proszę o poradę czy w ogóle mam szanse .dzieci już maja po 14 i 12 lat wiec ich potrzeby są coraz większe ,co mam zrobić doradźcie?
Obserwuj wątek
    • altz Re: podwyzka alimentów 14.10.14, 20:43
      Jasne, że są szanse na te 500 zł, które dostaniesz z FA. Wystarczy udowodnić potrzeby i możliwości zarobkowe w ojca fachu.
      Z tym wzrostem potrzeb jest różnie. Ja sobie żartuję, że najdroższe są małe dzieci, a potem już koszty rosną. smile Ale przy takich kwotach sąd nie powinien mieć wątpliwości.
      • monika17112 Re: podwyzka alimentów 14.10.14, 20:50
        le ja nawet nie wiem gdzie on mieszka to jaki mam podac adres wiem tylko tyle ze przebywa we Wrocławiu i ma tam tez dziecko i kobiete
        • altz Re: podwyzka alimentów 14.10.14, 21:35
          Napisałaś, że żyje jak pączek w maśle. Czyli, jakieś wiadomości masz.
          Gdzieś pracuje..., zacznij sprawdzać od tego. Imię i nazwisko w wyszukiwarkę, potem FB. Facet gdzieś jest, nie zapadł się pod ziemię.
          Jak się nie uda znaleźć, to i tak można sobie poradzić, tylko trwa to dłużej. Można podać adres rodziców do doręczenia, jeśli wiesz, że tam czasami przebywa, adres pracy, jeśli ją znajdziesz. W ostateczności, można pozwać dziadków o alimenty. Można "przeprowadzić rozprawę pod nieobecność pozwanego", czyli bez obecności ojca waszych dzieci.

Dostajesz pieniądze z FA, więc coś załatwiałaś? Byłaś u komornika?
          Można też próbować się dowiedzieć w miejscu ostatniego zameldowania Byłego. Pisemnie wnosisz do gminy o udostępnienie aktualnego miejsca zameldowania w związku z tym, że występujesz w imieniu małoletniego w celu wniesienia do sądu wniosku w sprawie alimentów. Dostaniesz dane bezpłatnie, o ile jest zameldowany. Jak już masz adres zameldowania, to zaczynasz działać i nie przejmujesz się, czy docierają dokumenty z sądu. Wtedy można za którąś próbą sądu powiadomienia, wnieść o rozprawę pod nieobecność pozwanego. Można to zrobić od razu pisząc, jaka jest sytuacja i dopisując na przykład tak "w razie niestawienia się pozwanego, wnoszę o przeprowadzenie rozprawy pod nieobecność pozwanego".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka