29.09.15, 10:23
Co mam robić. Od 6 lat pracuje za granicą. Od 3 lat żona przyjeżdżała do mnie na 3 miesiące. Rok temu dowiedziałem ze że mnie tu zdradziła. Obiecywała ze zerwała kontakt i juz tego nie robi. Ostatnio żniw dowiedziałem się ze zdradziła mnie jeszcze kilka razy i ma dalej z nim kontakt telefoniczny. Chcę się rozwieść ale nie wiem co będzie z majątkiem. Dostaliśmy działkę budowlaną od mojego wójka i zaczęliśmy budować dom (mam nagrania które potwierdzają że przed przepisem mnie zdradzała) czy będę musiał dzielić się działką po rozwodzie?
Obserwuj wątek
    • errare_humanum_est Re: rozwód 29.09.15, 12:01
      Czy przekazanie działki zostało dokonane w drodze darowizny? Jeżeli tak, to wszystko zależy, na kogo była darowizna. Jak tylko na Ciebie - działka jest tylko Twoja i nie wchodzi do podziału majątku (ale to, co na niej wybudowaliście - już tak), jeżeli na was oboje - to wtedy trzeba się działką (bądź jej wartością) podzielić, tak samo jak wszystkim, czego się dorobiliście, zarobiliście, odłożyliście w trakcie trwania małżeństwa. Fakt zdrady jednego z małżonków, nawet zakończonej rozwodem z orzeczeniem wyłącznej winy, nic tutaj nie zmienia, do nierównego podziału majątku trzeba udowodnić, że małżonek nie dokładał się do wspólnego życia, a wręcz wspólny majątek uszczuplał (hazard, pijaństwo, rozrzutność itp.). Duże różnice w zarobkach lub nawet gdy jeden z małżonków nie pracował nie stanowią takiej przesłanki, jeżeli w tym samym czasie zajmował się domem, prał, gotował, sprzątał, wychowywał dzieci itp. itd.
      Taka jest teoria, ale jeżeli chodzi o duże pieniądze to zawsze warto zapłacić za poradę fachowca (=adwokata dobrego w takich sprawach)
      • mayenna Re: rozwód 29.09.15, 20:38
        To co jest na działce należącej do majątku odrębnego jednego małżonka należy do tegoż małżonka i nie podlega podziałowi. Zeby cos dostać druga strona musi udokumentować nakłady na to co wspólnie budowali. Jak dostali działkę we współwłasność małżeńską to dzielą wszystko po równo.
        • blue_ania37 Re: rozwód 30.09.15, 15:42
          Od odrębnej własności należy zapłacić podatek.
          Jesli nie to jest wspólne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka