Dodaj do ulubionych

Wyrównanie alimentów

23.12.15, 11:35
Witajcie!
Mam pytanie, w marcu 2015 orzeczony rozwód z winą wyłączną powoda. obie strony wniosły apelacje, w grudniu 2015 sąd apelacyjny podtrzymał wyrok. Na czas rozprawy sąd ustanowił zabezpieczenie potrzeb rodziny, niższe niż zasądzone w wyroku alimenty. Czy należy mi się jakieś wyrównanie za ten czas? Nie mam jeszcze wyroku na piśmie, świeża sprawa...
Może ktoś z Was się orientuje i rozjaśni mi sprawę? smile
Pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • tricolour A wnosiłaś o wyrównanie? 23.12.15, 12:39
      ?
    • celina1984 Re: Wyrównanie alimentów 23.12.15, 13:59
      Dokładnie jak pisze tri powinnaś w pozwie mieć napisane ze wnosisz o alimenty od dnia wniesienia pozwu, jak nie miałam takiego zapisu, dostałam zabezpieczenie na czas rozprawy niższe niz alimenty, potem nie przysługiwało mi wyrównanie.
      • muta001 Re: Wyrównanie alimentów 23.12.15, 18:30
        Ja w pozwie rozwodowym nie mam napisane, że wnoszę o alimenty od dnia wniesienia pozwu.
        Czy na sprawie rozwodowej kiedy będą ustalane alimenty można to sprostować tak aby alimenty były liczone od dnia wniesienia pozwu?
        • celina1984 Re: Wyrównanie alimentów 23.12.15, 19:55
          Raczej nie.
        • mayenna Re: Wyrównanie alimentów 23.12.15, 20:54
          Można złożyctaki wniosek na piśmie lub ustnie w trakcie rozprawy. Sąd zdecyduje sam. Umotywuj go tylko, choćby tym że powód nie łoży na dziecko dobrowolnie od daty złożenia pozwu.
      • bjuti1976 Re: Wyrównanie alimentów 23.12.15, 19:03
        Nie złożyłam takiego pisma sad
        Trudno.
        Dziękuję Wam za informację!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka