Dodaj do ulubionych

Zabezpieczenie potrzeb.

20.03.16, 11:39
Witam się smile Nakreślę sytuację. Mąż chce rozwodu i pozew złoży zaraz po mojej wyprowadzce. Od czasu kiedy z dziećmi (11 mies i 5 lat) się wyprowadzę on chce płacić 1500 zł i na takie alimenty później się zgadza. Powiedziałam mu, że będę wnioskowała o trochę wyższą kwotę ale dokładnie poznam ją jak wszystko wyliczę-będę wynajmować mieszkanie więc częściowo dzieci też wliczę. Wiem, że nie będzie dobrowolnie płacić nic więcej więc mam pytania:
1.czy jeśli do czasu rozprawy będę brała od niego te 1500 zł a później alimentów będę żądać wyższych, to w sądzie nie usłyszę, że dzieciom to wystarczało więc po co więcej?
2.czy jeśli będzie płacił te 1500 zł a alimenty zasądzą wyższe to będzie musiał dopłacić jakieś wyrównanie?
3.czy jeśli nie dogadujemy się co do kwoty alimentów to za jedną rozprawą to zostanie ustalone przez sąd? czy będę musiała składać osobny pozew?
4.czy ustalając alimenty sąd potrzebuje pit za poprzedni rok? czy jakieś zaświadczenie o zarobkach? mąż prowadzi działalność.
Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Obserwuj wątek
    • heniek.8 Re: Zabezpieczenie potrzeb. 20.03.16, 20:53
      kasia_sroka napisała:

> 1.czy jeśli do czasu rozprawy będę brała od niego te 1500 zł a później alimentó
      > w będę żądać wyższych, to w sądzie nie usłyszę, że dzieciom to wystarczało więc
      > po co więcej?

to są polskie sądy. tu nie ma reguły,
      jak baba jest wyspana i najedzona to będzie dawać inne wyroki niż jak pokłóciła się rano z sąsiadką
      ty masz jakiś "kosztorys" do przedstawienia i twoja wersja jest taka że zawsze mówiłaś że 1.5 tysia to za mało

> 2.czy jeśli będzie płacił te 1500 zł a alimenty zasądzą wyższe to będzie musiał
      > dopłacić jakieś wyrównanie?

lex retro non agit

> 3.czy jeśli nie dogadujemy się co do kwoty alimentów to za jedną rozprawą to zo
      > stanie ustalone przez sąd? czy będę musiała składać osobny pozew?

może być za jedną, po prostu babka z kapelusza wyciąga kwotę

> 4.czy ustalając alimenty sąd potrzebuje pit za poprzedni rok? czy jakieś zaświa
      > dczenie o zarobkach? mąż prowadzi działalność.

to zależy czy walczycie o kwotę czy się zgadzacie.
      zapewne będziesz chciała wykazać że ma większe możliwości więc poprosisz o wykazanie dochodów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka