anja_pl 19.05.05, 22:28 czy na Twojej działce rosną wrzosy? czy jest sucho czy wilgotno? a jakbyś mi adres na @ podał to i jesiona bym Ci podesłała, może by się przyjął Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scriptus Re: Scriptus - zielenina 19.05.05, 23:20 Nie rosną wrzosy, jest sucho, piasek. Trawa rośnie słabo, rośnie za to mech. z drzew - naturalne są brzozy i sosny, jest dąb, który sie sam zasiał i drzewka owocowe, które od 20 lat zdołały dorosnąć do wysokości jednego metra, pracowicie podlewane i nawożone. Pomimo, że takie niepozorne, co roku dają po około 5 kg jabłek każde. Dziwne, że przed ponad 20 laty rosło tam żyto i ziemniaki, bo ziemia jest dziesiątej klasy, miejscami jedenastej. Zakładając ozdobny trawnik wyzbierałem dwie wywrotki kamieni. Mam zamiar z nich postawić gril. Jednak zamiast trawy wyrósł mech. Nie przyjęły się ani modrzewie, ani świerki (rośnie raptem jeden, ale też stale sztucznie chroniony przed agesją sąsiadów, czyli brzóz, które chętnie by go stłumiły, próbowałem wierzby, tuje, bukszpany, z krzaków wyrósł jeden złotokap i jeden jałowiec. Średnio przyjmuje się 10 % zasadzonych roślin. Mimo, że działka taka nieurodzajna, lubię tam jeździć, i coś dłubać. Odpowiedz Link
scriptus Re: Scriptus - zielenina 19.05.05, 23:24 Jesiony, cały dziki lasek, rosną koło domu mojego Dziadka, brałem juz stamtąd takie takie dwu - trzyletnie pędy wraz z ogronmą michą ziemi, bez naruszenia korzeni, niestey, nie chca rosnąć. Cóż, koło Warszawy jest taka ziemia, polodowcowe wydmy i tyle... Odpowiedz Link
clio11 Re: Scriptus - zielenina 20.05.05, 09:32 Scriptusie, skoro na Twojej działce rośnie mech, znaczy się, że gleba jest kwaśna. Trzeba nawóz "przeciwmchowy". Są w ogólniedostępnej sprzedaży. Odpowiedz Link
anja_pl Re: Scriptus - zielenina 20.05.05, 12:15 nie psuj mchu , na mchu jest milej niż na trawie jak jest mech to chyba nie jest sucho, a trawa kiepska rosnie, a odwiedzałeś grupę pl.rec.ogrody? może oni znajdą coś dla Ciebie na suchą działkę... podczytuje ich czasem Odpowiedz Link
scriptus Re: Scriptus - zielenina 20.05.05, 15:03 Dzięki, wieczorkiem zajrzę, bo teraz "zarobiony jestem" Odpowiedz Link
scriptus Re: Scriptus - zielenina 20.05.05, 20:30 Z tym mchem, to jest tak, rośnie pod drzewami, które posadziłem 20 lat temu wzdłuż ogrodzenia. Na środku wyrosła trawa, ale kilka razy postawiłem samochód i rozjeździłem, teraz nie chce się na nowo przyjąć i wychodzi piasek. Sypię torf i nasiona, ale nie chce się to przyjąć, za sucho. Odpowiedz Link
anja_pl Re: Scriptus - zielenina 20.05.05, 21:01 to może posiej trawę jesienią, jak opady będą zapowiadać ja dwa tygodnie temu wysiałam trawę i Pan Bóg mi ją cudnie podlewał, aż mił opatrzec jak wschodzi )) Odpowiedz Link
scriptus Re: Scriptus - zielenina 20.05.05, 21:51 Tak musze zrobić, tylko musze znaleźć jakąś odmianę heavy duty, żeby wytrzymała w warunkach półpustynnych )))) Odpowiedz Link