Dodaj do ulubionych

Do Majkela

06.07.07, 23:44
Może przypominasz sobie moją sytuacje..uzyskałam rozwód z winy m, jego
eksmisję z mieszkania i zwrot kosztów, ale napisał apelacje.Sąd apelacyjnu
zgadza się ze wszystkim ,ale zwrócił sprawę do ponownego rozpatrzenia. M po
otrzymaniu pozwu o rozwód napisał o zwolnienie z kosztów(?)i prośbę o
adwokata z urzędu.Gdy przeczytałam akta teraz, sąd wysłał mu wtedy druk do
wypełnienia o Stanie Majątkowym.Nie ma tego oświadczenia w dokumentach. więc
dlatego może nie przydzielili mu tego adwokata.Wysłano teraz ponownie,więc
myślę,że tym razem go otrzyma(adwokata).Jak mogą toczyć się kolejne sprawy,
czego mogę oczekiwać, czy będą kolejny raz przesłuchiwani świadkowie?Dodam że
m odsiaduje w więzieniu 2 wyroki za znęcanie i trzeci za grozby karalne
uprawomocniony już po orzeczeniu wyroku o rozwodzie
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: Do Majkela 07.07.07, 14:25
      to ze zostal mu wyslany druk oswiadczenia o stanie majatkowym itd. wcale nie
      znaczy ze tego adwokata dostanie. Sad moze odmowic ustanowienia takiego
      pelnomocnika jesli uzna to za zbedne. Dziwne troszke ze zostalo wyslane po raz
      drugi. Byc moze nie bylo zwrotki od niego ? Bo od daty doreczenia tego
      oswiadczenia ma 7 dni na zlozenie wypelnionego formularza. Jesli tego nie zrobi
      sad oddali wniosek o zwolnienie a tym samym ustanowienie adwokata z urzedu
      bowiem warunkiem otrzymania adwokata z urzedu jest calkowiete zwolnienie od kosztow.
      Jak dalej sie bedzie toczyla sprawa zalezec bedzie od pelnomocnika ale odrazu
      podpowiedz. Adwokaci z urzedu nie przykladaja sie do tzw. urzedówek bowiem
      dostają za taką sprawę wynagrodzenie w kwocie 360 PLN co czasami nijak ma sie do
      nakladu pracy. W dodatku jesli jest z urzedu MUSI przychodzic na kazda jedna
      rozprawe bo jesli nie przyjdzie to czeka na niego skarga do ORA. Tym samym
      sprawy chca zakonczyc jak najszybciej bez zadnego niepotrzebnego przeciagania.
      Jesli maz nie byl dowozony z ZK na rozprawy to sprawa powinna sie zakonczyc
      jeszcze szybciej, bo byc moze pelnomocnik bedzie bardziej skory do ustepstw... a
      jesli do tego wziac oczywistosc zawienienia w postaci wyrokow za znecanie i za
      grozby hmm.. adwokaci to czasmi tez ludzie, no chyba ze zjawi sie jakis mlody
      orzel ktory bedzie sie chcial popisac.
      Musisz teraz po prostu czekac co sie stanie dalej. Zagladajac od czasu do czasu
      w akta sprawy zeby sprawdzic co sie dzieje.
      • omega333 Re: Do Majkela 07.07.07, 22:58
        Dziękuję bardzo, podniosłeś mnie na duchu.Oświadczenie o stanie majątku
        wypełnił natomiast gdy napisał apelacje od wyroku rozwodowego, niestety nie
        wyjawił, iż otrzymuje rente no bo siedzi w zakładzie karnym.Czy powinnam
        sprawdzić jak obecnie wypełni to oświadczenie?
        • majkel01 Re: Do Majkela 08.07.07, 02:08
          mozesz sprawdzic. W razie gdyby cos bylo nie uwzglednione mozesz powiadomic o
          tym sad. Wowczas sad moglby cofnac zwolnienie od kosztow bo pieniadze na
          depozycie jego powinny jakies byc wiec adwokata moglby sobie sam oplacic. Za
          podawanie nieprawdziwych danych grozi zreszta odpowiedzialnosc karna.
          • chalsia Re: Do Majkela 08.07.07, 12:33
            > depozycie jego powinny jakies byc wiec adwokata moglby sobie sam oplacic. Za
            > podawanie nieprawdziwych danych grozi zreszta odpowiedzialnosc karna.

no grozi, grozi, ale często pozostaje to tylko niewykonaną groźbą.
            Ja już udowodniłam sądowi,iż eks popełnił krzywoprzysięstwo (min. w
            oświadczeniu majątkowym właśnie) i co? i Nic.
            Moja adwokat powiedziała, ze sądy świetnie wiedzą iż ludzie kłamią w sądach,
            ale nic z tym w większości przypadków nie robią.
            No chyba, że chodzi o poważne sprawy karne czy wielkie afery.
            • majkel01 Re: Do Majkela 08.07.07, 14:14
              tu pelna racja... w dotychczasowej praktyce tylko raz sie spotkalem z faktem
              zlozenia do prokuratury przez sad z urzedu doniesienia o mozliwosci popelnienia
              przestepstwa i chodzilo o nielegalna aborcje. A nalezalo by chyba sporo wiecej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka