Dodaj do ulubionych

ślub z Niemcem i problem z dokumentami

07.01.08, 14:59
Witam. Mam taki problem... Planuję wziąć ślub z Niemcem w Niemczech, byliśmy z
narzeczonym w standesamt czyli niemiecki urząd stanu cywilnego. Wszystkie
potrzebne dokumenty jakie zażądali załatwiliśmy, prócz jednego, którego dostać
nie mogę w Polsce... Otóż jestem po rozwodzie, czyli dostałam wyrok sądowy w
imieniu Rzeczypospolitej, a tutaj w Niemczech prócz tego żądają jeszcze
europejskiego dowodu o rozwodzie. Niestety dzwoniłam po różnych sądach, (nie
tylko tam, gdzie brałam rozwód) ale Polacy o takim czymś nie słyszeli, a
Niemcy nadal sie upierają, że takie coś chcą. Nie mam pojęcia już co mam
zrobić, dodatkowo jestem w ósmym miesiącu ciąży, i bardzo nam się śpieszy, a
bez tych dokumentów sprawa nie pójdzie dalej. Czy ktoś miał podobne problemy,
może ten dokument ma jakąś fachową nazwę, o której ja jeszcze nie wiem? PROSZĘ
O POMOC!!!
Obserwuj wątek
    • mazda25 Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami 17.01.08, 13:47
      Nie jestem tutaj ekspertem ale przejdz na forum polonia w niemczech
      oni maja tam dobre informacje.
      Na twoim miejscu zwrocilabym sie do konsulatu polskiego lub
      ambasady,oni posrednicza w zalatwianiu dokumentow z Polski i musza
      ci pomoc.
      • jadwisia9 Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami 21.01.08, 20:49
        skontaktuj się z moją znajomą nr gg 12063617(Emi) Była w podobnej sytuacji, pomoze
    • Gość: emi Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.08, 21:28
      czec ja tez biore slub z niemcem ale nieslyszalam jeszcze zeby byly
      takie wymagania slysze to pierwszy raz mam takä samä sytuacje jak ty
      i dziwi mnie to bardzo jesli mogla bys sie odezwac do mnie na gg to
      zapraszam
      • Gość: kiara a nie chodzi o dodatek do aktu z paragrafu IP: *.m.pppool.de 22.01.08, 15:20
        dostaje sie w sadzie wyrok rozwodowy, ale to za malo, bo trzeba
        jeszcze ich poprosic o dokument, ktory powoluje sie na ktorystam
        paragraf i ma podpis prezesa sadu i tylko jego, oczywiscie wszytskie
        te dokumenty wymagaja apostile i wtedy jest chyba ok, bralam slub 3
        m-ce temu i tez jestem po rozwodzie... moj nr gg 2020614.
        • justicja Re: a nie chodzi o dodatek do aktu z paragrafu 23.01.08, 22:48
          Dzięki za wszelką pomoc. Już daliśmy rade z narzeczonym, ufff Wyobraźcie sobie,
          że jest jeszcze takie coś:
          Jakie kroki należy poczynić, aby sądowe orzeczenie wydane w innym Państwie
          Członkowskim dotyczące rozwodu/unieważnienia/uchylenia małżeństwa zostało uznane
          w Niemczech?
          Zgodnie z rozporządzeniem Rady (WE) nr 1347/2000 z dnia 29 maja 2000 r. (dalej
          zwanym: rozporządzeniem Bruksela II) takie orzeczenie (z wyjątkiem decyzji
          wydanych w Danii) jest automatycznie uznawane w Republice Federalnej Niemiec, a
          więc bez przeprowadzenia szczególnego postępowania w celu uznania. Zgodnie z ww.
          rozporządzeniem postępowanie sądowe w sprawie rozwodzie, unieważnienia lub
          uchylenia małżeństwa musi być wszczęte po dniu 1 marca 2000 r. Decyzje wydane w
          Danii wymagają nadal przeprowadzenia szczególnego postępowania w celu uznania.
          Więc gdy to przedstawiłam urzędniczce w standesamcie, stwierdziła, że jest to
          nieprawdą, ale dała sobie widocznie czasu by to sprawdzić, bo na drugi dzień
          zadzwoniła do nas, że jednak miałam racje i że nie wymaga więcej żadnego
          europejskiego potwierdzenia. A tak przy okazji dzwoniłam do sądów (kilku, bo nie
          wiedzieli w niektórych) o jaki to dokument mogło chodzić, więc powiedzieli że to
          jest: "odpis wyroku w obrocie zagranicznym"...
          Wnioskując, człowiek naprawdę może się pogubić, tym bardziej, że same urzędy nie
          potrafią udzielić konkretnych informacji, i niektórzy są za głupi na to by
          siedzieć na niektórych stanowiskach.
        • barbara1976 Re: a nie chodzi o dodatek do aktu z paragrafu 25.08.08, 12:49
          Witam.
          Ja również mam problem z dokumentami o rozwodzie.Urząd stanu
          cywilnego w Berlinie chce mojego komplentnego orzeczenia o
          rozwodzie .Byłam w Sadzie i mi powiedzieli ze u nas wydaje sie
          wyrok.Mam Do Ciebie prośbę abyś mi napisała jak mam to załatwic.
    • Gość: anneta Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami IP: *.hsi.kabelbw.de 25.01.08, 09:59
      Witaj ja jestem wlasnie w trakcie zalatwiania dokumentow , jestem
      rowniesz rozwodka i odemnie zadaj tylko na wyroku sadowym dodatkowa
      pieczec z sadu od prezesa danego sadu w ktorym otrzymalam rozwod i
      nastepnie Apostille jest to naduwierzytelnienie to potwierdzaja w
      Warszawie Ministerstwo Spraw Zagranicznych ul Szycha 21 .I po tych
      formalnosciach niemcy rowniesz wysylaja to do niemieckiego sadu o
      nastepne uwierzetylnienie , takie formalnosci chca odemnie
      niemcy.Moze popytaj w Warszawie.
      • Gość: gość Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.08, 08:46
        witam a czy Apostille mozna zalatwic korespondencyjnie? czy trzeba jechac do
        warszawy osobiscie?
        • Gość: sylwia Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.09, 15:43
          witam ,jestem w trakcie zalatwiania papierow ,ktore mi sa potrzebne
          do slubu z niemcem...potrzebne mi sa papiery internacjonal lub
          apostille ,gdzie mam sie zwrocic o nie bo mam z tymi papierami
          problemy?
          • silvi66 Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami 03.04.09, 15:51
            Gość portalu: sylwia napisał(a):

> witam ,jestem w trakcie zalatwiania papierow ,ktore mi sa
            potrzebne
            > do slubu z niemcem...potrzebne mi sa papiery internacjonal lub
            > apostille ,gdzie mam sie zwrocic o nie bo mam z tymi papierami
            > problemy?
    • Gość: wojteko Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami IP: 212.42.245.* 18.06.08, 14:32
      hi
      czy mozesz mi napisac jakie dokumenty sa potzebne na slub cywilny w
      niemczech?
      pozdrawiam
      wojtek
      • Gość: ol Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami IP: *.customers.d1-online.com 20.09.08, 10:15
        jezeli jeszcze ci to potrzebne, a moze sie komus innemu przyda: ja dowiadywalam
        sie tydzien temu w niemieckim USC jakie dokumenty trzeba z Polski dostarczyc,
        powiedzieli mi ze potrzebuja : akt urodzenia, zaswiadczenie o zdolnosci prawnej
        do zawarcia malzenstwa + zaswiadczenie o zameldowaniu w Polsce (ponoc i to jest
        im potrzebne). wszystko trzeba przetlumaczyc a i najlepiej zapytac sie czy
        potrzebne jest Apostille. akt urodzenia najlepiej wziac z polskiego USC
        miedzynarodowe, to ni musisz tlumaczyc i miec od tego Apostille, a jezeli w
        twoim USC wydaja to zaswiadczenie tez miedzynarodowe to i do tego Apostille ci
        nie bedzie potrzebne. Apostille dostaniesz z MSZ'tu, musisz miec ze soba
        dokumenty uzyskane w USC
        • Gość: agnessa problem IP: *.subscribers.sferia.net 05.12.08, 19:36
          Witam... ja mam bardzo duzy problem i na prawde nie wiemjak sie zachowac...
          facet z ktorym sie zwiazalam jest w separacji z zona, 14 stycznia ma odbyc sie sprawa rozwodowa! Jakie jest prawdopodobienstwo ze dostanie rozwo odrazu??? Na dodatek jestem w ciazy i chcialabym wziasc slub cywilny jak najszybciej. Po jakim czasie od rozwodu jest to mozliwe, poniewz dziecko pojawi sie juz nie dlugo???
          prosze aby ktos odpisal. moze macie podobne doswiadczenia, lub poprostu znacie sie na tym
    • qiuik Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami 29.01.09, 23:35
      Witam,
      Mam pytanie odnośnie dokumentów do ślubu cywilnego z Niemcem w
      Niemczech. Wkilku miejscach znalazłam info, że do ślubu będę
      potrzebowała całkowitego aktu urodzenia, paszportu, potwierdzenia
      zameldowania w Polsce i potwierdzenia zdolności do zawarcia
      małżeństwa. No i tu pojawia się mój problem. Pierwsze trzy dokumenty
      to sprawa jasna, ale dziś mój narzeczony dostał ze swojego urzędu
      wykaz dokumentów, które ja potrzebuję i są tam dwie pozycje:
      Ehefahigkeitszeugnis (rozumiem, że to właśnie zaświadczenie o
      zdolności do zawarcia związku) oraz Konsularische
      Eheunbedenklichkeits oder Ledigkeitsbescheinigung. No i co to jest
      to ostatnie??? Nigdzie nie spotkałam się ze wzmianką o tym papierku
      i przeraża mnie to słowo "Konsulariche". Czy ja jeszcze coś w
      konsulacie będę potrzebowała?? Mój narzeczony wspomniał też coś o
      tym, że jakieś papiery on będzie musiał wziąć ze swojego urzędu,
      przywieść je do mojego w Polsce i jeszcze jakieś papiery odebrać, z
      którymi do niemieckiego urzędu trzeba jechać, żeby dokumenty były
      kompletne... To mu dziś urzędnik powidział. Jeśli ktoś przeszedł
      przez ślub cywilny z Niemcem w Niemczech, proszę o poradę. Łatwiej
      zrozumieć kogoś, kto przebrnął przez ten proces osobiście, niż
      urzędników... Z góry dzięki smile
      • Gość: kasia Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.09, 17:49
        czesc to jest moje gg6820644 ja jestem po slubie z niemcem jak
        chcesz to napisz do mnie
        • qiuik Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami 07.04.09, 00:02
          Hej smile
          No ja od tygodnia też jestem już po ślubie smile Ale chętnie się
          odezwę, bo mam kilka pytań poślubnych smile
        • Gość: Ewa Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami IP: *.adsl.alicedsl.de 16.03.14, 20:18
          Witam bardzo pilnie potzrebuje informacji na temat samej ceremoni w Urzedzie stanu cywilnego co mowi panna mloda
    • Gość: GGG wymagane dokumenty IP: *.ip.netia.com.pl 19.06.14, 23:50
      Hej,
      Poniewaz wzielam niedawno slub z Niemcem (czerwiec 2014), przed ktorym poszukiwalam informacji na temat wymaganych dokumentow, dziele sie zdobyta w tej kwestii wiedza.

Aby pobrac sie w Niemczech nalezy przygotowac:
      1. pelny odpis aktu urodzenia wraz z jego tlumaczeniem przysieglym - z urzedu stanu cywilnego, w ktorym rejestrowani bylismy po urodzeniu
      2. akt pierwszego malzenstwa z adnotacja o rozwodzie - to mozna dostac na blankiecie wielojezycznym (jesli oczywiscie ktos wczesniej taki zwiazek zawieral i sie rozwiodl) - z urzedu stanu cywilnego, w ktorym zawierany byl zwiazek
      3. odpis prawomocnego wyroku rozwodowego zgodny z art. 39 Rozporzadzenia WE dotyczacego orzeczen w sprawach malzenstw - uwaga, mi rowniez najpierw przeslano zly odpis!!! istnieje formularz zgodny z art. 39 . jest dwujezyczny! pisze na nim , ze jest zgodny z tym rozporzadzeniem!!! Prosbe o odpis mozna zlozyc osobiscie w sadzie lub przeslac poczta do sadu , ktory udzielal wyroku rozwodowego, w liscie nalezy wyraznie zaznaczyc ( wyboldowac, podkresli) , ze wyrok ma byc zgodny z art 39 i ze potrzebny wam jest do zawarcia zwiazku malzenskiego na terenie Niemiec. Nalezy tez uiscic oplate skarbowa i zalaczyc zaswiadczenie o jej uiszeczeniu. Nie sa to duze koszty, dokladnie nie pamietam ale cos pomiedzy 30 - 40 zl chyba.
      4. zaswiadczenie o moznosci zawarcia malzenstwa - to bierzymy z urzedu stanu cywilnego wlasciwego dla naszego zameldowania. Nalezy przy sobie miec dowod osobisty i odpis aktu urdzoenia i odpis aktu poprzedniego malzenstwa z adnotacja o rozwodzie. Uwaga - wydany dokument ma waznosc tylko 3 miesiace!!!
      5. zaswiadczenie o zameldowaniu ( moze byc w polsce) - z urzedu miasta dla danej dzielnicy, wraz z tlumaczeniem przysieglym
      6. kopia dowodu osobistego

wbrew pozoru jest to wszystko bardzo proste.

Dokumenty te zanosimy do amabasady Niemiec w Warszawie do poswiadczenia. To tez jest platne, rowniez nie pamietam ile ale chyba cos ok. 50 -100 zl.

W dniu slubu wystarczy miec przy sobie swoj dowod.

Po slubie z aktem nalezy isc do urzedu stanu cywilnego w swoim miescie, aby zarejestrowac malzenstwo tez w Polsce. W Warszawie zagraniczne sluby rejestruje tylko UC na ul. Andersa 5. Do rejestracji potrzebny jest oryginal aktu malzenstwa Niemiecki, wraz z tlumaczeniem przysieglym. Oplata 50 zl. Uwaga - ten oryginal zostaje w Polskim UC, wiec przy slubie jesli malzonek potrzebuje tez orginalu do swojego standamtu bierzecie od razu dwa akty.
      Uwaga 2 . Na niemieckim akcie nie jest napisane jakie nazwisko beda nosic dzieci, a informacja ta na polskim akcie musi byc zawarta, dlatego w polskim UC oboje malzonkowie musza zlozyc oswiaczenia w tej sprawie. Niemiecki malzonek nie musi sie stawic w tym celu osobiscie, wystarczy ze wypelni druczek i go przyniesiecie. Proponuje go pobrac z UC przed slubem , aby miec gotowy po slubie do zlozenia.

Dopiero po rejstracji w polskim UC i otrzymaniu polskiego odpisu , mozemy wyrobic nowy dowod, paszport itp.

i tyle ,
      pozdrawiam i zycze szczescia!
    • Gość: Danusia Ślub z Niemcem IP: 213.158.222.* 21.06.15, 17:47
      Dziękuje Ci pięknie Słoneczko za ten fantastyczny pomysł podzielenia sie informacją. Myślałam, że nie potrzebuje informacji i pomocy a po przeczytaniu Twoich rad wiem, że tkwiłam w błędzie. Miałabym problemy. A chce wziąć ślub 1-go sierpnia.
      Wszystkiego dobrego
      Danusia i Hubert
    • Gość: aka1206 Re: ślub z Niemcem i problem z dokumentami IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.10.15, 16:27
      Hej.
      Chce zawrzec malzenstwo z niemcem w Niemczech. Chcialam wziazc z polskiego USC potrzebe dokumenty,ale urzedniczka powiedziala mi ze musi byc ze mna moj przyszly maz, on musi dostarczyc z niemieckiego USC dokumenty ze moze zawrzec zwiazek i ze nie ma zadnych przeciwwskazan. Przyznam szczerze,ze zglupialam troche bo nie wiem po co to jest potrzebne? Czy Wy mieliscie taka sama syt?
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka