milet1 31.10.08, 09:32 Chciałbym się zapytać czy ktoś miał taki problem. Do kogo idzie pies po rozwodzie? Jak to rozwiązaliście? Dzięki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chalsia Re: Jak podzielić psa? 31.10.08, 09:48 w USA były takie przypadki, że sąd rozstrzygał kwestię opieki nad psem tak samo, jak kwestię opieki nad dzieckiem. W Polsce - jak sie dogadacie miedzy sobą, tak będzie. Nie słyszałam by sąd się zajmował "podziałem" psa, bowiem pies jako taki traktowany jest jak rzecz (czyli tyczy się go prawo własności rzeczy) i należy do majątku dorobkowego (jesli weszliście w jego posiadanie w trakcie małzeństwa ze wspólnotą małżeńska). A tak po ludzku - pies powinien zostać z tym z Was, kogo pies uważa za osobnika Alfa. Odpowiedz Link
ask77 Re: Jak podzielić psa? 31.10.08, 10:46 Znam ten problem Pies został z ex. Do nas przychodzi, gdy ex wyjeżdża. Tęskni dziecko, tęsknie ja, tęskni pies. Ex mówi: chciałaś rozwodu- nie masz psa. Psa, mieszkania, szlafroku. Ech doła jakiegoś mam 1 listopadowego Odpowiedz Link
mr.beef do exa 31.10.08, 11:24 ja zajmuję się dwójką dzieci, on psem, będę go zabierała na czas jego nieobecnosci Odpowiedz Link
danagr Re: Jak podzielić psa? 31.10.08, 15:35 trzeba sie dogadac, jak i w innych kwestiach, jesli oczywiscie sie da. Nasz pies byl kawalerski m. ale to ja bylam Alfa. Poszla do m. i w niedlugim czasie zdechla.....cholera mam wyzuty ale nie dawalam rady. Odpowiedz Link
eszir Re: Jak podzielić psa? 31.10.08, 15:56 u mnie byl kot. Zostal u exa. Ja zostawilam exowi mu cale mieszkanie z wyposazeniem i wyprowadzilam do innego kraju. Nie mialam mozliwosci zabrania zwierzaka ze soba. Mam wyrzuty sumienia, ale wyjscia innego nie mialam. zwierz powinien zostac z tym, do ktorego jest bardziej prztwiazany, ale tez u tego kto ma warunki do jego posiadania. Niestety czasami,,, Odpowiedz Link
szrama_z_szarm Re: Jak podzielić psa? 02.11.08, 19:08 Został ze mną- więcej czasu z nim spędzałam, szkoliłam, karmiłam, nosiłam Poza tym-w pewien sposób dzielimy się nim, głównie jest u mnie ale bywa i tak, że i miesiąc spędza z eksem. No i niestety,jest niemal jak człowiek-najbardziej się cieszy, gdy idziemy choć kawałek wszyscy razem...jakby miał nadzieję, że stare czasy wrócą... Odpowiedz Link
monte.0 Re: Jak podzielić psa? 03.11.08, 15:26 W trakcie trwania małżeństwa ja kupiłam psa. Ja go karmiłam, ja wyprowadzałam, zdarzało się ze do weterynarza razem w trójkę. Natomiast po rozstaniu wiadomo było że pies zostanie ze mną! Za rzadne skarby bym go nie oddała! Odpowiedz Link
karolina331 Re: Jak podzielić psa? 03.11.08, 17:53 Zostawiłam mu mieszaknie, meble, auto, garaż - wszystko. W zamian za wolność i za psa. Zgodził się ochoczo. Dziś wiem, że zrobiłam świetny interes. Odpowiedz Link
mayflower_1 Re: Jak podzielić psa? 03.11.08, 19:30 To był jego pies - pies myśliwski, a exM jest myśliwym i on był osobnikiem alfa. Chciałam, żeby pies został ze mną, jak ex się wyprowadził. I ex się zgodził, przychodził, zabierał psa na spacery, polowania, karmę kupił. Ja nie mam samochodu, a wiadomo, w dużym mieście trudno "wybiegać" psa. I tak było do pierwszej rozprawy rozwodowej, kiedy to jego adwokat podobno zabronił mu mnie czyli psa odwiedzać. I po rozwodzie tak zostało, że jesteśmy we dwójkę z psem. Dzięki temu nie skoczyłam z okna, ani nie zrobiłam innej głupoty. Żyję, żyjemy sobie razem. Pies już nie tęskni, nie płacze, przyzwyczaił się do innego życia. Na spacery jeździmy autobusem, nauczyliśmy się jeździć pociągiem, marzę o własnym samochodziku, ale...zobaczymy. Jest to niesamowity obowiązek, szczególnie, jeżeli nie mam ani jednej osoby, z którą mogłabym zostawić psa i gdzieś np. pojechać. Ale wiem, że mam kogoś obok, kto nie zawiedzie i nie skrzywdzi. I dobrze mi z tym. Odpowiedz Link
aron95 podzielić przez rozmnożenie 03.11.08, 20:03 Czyli, najpierw rozmnożysz , później podzielisz Odpowiedz Link
monte.0 Re: podzielić przez rozmnożenie 04.11.08, 12:12 A, ha zapomniałam dodać iż były mąż kupuje wszystkie kosmetyki dla psa oraz co miesiąc płaci kase na utrzymanie psa + wszystkie nie przewidziane wydatki typu szczepienia, fryzjer, weterynarz lub wyjazdy zagraniczne. Odpowiedz Link