Dodaj do ulubionych

akt urodzenia ex zony

16.08.09, 08:42
wychowuje po rozwodzie 9 letnia corke,byla zona jest pozbawiona prawomocnym
wyrokiem praw rodzicielskich.potrzebuje pilnie do ,,spraw urzedowych'' OD
DZIECKA aktu urodzenia bylej zony. wypelnilem stosowny wniosek w usc i ku memu
zdziwieniu odmowiono argumetujac ; teraz dla zony jestem ,,obcy'' moje
tlumaczenia ze akt urodzenia potrzebny jest JEJ dziecku zignorowano, malo tego
-pani kierownik o ,,zapedach feministycznych'' dala mi do zrozumienia ze dla
nie jestem ,,podejrzanym osobnikiem'' wiec jako JEDYNY USTAWOWY
PRZEDSTAWICIELmaloletniej corki zloze ponownie wniosek bezposrednio do
burmistrza i bardzo prosze podajcie przepisy na ktore moge sie powolac. czy
moge np. powolac sie na istniejacy przepis unijnyze malzonkowie ktorzy po
rozwodzie w polsce sa dla siebie ,,obcymi osobami'' w Uni nadal i zawsze beda
uznawani za rodzine jezeli posiadaja wspolne dzieci. ? tylko zapomnialem nr.
tego przepisu. pozdrawiam i z gory dzieki.
Obserwuj wątek
    • useless00 Re: akt urodzenia ex zony 16.08.09, 11:38
      USTAWA
      z dnia 29 września 1986 r.
      Prawo o aktach stanu cywilnego
      Art. 83.
      1. Odpisy oraz zaświadczenia określone w art. 79 wydaje się na wniosek sądu lub
      innego organu państwowego, osoby, której stan cywilny został w akcie stwierdzony,
      jej wstępnego, zstępnego, rodzeństwa, małżonka lub przedstawiciela ustawowego.
      2. Odpisy aktów stanu cywilnego i zaświadczenia o dokonanych w księgach stanu
      cywilnego wpisach lub o ich braku mogą być również wydane na wniosek innych
      osób niż wymienione w ust. 1, które wykażą w tym interes prawny, oraz na wniosek
      organizacji społecznej, jeżeli jest to uzasadnione celami statutowymi takiej
      organizacji i gdy przemawia za tym interes społeczny. Zaświadczenie o zaginięciu
      lub zniszczeniu księgi stanu cywilnego może być także wydane na wniosek innych
      zainteresowanych osób.

Jakby nie patrzec jesteś osobą, która ma interes prawny, a ponieważ jesteś opiekunem prawnym córki, ktora nie ma jeszcze zdolności do czynności prawnych, występujesz w jej imieniu jako zstępnej.

Tak czy siak masz prawo uzyskać odpis aktu urodzenia matki dziecka.

Jeśli urzędniczka przy załatwianiu takiej sprawy pozwala sobie na osobiste uwagi, złóż skargę.

Unijnych przepisów nie mam czasu szukać, ale i polskie prawo sobie poradzi. smile
    • majkel01 Re: akt urodzenia ex zony 16.08.09, 19:32
      oświeć wszystkich jakież to pilne sprawy urzędowe wymagają by dziecko
      przedłożyło akt urodzenia rodzica. Nie znam takowych.
      Żyję na tym świecie już czas jakowyś i nigdy nie musiałem nikomu przedstawiać
      aktu urodzenia któregokolwiek z rodziców.
      • useless00 Re: akt urodzenia ex zony 16.08.09, 21:01
        No właśnie...
      • chalsia Re: akt urodzenia ex zony 16.08.09, 21:07
        majkel01 napisał:

> oświeć wszystkich jakież to pilne sprawy urzędowe wymagają by
        dziecko
        > przedłożyło akt urodzenia rodzica. Nie znam takowych.
        > Żyję na tym świecie już czas jakowyś i nigdy nie musiałem nikomu
        przedstawiać
        > aktu urodzenia któregokolwiek z rodziców.

np.może chcieć dziecku nazwisko zmienić ?? (tak się zastanawiam
        jeno)
        • majkel01 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 00:11
          no tak, ale zmienić na jakie ? Na 99 % dziecko i tak ma już nazwisko ojca.
          W dodatku szukam w necie i szukam ... i nigdzie do wniosku o zmianę nazwiska
          dziecka nie jest potrzebny akt urodzenia rodzica. Akt urodzenia dziecka, jak
          najbardziej. W przypadku małżeństwa akt małżeństwa, w przypadku rozwodu odpis
          wyroku rozwodowego. Nawet w przypadku dzieci pozamałzeńskich nikt nie woła od
          dziecka aktu urodzenia rodzica. Jeszcze nie spotkałem się by gdziekolwiek był
          potrzebny. Z aktu urodzenia rodzica nie wypływają wobec dziecka żadne prawa. A
          żaden urząd nie dokonuje jakiejkolwiek czynności kierując się wiekiem czy
          miejscem urodzenia rodzica.
          • zo_e Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 09:56
            pomyślałam o postępowaniu spadkowym... ale trudno mi, rzeczywiście dopasować
            stan faktyczny..
          • wiosenka.pl Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 12:16
            A np zmiana imienia czy nazwiska matki? (zastanawiam się)
            • samodzielnytata Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 16:07
              teraz zajrzalem na forum i od razu odpisuje chociaz w skrocie. czy naprawde to wazne DO CZEGO potrzebny ten akt? wiem Majkel ze jestes prawnikiem lub o podobnym zawodzie - udzielasz naprawde dobrych porad na forum. i dlatego nie bardzowierze ze NIE WIESZ do czego moze byc potrzebny DZIECKU akt urodzenia jednego rodzica bedqacego po rozwodzie z rodzicem wychowujacym TO dziecko. zoe ,,w pewnym sensie'' jest blisko , z tym ze istnieje JESZCZE drugi powod. dlatego potrzebuje akt urodzenia w ilosci 2 sztuk. o ile moge prosic to podajcie jeszcze jakies przepisy abym byl ,,dobrze przygotowany '' do ,,starcia'' z urzednikami.
              • majkel01 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 17:06
                niestety ustawa o ochronie danych osobowych nakłada pewne rygory co do
                udostępniania tychże danych. Sam nie potrafisz powiedzieć o jakie aż dwie wazne
                sprawy chodzi do których dziecku potrzebny jest akt urodzenia rodzica.
                Sprawa spadkowa odpada. W razie spadku dziecko powoływane jest do niego w
                dalszej kolejności. Jeśli żyją oboje rodzice, dziecko nic nie dostanie przy
                dziedziczeniu ustawowym.

Jakikolwiek dokument z danymi osobowymi ie jest wcale tak łatwo uzyskać,
                zwłaszcza jeśli ktoś nie potrafi wskazać celu, a nawet tutaj nie powiedziałeś do
                czego jest to potrzebne.
                • useless00 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 18:39
                  A może alimenty od dziadków - mając akt urodzenia ex ma ich dane jak znalazł.

A skoro dla samodzielnegotaty to taka tajemnica, to pewnie może i coś szykuje niecnego. wink
                  • majkel01 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 20:42
                    > A może alimenty od dziadków - mając akt urodzenia ex ma ich dane jak znalazł.

te same dane (tzn. imiona i nazwiska rodziców matki) znajdują się w akcie
                    małżeństwa. Do tego akt urodzenia dziecka gdzie przecież wpisani sa rodzice. Tak
                    więc akt urodzenia matki nie jest do niczego potrzebny,
                    • akacjax Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 20:57
                      Gdyby to było potrzebne do uczciwej sprawy, to byśmy już wiedzieli. Zastanawiam
                      się do czego moje dziecko może potrzebować mojego aktu urodzenia.
                      Gdyby o udowodnienie pochodzenia chodziło?
                      Może dodatkowy zapis na akcie urodzenia ma jakieś znaczenie?

A jak byłoby w sytuacji, gdyby akt urodzenia matki był zmieniony-po rozwodzie?
                      Wtedy dane w akcie małżeństwa byłyby nieaktualne.
                      • samodzielnytata Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 22:05
                        akacjax, jestem uczciwym czlowiekiem i zapewniam ze dokument potrzebuje do uczciwej sprawy - dla dobra i korzysci corki. potrzebuje skrocony akt urodzenia, wiem ze wpisow nie ma bo jak bylismy krotko malzenstwem to widzialem jej akt urodzenia, no chyba ze w ostatnich 7 latach naniesiono ,,jakies'' wpisy, czy to mozliwe?
                    • mola1971 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 21:04
                      Na prawie się nie znam, ale niedawno mój kolega do sprawy spadkowej potrzebował
                      aktu zgonu ojca. Ojciec umarł gdy był niemowlęciem, matka drugi raz wyszła za
                      mąż. Teraz, po latach brat jego (znaczy kolegi) nieżyjącego już dziadka
                      przypomniał sobie o nim i jakąś ziemię chciał mu przepisać. I by mógł to zrobić
                      z tego co wiem ten akt zgonu był potrzeby.
                      Drogą dedukcji, tutaj matka żyje żyje, ale może drugi raz wyszła za mąż, ktoś z
                      jej rodziny z jej pominięciem (jest pozbawiona praw rodzicielskich) chce coś
                      zapisać dziecku i może akt urodzenia matki jest jakoś do tego potrzebny by
                      udowodnić pokrewieństwo?
                      Sama nie wiem. Tak tylko kombinuję smile
                      • majkel01 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 21:49
                        akt zgonu był zapewne potrzebny do sprawy o stwierdzenie nabycia spadku.
                        Stwierdzenie nabycia spadku potrzebne jest do tego by móc załatwiać dalsze
                        formalności związane z prawem własnosci. Niedawno pomagałem (100% zwycięstwo!!)
                        w podobnej, mocno skomplikowanej sprawie spadkowej.

W tym przypadku nie może być mowy o sprawach spadkowych bowiem zyje matka
                        dziecka i to ona jest w razie czego spadkodawcą a nie dziecko.
                        Natomiast żeby przepisać komukolwiek majątek nie jest potrzebny akt urodzenia
                        rodzica. Majątek można ot tak przepisac na dziecko, pod warunkiem że dziecko
                        darowiznę taką przyjąć może.
                        • mola1971 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 21:56
                          Ale może tu chodzi właśnie o to by pominąć matkę w sprawie spadkowej?
                          Może nawet matka nie wiadomo gdzie jest?
                          Może np. dziadkowie dziecka umarli i chodzi o to by pominąć matkę jako spadkobiercę?

I gratuluję zwycięstwa smile
                          • samodzielnytata Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 22:17
                            hm, widze ze kobiety jednak sa gora zarowno mola1971 jak i akacjax to bardzo madre i przenikliwe panie, majkel ,jestes prawnikiem - nie wstyd ci? akacjax w jednym zdaniu trafila prawie w sedno, oczywiscie jezeli miala na mysli TO samo co ja. mola1971 tez juz blisko choc nie do konca. a, dzwonilem wieczorem do.... i niestety MUSZE miec ten nieszczesny akt urodzenia mojej bylej ,,gwiazdy''
                            • mola1971 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 22:25
                              To może załatw sprawę 'po ludzku'. Czyli kup dobrą kawę, czekoladki i bądź miły.
                              Czasem to jest skuteczniejsza metoda niż powoływanie się na paragrafy wink Ja tak
                              czasem robię smile
                              Żaden urzędnik nie zniesie kontaktu z mądrzejszym od siebie 'interesantem'. Bo
                              klientami w urzędach rzadko jesteśmy.
                            • useless00 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 22:52
                              A co to quiz sobie urządzasz? I świetnie się bawisz?
                              • useless00 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 22:53
                                To do samodzielnegotaty>
                            • akacjax Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 22:52
                              Zapytam tylko, czy ten akt jest potrzebny w Polsce?
                              Czy za granicą? Coś z meldunkiem, ustalaniem obywatelstwa?

Tak mi przyszło do głowy, że na owym akcie pisze gdzie się urodziłam.
                              A co do zmian-moja koleżanka jako dorosła osoba, zamężna musiała sprostować
                              błąd w panieńskim nazwisku. (Sądownie to było, ale wszystkie dokumenty do
                              wymiany+ świadectwa ze szkoły...itd)
                              • akacjax p.s. 17.08.09, 23:04
                                zaintrygowana poszukałam i takie coś znalazłam:
                                1. Sporządzanie i odtwarzanie aktu urodzenia, uznanie dziecka.

Do sporządzenie aktu urodzenia na podstawie zgłoszeń szpitalnych konieczne jest:

* zaświadczenie lekarskie "zgłoszenie urodzenia" wydane przez lekarza lub
                                zakład służby zdrowia (szpitale przekazują takie zaświadczenie bezpośrednio do
                                urzędu).
                                * dowody osobiste rodziców
                                * akt małżeństwa rodziców (do wglądu)
                                * akt urodzenia matki (do wglądu), jeśli jest panną.
                            • majkel01 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 22:53
                              dziwi mnie że nie chcesz napisac wprost do jakiej czynności jest to potrzebne.
                              Już podpowiadam. Nie ma takiej czynności która by wymagała od dziecka składania
                              odpisu aktu urodzenia rodzica. Krótko mówiąc.... wg. mnie coś kombinujesz. Więc
                              absolutnie nie jest mi wstyd, tym bardziej że nie potrafisz powiedzieć o co ci
                              dokładnie chodzi.

Aha... dodam że akt urodzenia kobiety do sprawy spadkowej jest absolutnie zbędny
                              ponieważ brakuje na nim najważniejszej informacji tj. nazwiska po ślubie. Taki
                              zapis jest w akcie małżeństwa i w przypadku kobiet taki dokument sie powinno
                              złożyć. W akcie małżeństwa jest imię i nazwisko kobiety przed ślubem, po ślubie
                              oraz wymienieni są rodzice. Absolutną nieprawdą jest więc że potrzebny jest akt
                              urodzenia rodzica. Krótko mówiąc, nie jesteś uprawniony do otrzymania takiego
                              dokumentu.
                          • majkel01 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 22:58
                            pominąć ? Ale na jakiej podstawie. W razie czego jest ona spadkobiercą i nie
                            można ot tak sobie przeskoczyć kolejke dalej.
                            Dodam też po raz kolejny że w przypadku kobiet powinien być złożony akt
                            małżeństwa ktory zawiera oba nazwiska to sprzed i to po ślubie. Nie rozumiem po
                            co więc forsowanie z aktem urodzenia, który i tak będzie zbędny.
                            • mola1971 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 23:06
                              Majkel, Ty patrzysz na sprawę jako prawnik i widzisz to co jest prawnie
                              dozwolone lub nie. Gdyby wszyscy zgodnie z prawem żyli (i tego prawa nie
                              omijali) to większość prawników byłaby bezrobotna wink
                              • majkel01 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 23:58
                                wydanie odpisu aktu urodzenia jest czynnością administracyjną. Ta podlega
                                określonym rygorom prawnym. Tym samym nie można żądać jakiegoś dokumentu
                                dotyczącego innej osoby tylko po to żeby go mieć. Trzeba wskazać postępowanie.
                                Jak widac założyciel wątku ma problem ze wskazaniem postępowania (nawet na forum
                                posługuje się zgadywankami i domysłami) więc po prostu takiego dokumentu nie
                                uzyska. A problem ma zapewne dlatego, że nie ma czynności nakazujących dziecku
                                składanie aktu urodzenia rodzica. A zasłanianie się w takim przypadku dzieckiem
                                jest bardzo nieładne.
                                • mola1971 Re: akt urodzenia ex zony 18.08.09, 00:11
                                  Majkel, bardzo dobrze, że jesteś na tym forum bo wielu ludziom pomagasz a niejednemu pewnie nawet jeśli nie życie to skórę uratowałeś, ale to nie zmienia faktu, że po prostu nie wszyscy są uczciwi. Również na tym forum. A tego czy zasłanianie się dzieckiem jest ładne czy nieładne to nie mnie oceniać. Dla mnie ważne są motywy postępowania człowieka. Nie wiem do końca co autor wątku chce zrobić i po co mu ten akt, ale jeśli ten cel nawet do końca zgodny z prawem nie jest, ale służy dziecku i zaspokojeniu jego potrzeb (teraz lub w przyszłości) to ja jestem za.
                                  Zresztą motywów postępowania innych ludzi nigdy nie znamy. Ja zawsze zakładam, że są dobre. Bo nie mam podstaw (wbrew własnemu doświadczeniu) by uważać inaczej.
              • zo_e Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 18:55
                dostałeś już podstawę prawną swojego wniosku, patrz post wyżej.
    • prezesik_1 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 22:50
      samodzielnytata napisał:

> istniejacy przepis unijny ze malzonkowie ktorzy po
      > rozwodzie w polsce sa dla siebie ,,obcymi osobami'' w Uni nadal i zawsze beda
      > uznawani za rodzine jezeli posiadaja wspolne dzieci.

Ty mnie tu nie strasz!!! Choć przyjaciół można sobie wybrać wink
    • useless00 Re: akt urodzenia ex zony 17.08.09, 22:57
      No i mamy odpowiedź:

forum.gazeta.pl/forum/w,591,98856302,98916833,Re_obywatelstwo_niemieckie_dla_corki_czy_sie_ud.html
      • samodzielnytata Re: akt urodzenia ex zony 20.08.09, 18:34
        Majkel napisal ,,krotko mowiac nie jestes uprawniony do otrzymania
        takiego dokumentu'' - jednak nie miales racji bo dzisiaj odebralem
        akt urodzenia ex zony w ilosci 2 sztuk bez zadnych problemow po
        zapoznaniu sie burmistrza z PISEMNYM podaniem wraz z uzasadnieniem.
        jestem zadowolony ale dodam ze to NIE PIERWSZY
        przypadek ,,usilowania'' zrobienia na zlosc tylko dlatego ze to
        ojciec wychowuje dziecko. spotkaly mnie ,,drastyczniejsze
        usilowania'' przy ktorych to w usc ,,to maly pikus'' pozdrawiam
        wszystkich forumowiczow.
    • leptis ... 20.08.09, 18:45
      Tata, czekaj smile
      Powiedz kurwa, o co chodzi. Dosc zagadek jak na jeden dzien.

Tys nie subiekt z Lodzi co chce zarobic na wycieczke do Krakowa,
      bo mu sie mzy pierdnac w moim miescie.

A tu na internet ledwo co...

tez Cie Ojciec pozdrawiam i szanuje
      • useless00 Re: ... 20.08.09, 19:43
        obywatelstwo niemieckie dla corki- czy sie uda?
        Autor: samodzielnytata 10.08.09, 23:26

wychowuje 10 letnia corke w polsce, ex zona jest pozbawiona praw rodzicielskich. aby zapewnic dziecku lepsza przyszlosc chce na jej prosbe wyrobic jejdrugie obywatelstwo niemieckie po jej mamie a mojej exzonie. m a m a k t y u r o d z e n i a m a m y c o r e c z k i, jej dziadka i pradziadka. zaczynam wypelniac wniosek, jak myslicie - uda sie? jaki bedzie ewentualnie moj ,,status'' ja po mojej matce ktora ma potwierdzone pochodzenie a mieszka z nami w polsce nie otrzymam bo jestem 1974 rocznik ale jako czlonek rodziny....? bardzo prosze uczestnikow forum o porade i pomoc w tym temacie. z gory dziekuje.
        • samodzielnytata Re: ... 20.08.09, 21:00
          useles czy to tak trudno zrozumiec ze 10. o8. napisalem na tamtym forum ze ,,mam akt urodzenia mamy coreczki'' bo wtedy bylem przekonany ze otrzymam bez jakichkolwiek przeszkod i dlatego z gory zalozylem ze JUZ go mam. naprawde w moim watku NIE ma zadnego ,,drugiego dna''. dlaczego co poniektorzy sa tacy podejrzliwi?
          • useless00 Re: ... 20.08.09, 21:23
            Bujasz tam, kręcisz tu. Czy tak trudno jest powiedzieć, że chodzi o obywatelstwo córki? To nie jest grzech ani wstyd, a krygujesz się, obrażasz i droczysz jak nieletnia panienka. Po co dorabiałeś ideologię? Nie rozumiem. Gdybyś powiedział od razu o co chodzi moze dowiedziałbyś się więcej w temacie. Ale Ty wolisz to poczucie wyższości, napawanie się swoją nieomylnością. Lubisz udowadniać innym ich małość i głupotę, choć nie masz ku temu podstaw.

Majkel miał rację do załatwienia "polskich" spraw prawnych akt urodzenia matki dziecka nie jest Ci potrzebny. Do spraw międzynarodowych owszem, ale słowem się nie zająknąłeś, żeby uściślić.

A można było łatwo, miło i przyjemnie. A tak niesmak. Podejrzenia o drugie dno sam generowałeś i podkręcałeś bawiac sie w zgaduj-zgadulę.

Skorzystałeś z tego co Ci podałam? Czy użyłeś innych argumentów? Pytam z ciekawosci, bo bardzo osobiście interesuje mnie jak przekonałeś zatwardziałych biurokratów.
            • samodzielnytata Re: ... 20.08.09, 22:05
              dokladnie skorzystalem z twojego pierwszego postu. powolalem sie na ustawe ktora podales i odpisalem co napisales,,jako JEDYNY ustawowy przedstawiciel malol. corki ktora nie moze jeszcze wykonywac samodzielnie czynnosci prawnych wnosz w jej imieniu jako zstepnej itd... dzieki za porade. mysle ze u burmistrza duze wrazenie zrobily tez ZALACZNIKI; wyrok o pozbawieniu praw rodzicielskich. wyrok o alimentach, zaswiadczenie od komornika o bezskutecznej egzekucji. postanowienie sadu o wydaniu LISTU GONCZEGO z nakazem aresztowania za podejrzana z art. 209 kk. jezeli kogos urazilem na forum to przepraszam. na swoje usprawiedliwienie mam chyba to ze z powodu sytuacji zyciowej jestem zbyt ostrozny ina tym tle mam ,,lekkie skrzywienie'' w ocenach.
              • useless00 Re: ... 20.08.09, 22:38
                To dobrze, że pomogło. W urzędzie nie obowiązuje zasada, co nie jest zabronione jest dozwolone. Urząd musi się poruszać zgodnie z literą prawa i w jego granicach, a to oznacza, że jeśli masz do czegoś prawo to widzimisię urzedników nie ma nic do rzeczy. Skoro prawo nakazuje coś wydać, to trzeba. Miałeś interes prawny odpowiednio udokumentowany i to powinno wystarczyć. Twoje prawo.

Rozumiem Twój brak zaufania, ale na tym forum zdarzają się "podwójne" osobowości, które zadając niewinne pytanie wysnuwają nie całkiem niewinne wnioski. Poza tym sam dobrze wiesz jak delikatną materią są stosunki rodzinne, jak mogą być wieloznaczne i wielopłaszczynowe.

Życze spokoju i łamania stereotypów w opiece nad córką. Tylko proszę nie wpajaj jej przekonania, że wszystkie kobiety są jak Twoja żona i owa urzędniczka.

Ja nie jestem. smile
          • leptis ... 20.08.09, 21:25
            To jest forum prawniczkow.
            Tu sie przegrywa gruba kase za kazdy blad.
            Ot takie zboczenie; starannosc.
            Badz tolerancyjny Tato smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka