Dodaj do ulubionych

Gemeente i wszystko co nowicjusz wiedzieć powinien

03.01.10, 21:50
Pojutrze idziemy całą rodziną do Gemeente.Jak czytałam,oznacza to
wprowadzenie naszych danych do GBA oraz przyznanie BSN.Potem poszukam
dla nas ubezpieczyciela i przychodni.I jak mąż otrzyma pracę pobiegnie
zaraz do IND po wpis.Czy coś pominęłam?Mam wszystkie odpisy na druku
międzynarodowym,zdjęcia wszystkich członków rodziny oraz umowę najmu
mieszkania.Napiszcie proszę jak takie procedury wyglądają.Gdzie mogą
spotkać nas największe niespodzianki?Trochę się stresuję...
Obserwuj wątek
    • mamamaxia08 Re: Gemeente i wszystko co nowicjusz wiedzieć pow 04.01.10, 15:25
      8zumirodam,
      nie wiem czy coś się zmieniło w kwestii SOFI/BSN - myśmy (ja i partner) nr BSN
      (wcześniej SOFI) "załatwiali" w Belastingdienst, a tylko tutaj urodzony dzieć
      otrzymał BSN na gemeente przy wystawianiu aktu urodzenia. Jednak na pewno:
      najważniejsze jest otrzymanie BSN by cokolwiek dalej załatwiać :).
      Na gemeente także spytajcie się o procedurę i może nawet o pomoc w załatwieniu
      formalności w SVB (z którego kwartalnie otrzymuje się kinderbijslag). Teraz nie
      pamiętam, co trzeba najpierw załatwić: 1. kinderbijslag z SVB czy 2. kinderbonen
      budget z Belastingdienst, ale chyba właśnie pierwsze w SVB a potem resztę w
      Belastingdienst.

Jeżeli traficie na miłego/uczynnego urzędnika, to na 100% wszystko Wam wyjaśni i
      pomoże w załatwianiu dalszych formalności :). Teoretycznie, nie powinniście mieć
      trudności... chociaż w naszym "nowym" gemeente myśmy na takie trafili przy
      (prze)meldowaniu - pan sobie wymyślił, że nie istnieje posesja o numerze, jaki
      widnieje na naszej umowie najmu :O. Wystarczył telefon do właściciela i sprawa
      została załatwiona "od ręki" (widać pan nie przepadał za
      petentami-obcokrajowcami hy hy).
      Powodzenia :)

• 8zumirodam Re: Gemeente i wszystko co nowicjusz wiedzieć pow 04.01.10, 18:43
        Belastingdienst? Ło matko,a co to toto? Zbladłam...Co raz to więcej
        instytucji wyrasta przede mną ;)
        • mamamaxia08 Re: Gemeente i wszystko co nowicjusz wiedzieć pow 04.01.10, 18:54
          Można by "to to" nazwać urzędem skarbowym ;)... nio, trochę tego będzie ;p...
          aaaa, i jeszcze CB (consultatiebureau - takie "cóś" (jakby poradnia dzieci
          zdrowych), w którym się dzieci szczepi, mierzy, waży, sprawdza rozwój, itp. :) -
          mojego dziecia zgłosili ze szpitala chyba, a jak wygląda sprawa z "przyjezdnymi"
          dziećmi tego nie wiem... ale w gemeente na pewno będą wiedzieć :)
          • 8zumirodam Re: Gemeente i wszystko co nowicjusz wiedzieć pow 04.01.10, 19:15
            No nic-będę "skubać" po kawałku,aż wszystko załatwię.Najgorzej jest z
            kolejnością.Wiem,żeby zacząć od meldunku,potem muszę mieć bsn,żeby się
            ubezpieczyć,a tu już pracy trzeba zacząć szukać...Najlepiej mieć jakąś
            listę tych wszystkich urzędów-takie "krok po kroku",czy też "urzędy dla
            żółtodziobów" ;D
            • mamamaxia08 Nauka języka :) 04.01.10, 20:07
              I jeszcze mi się przypomniało - niektóre gemeente mają kasę na szkoły językowe
              dla obcokrajowców, także tych z UE i dlatego warto się też o to spytać, i
              skorzystać z możliwości darmowej nauki ;)... "Moja" gmina nie ma takich środków,
              dlatego nie pytaj ile kosztuje nas nauka niderlandzkiego... buuu... ;)
              • 8zumirodam Re: Nauka języka :) 04.01.10, 21:26
                No dziękuję Ci bardzo!A czy Tobie to zajęło dużo czasu?Pozdrawiam :)
                • 8zumirodam BSN 04.01.10, 22:22
                  Zobacz co piszą na Polskich Tulipanach:

"Nummer ten zostal wprowadzany w celu lepszej komunikacji z
                  mieszkancami oraz
                  wymianie danych osobistych miedzy urzedami i innymi organizacjami.
                  - jest to ten sam nummer co sofinummer, tylko nazwa go okreslajaca
                  zostala zamieniona
                  - nadal uzywa sie obu nazw, choc obowiazujaca nazwa to BS nummer lub
                  Burgerservicenummer
                  - jest wydawany tylko przez Urzad Miasta /Gminy
                  (Stadhuis/Gemeentehuis)"

oraz

"BSN Wydawy jest:
                  -przez Urzad Miasta/Gminy (Stadhuis/Gemeentehuis), oddzial Sprawy
                  Obywatelskie
                  (Burgerzaken)
                  - podczas wpisu do Systemu Administracji Urzadu Miasta/Gminy
                  (Gemeentelijke Basis
                  Administratie - GBA)"

Czyli jak pobiegnę do Stadhuis w Eindhoven to BSN powinniśmy
                  otrzymać?Drążę temat,bo na jakieś stronie urzędowej (już nie pamiętam
                  jakiej)przeczytałam,że na karcie miejskiej będzie widniał
                  Burgerservicenummer.
                  • mamamaxia08 Re: BSN 04.01.10, 22:51
                    Jeżeli tak to zostało zmienione - to super! Odpadnie Wam przejażdżka do
                    Belastingdienst :). A ten numer to faktycznie taka kombinacja polskiego PESELu i
                    NIPu w jednym hyhy.
                    • 8zumirodam Re: BSN 04.01.10, 23:27
                      No cóż...Zanim wyjechaliśmy z Polski wydawało się to łatwiejsze...
                      Wczoraj pod nami zamieszkała super pomocna holenderka-chyba będę ją
                      nękać w każdej sprawie.Oprócz tego możemy męczyć naszą agentkę z
                      agencji nieruchomości,hihihihihih....No ktoś nam musi pomóc.Na ten
                      przykład:wspomniana sąsiadka zgodziła się wspólny net i tv i to
                      wszystko na jej nazwisko!!!Mieszkanie też było "wymęczone",tzn. "nie
                      marudźcie,przyjeżdżamy,będzie dobrze" ;D
                      Holandia mimo swych procedur wydaje się być bardziej przyjazna od
                      Anglii,z której uciekliśmy w zeszłym roku.
                      • 8zumirodam Gemeente... 05.01.10, 20:51
                        Mamamaxia,
                        już wszystko załatwione-Eindhoven ma teraz oficjalnie 4 obywateli
                        więcej ;)
                        W Stadhuis świetna organizacja-na recepcji dostałam numerek i
                        właściwie bez czekania zostaliśmy obsłużeni.Trafił nam się dowcipny
                        urzędnik,który na wstępie przyznał się,że robi mnóstwo błędów :D
                        Dostaliśmy potwierdzenie wprowadzenia naszych danych do GBA i w ciągu
                        kilku dni mamy spodziewać się listu.Będzie w nim również wspomniany
                        BSN :)Mamy namiary do kobitki od kursów językowych oraz do IND.
                        Czyli nie taki diabeł straszny,uffff....
                        Nawet zostałam pochwalona za perfekcyjne przygotowanie wszystkich
                        dokumentów!A ja przecież to wszystko wyczytałam kiedyś na forum :)
                        Dzięki za pomoc!!!Pozdrawiam.
                        • mysza_33 hej, witam 08.01.10, 11:58
                          No widzisz, dzielna dziewczyna!
                          W sumie tylko mamamaxia ci tu podpowiadała, reszta przycichła, zajęta swoimi
                          sprawami. Ja też... Ale cieszę sie, że wyciągnęłaś z forum to co dla ciebie
                          najważniejsze.
                          Fajnie, że tak łatwo poszło i widzę, że wiele się zmieniło. My musieliśmy się
                          trochę więcej nalatać. W Holandii ułatwia się ludziom życie, urzędnicy - takie
                          mam odczucie. Nie użerasz się z nimi, czasem tylko z procedurami :-)
                          Co do wspomnianego digi, załatwiajcie jak najszybciej - tu wiele spraw załatwisz
                          przez internet, niemal wszystko, są też takie, które tylko przez internet
                          możesz. Podpis elektroniczny mi się już przynajmniej 3 krotnie przydał w bardzo
                          ważnych sprawach. Ostatnio właśnie przegapiłam, że mam czas od podjęcia pracy do
                          zgłoszenia w UWV 48 godzin. Nic nie wchodziło w grę tylko "beter melden" przez
                          ich strone www. Pierwsze pytanie, jakie otrzymałam to w celu identyfikacji
                          podanie Digi numeru. Wykopałam go spod ziemi wręcz, bo go często nie używam, a
                          jednak... i udało się.

Pozdrówka

Mysza
                          • 8zumirodam Re: hej, witam 08.01.10, 20:05
                            Hej Mysza,
                            są już nasze karty miejskie z wypisanymi na nich BSN.
                            Zdobyłam też formularz z SVB-jutro z sąsiadką go razem
                            wypełnię.Przeszukuję teraz internet w poszukiwaniu taniej polisy,ale
                            trochę się pogubiłam...Skąd ten podpis elektroniczny mam załatwić?
                            Ech...Nie nadążam...
                            Pozdrawiam!!!
                            Ps:jedną z Was będę molestować o wspólny spacer do tego
                            międzynarodowego przedszkola ;D Inaczej mój starszy syn pozrywa
                            żaluzje lub zje tapicerkę z sofy!!!
                            • 8zumirodam Re: hej, witam 08.01.10, 20:11
                              Ech...no przecież jak byk mamamaxia napisała:
                              "...SVB nadaje kod DiGiD..."
                              Czyli po odesłaniu do nich formularza na przydzielenie powyższego
                              podpisu mogę liczyć?A co z mężem?
                              • mamamaxia08 Re: hej, witam 08.01.10, 20:34
                                Do tych formularzy wpisuje się wszystkich członków rodziny. Wszystkim Wam
                                nadadzą kody - Małżówi też :).

PS. Co to jest ta karta miejska? Bo albo u nas nie ma, albo kolejny raz zostałam
                                nie do końca poinformowana w naszym gemeente ;), albo coś się nowego pojawiło a
                                ja o tym nie wiem... napisz, proszę - jak te karty nazywają się po niderlandzku,
                                to sobie na stronach naszej gminy sprawdzę:).
                                POzdrawiam
                                • 8zumirodam Re: hej, witam 08.01.10, 21:12
                                  STADS PAS-taka karta gdzie z tyłu pod folię wkłada się swoje zdjęcie.
                                  Jest też nazwisko,data ur. oraz rzeczony BSN.
                                  Karta jest przyznawana mieszkańcom Eindhoven,ale i Ci z odleglejszych
                                  miejsc mogą się o nią starać.Tylko,że tak jak mi imaynata pisała to te
                                  karty prócz kilku zniżek nic nie dają...
                                  Pozdrawiam
                            • mysza_33 DigiD i International Nursery Class 08.01.10, 21:40
                              hej, ja już niestety nie pamiętam jak to było z tym DigiD kodem, nam powiedziała
                              i pomogła mi zgłosić się o ten kod przez internet Maddie. U nas nie szło to
                              automatycznie z jakiejś instytucji, więc trochę dziwne dla mnie to co poniżej
                              napisała mamamaxia, ale być może wszystko do przodu idzie i procedury lecą
                              automatycznie, z tego co piszecie... Po prostu krok po kroku można aplikować o
                              DigiD przez ich stronę. Czekaj, spojrzę, podeślę linka:
                              www.DigiD.nl
                              Daj może mailem na mój gazetowy, jakieś bliższe namiary, nie mogę ich znaleźć.
                              Skype'a niestety nie posiadam... Mogłabym Cię poprowadzić przez to internetowe
                              zgłoszenie. Teraz znam na tyle holenderski, że chybaby się udało.
                              Daj znać.

Mysza

ps. A do tego przedszkola przejdę się chętnie z Tobą, mogę w środę rano do Was
                              podjechać i pójść tam. To mój jedyny wolny dzień, ewentualnie piątek...
                              • imaynata Re: DigiD i International Nursery Class 09.01.10, 09:12
                                licytujemy sie? ;) ja moge isc z Toba juz w poniedzialek przed poludniem :)
                                Szczegoly dogramy przez telefon, jesli Ci to pasuje.
                                • mysza_33 Re: DigiD i International Nursery Class 09.01.10, 20:56
                                  Hihihihi, wygrałaś! ;)
                                  Spoko... My za to dogadujemy się co do środy, szczegóły dogadam już mailowo :-)

M.
                                  • 8zumirodam Podziękowania :) 09.01.10, 23:08
                                    Moje Wy Kochane Dziewczyny!!!
                                    Zupełnie bezinteresownie pomagacie mi w zmaganiach z "holenderską
                                    depresją".
                                    Wciąż to nowe osoby mnie witają i oferują swoją pomoc-to dla mnie
                                    wielkie uczucie pewności i ulgi zarazem.
                                    Chciałam Wam wszystkim podziękować ze wszelki kontakt,pomoc i dobrą
                                    wolę.
                                    Jesteście fantastyczne Babki!!!
                                    Cieszę się,że trafiłam właśnie do Eindhoven.
                                    Do usłyszenia i...zobaczenia :)
                • mamamaxia08 Re: Nauka języka :) 04.01.10, 22:47
                  Nie ma za co :).
                  Jeżeli chodzi o załatwianie przeróżnych formalności, to u mnie było to rozłożone
                  w czasie z powodów ode mnie niezależnych... I pewnie trwałoby dużo dłużej, gdyby
                  nie fakt, że mój dzieć się tutaj urodził - to w kwestii pierwszego meldunku.
                  Od zgłoszenia się w "ubezpieczalni" (w naszym przypadku CZ), do otrzymania
                  pierwszej faktury czekałam jakieś 2 miesiące ale ubezpieczeniem byłam objęta od
                  dnia zgłoszenia i za ten cały czas musiałam zapłacić składki wstecz. Nie miałam
                  problemu z rozłożeniem tej płatności na raty. Po kolejnych 2 tygodniach
                  przysłali mi kartę ubezp..

Jeżeli chodzi o BSN (dawniej SOFI), to czekałam od zgłoszenia (przez pracownika
                  uizendbuerau'a, przez które pracował mój Małż) w Belastindgienst na termin po
                  odbiór ok. 2 tygodni - ale nie mam pojęcia jak to wygląda teraz. Jak pisałam
                  wcześniej Młodemu numer nadano przy akcie urodzenia i wpisano do dokumentu
                  meldunkowego wystawionego przez gemeente.

Na gemeente spytałam też o SVB i wtedy urzędniczka zadzwoniła tam i
                  "przyspieszyła" nadejście od nich dokumentów do wypełnienia. Można też
                  prawdopodobnie załatwić to wszytko drogą elektroniczną (myśmy nie mieli wtedy
                  dostępu do netu, i - oczywiście - nie znaliśmy języka). Po 3 dniach dostałam
                  formularze do wypełnienia i odesłania, tu pomógł nam znajomy Holender. Jeszcze
                  raz potrzebna była interwencja o "przyspieszenie" po jakichś 2 tygodniach,
                  ponieważ SVB nadaje kod DiGiD (coś w rodzaju podpisu elektronicznego), dzięki
                  któremu prawie wszystkie formalności i dokumenty można wypełniać/załatwiać drogą
                  elektroniczną. Po około 1 tygodniu od interwencji, otrzymaliśmy nasze kody oraz
                  informację o przyznaniu Kinderbijslag na Młodego.

Dzięki wspomnianemu Holendrowi i kodom DiGiD oraz przyznaniu Kinderbijslag -
                  reszta formalności związanych z dodatkami (toeslagen) z Belastingdienst
                  potoczyła się już szybko bez naszego udziału. Elektronicznie wypełnione zostały
                  zgłoszenia do Kinderbonenbudget (dodatek na dziecko), huurtoeslag (dodatek
                  mieszkaniowy), zorgtoeslag (dodatek "ubezpieczeniowy") oraz Voorlopige aanslag
                  (kwota dla mnie, jako matki niepracującej).
                  Mniej więcej po jakichś 2 tygodniach zaczęły napływać dokumenty potwierdzające
                  przyznane dodatki i od następnego miesiąca wpływały na podane przez nas konto.
                  [Trzeba pamiętać, że wszystkie te dodatki są wypłacane zaliczkowo, czyli w
                  zgłoszeniu trzeba podać przewidywane na dany rok dochody brutto. Jeśli się
                  przekroczy "widełki", w następnym roku trzeba zwracać nadpłaconą kwotę.].
                  Wszystko to można znaleźć na stronach Belastingdienst... tylko trzeba znać
                  niderlandzki
                  lub angielski na wysokim poziomie.

Wiem, że to dużo nowych informacji, na dodatek podanych dość chaotycznie...
                  Ciężko się w tym połapać, a załatwić cokolwiek bez znajomości języka jest
                  jeszcze trudniej... Jeżeli nie macie "na miejscu" znajomej osoby, która się na
                  tym zna - to w Eindhoven najprawdopodobniej jest jakieś biuro, które za
                  niewielką (?) opłatą pomoże Wam w ewentualnym załatwianiu różnych formalności.

Sorry za chaos w poście :).
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka