lenkaaa 24.08.10, 13:06 Dostane jakies wezwanie na kontrole, czy sama mam sie o to zatroszczyc ? Z tej fioletowej ksiazeczki z CB wynika, ze w 2 grupie powinna byc jakas kontrola. Jak to w praktyce wyglada ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tijgertje Re: bilans pieciolatka 24.08.10, 14:41 U nas robia normalnie w szkole. Najpierw bylo badanie logopedyczne, kilka miesiecy pozniej lekarskie z GGD. Dostalismy papier do wypelnienia z informalcaja, kiedy badanie sie odbedzie, w razie nieprawidlowosci czy rzeczy, ktore trzeba miec na oku pozniej informowali listem do domu, z drugiego badania wpisywali tez wage i wzrost. Odpowiedz Link
nesla Re: bilans pieciolatka 24.08.10, 14:55 My mamy wlasnie w piatek badanie lekarskie w szkole i rodzic ma byc obecny, wiec napisze jak bylo. Najpierw musialam wypelnic papiery, ktore dostalam z GGD. Ale ty piszesz o bilansie 5-latka, a u nas Milena juz jest 3-ciej grupie, juz prawie 6-latka. W grupie 2 miala badanie logopedyczne, ale od strony medycznej chyba jeszcze nie bylo zadnego bilansu, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Odpowiedz Link
tijgertje Re: bilans pieciolatka 24.08.10, 16:11 Nesla, Milena jest rok do przodu. Jako z listopada powinna isc do 3 grupy dopiero za rok. Zdolniache masz i tyle:) To badanie z tego co u nas mowili, to wlasnie zawsze w 2 grupie jest, z tym, ze wtedy wiekszosc dzieci juz ma 6 lat skonczone, zalezy, czy na poczatku, czy na koncu roku zrobia. Tyle, ze w ten sposob leca hurtowo, a nie musza sie z kazdym osobno umawiac, jak te 5 czy 6 lat skonczy, nie trzeba wozic do GGD itp. U nas rodzice nie musieli byc przy badaniu, jesli ktos bardzo chcial, to trzeba bylo wczesniej zglosic, ale ze my i tak lekarzy zwiedzamy wystarczajaco, wiec uznalam, ze i tak mi od razu nic nie powiedza, czego bym jeszcze nie wiedziala, a jak mam pytania, to wole sie potem omowic na spokojnie, bez pospiechu i bez mlodego. nesla, tak przy okazji, u was wakacje juz sie skonczyly? Myslalam, ze rowno z nami macie. Nie wiem tez, czy cos przegapilam, czy na blogu faktycznie ostatnio zdjecia dzieciakow w czerwcu wrzucalas??? Odpowiedz Link
lenkaaa Re: bilans pieciolatka 24.08.10, 20:17 dzieki, to poczekam i zobacze kiedy u nas beda robili. Emilia miala jakies spotkanie z logopeda juz w zeszlym roku szkolnym, ale nie znam szczegolow poza tym, ze logopeda powiedzial/a, ze wszystko dobrze. O tym logopedzie wspomniala wychowawczyni w czasie jednego z tych 10-minutowych spotkan. Nawet nie wiem czy logopeda sprawdzal/a wszyskie dzieci czy tylko Emilie, bo maz byl na tej rozmowie z wychowawczynia i sie nie dopytal. Odpowiedz Link
nesla Re: bilans pieciolatka 24.08.10, 21:31 Tak, logopeda u nas tez byl w zeszlym roku i badal wszystkie dzieci w grupie Mileny, nas nie zapraszano, dostalismy tylko raport. Odpowiedz Link
nesla Re: bilans pieciolatka 24.08.10, 21:30 Tijgertje, robie nowego bloga, dam znac jak bedzie gotowy, juz nie przez gazete tylko mam inna wizje jak przystalo na fotografa ;) Odpowiedz Link
nesla Re: bilans pieciolatka 31.08.10, 09:45 Lenka, nie wiem nadal czy to byl bilans pieciolatka, ale lekarz ktory badal Milene badal wzrok, sluch, kazali jej rysowac linie i ksztalty, mierzyli ile kropek potrafi zrobic w ciagu minuty, skakanie, podskakiwanie, plaskostopie, kregoslup, wzrost, waga i rozwoj emocjonalny, dostalam cala liste do wypelnienia z pytaniami o historie w rodzinie typu czy nie bylo rozwodu, smierci bliskiej osoby itd itp.. Odpowiedz Link