Dodaj do ulubionych

formularz E 106 (S1)

24.09.10, 14:07
witajcie,
czy ktoras z Was starala sie o formularz E 106 w Holandii? potrzebuje do porodu w PL...wyslalam list z wyjasnieniem i zapytaniem do OHRY, ale wciaz cisza....jestem ciekawa czy powinnam go dostac bez problemu, czy prosba jest rozpatrywana i moga mi odmowic?
Obserwuj wątek
    • zonajana Re: formularz E 106 (S1) 24.09.10, 15:27
      Nie mnoga Ci odmowic, najlepiej zadzwon i sie spytaj kiedy Ci przysla.
      • zonajana Re: formularz E 106 (S1) 24.09.10, 15:28
        A to przypadkiem nie belasting powinien dac? Skoro w PL daje ZUS.
        • banka4 Re: formularz E 106 (S1) 24.09.10, 15:32
          Orientowalam sie w ZUSie w PL i powiedzieli mi, ze mam sie zglosic do ubezpieczyciela...napisalam rowniez maila do OHRY i kazali wyslac list do nich z prosba i info na temat zabiegu, szpitala etc. Jasne, zadzwonie - tylko jestem ciekawa czy mialyscie jakies doswiadczenia (moze negatywne?) w tej dziedzinie- tak aby byc przygotowanym ;-)
          • tijgertje Re: formularz E 106 (S1) 24.09.10, 18:59
            Doswiadczenia nie mam, ale wrzucilam w google i wyczytalam, ze Polacy o to zaswiadczenie musza po prostu zadzwonic do ubezpieczyciela. Powinni wydac bez najmniejszych problemow, skoro ten papier tylko zaswiadcza, ze jestes ubezpieczona. Po co w ZUSie potrzebuja takie zaswiadczenie do porodu, zwlaszcza, jesli chcesz miec planowana cesarke?
            • banka4 Re: formularz E 106 (S1) 24.09.10, 19:13
              Staram sie o zwrot czesci kosztow cesarki, ktore w normalnej sytuacji pokrylby ZUS (prawie polowa kosztow). A poniewaz mieszkam w NL to ZUS przesle ten rachunek do OHRY aby ona pokryla te koszty...tak wiec ( ja zrozumialam w ten sposob) ze dla ZUSu ten dokument swiadczy o gotowosci mojego zorgvezekering do przejecia kosztow.
              • tijgertje Re: formularz E 106 (S1) 24.09.10, 20:19
                Bedziesz sie wymeldwywac w Holandii? Jesli nie, to tubylcze ubezpiecznie nie pokryje ci chyba kosztow porodu, musialabys miec czasowe zameldowanie w Polsce, bo porod w terminie (miedzy 37 i 42-43tc) nie podchodzi ani do naglych wyopadkow medycznych, ani pod ubezpieczenie podrozne. Z tym formularzem nie wnikalam za bardzo, ale pisali cos, ze mona w ten sposob ubezpieczyc tu np partnera przebywajacego za granica, podane byly przeliczniki kosztow i skladek. Czyli jesli dobrze zrozumialam, jesli twoj maz jest ubezpieczony tu, a ty mieszkalabys w Polsce, to w jego ubezpieczalni moga cie ubezpieczyc na terenie Polski. Mysle, ze najlepiej zrobisz dzwoniac tu do swojej ubezpieczalni, bo zus moze gadac co chce, ale jesli tubylcy ci nie powiedza na jakich warunkach moga cie ubezpieczyc na porod w Pl, to ze zwrotem kosztow po fakcie moze byc bardzo roznie. Jak bedziesz dzwonic, pamietaj tylko, zeby zapisac kiedy i z kim rozmawialas.
                • banka4 Re: formularz E 106 (S1) 24.09.10, 20:39
                  dzieki tijgertje..tylko nie jestem pewna czy skoro moj maz jest holendrem ( a ja jestem nadal zameldowana w PL) to tez moge sie podpiac pod jego ubezpieczenie w PL? nie wiem czy to nie dotyczy tylko polakow przebywajacych tutaj..
                  z drugiej strony rozmawialam mailowo z ohra i spytalam o mozliwosc porodu w pl i dofinansowanie z ich strony- i wlasnie ich odpowiedzia byla prosba o przeslanie listu z adresem szpitala, rodzajem zabiegu, data i orientacyjnym kosztem. Nie napisali nic, ze jest to niemozliwe...wiec czekam na ich reakcje..jezeli odmowia to moze pokombinuje pod Twoja wersje podpiecia sie pod meza ( jezeli jest to mozliwe w przypadku hol. meza:-)
                  • azza4 Re: formularz E 106 (S1) 25.09.10, 18:41
                    Z tym ubezpieczeniem w Polsce pod męża to raczej marne szanse.W mojej sytuacji (mąż Holender,ja zameldowana w Polsce) dwa lata temu okazało się,że on może tylko zgłosić do ubezpieczenia w Polsce swoje dziecko .Może wynika to z tego,że od kilku lat nie można już w Holandii podlegać pod ubezpieczenie małżonka,każdy buli za siebie.W takim wypadku trzeba się ubezpieczyć dobrowolnie w NFZ.
                    Jak się dowiesz to napisz bom bardzo ciekawa :)
                  • tijgertje Re: formularz E 106 (S1) 25.09.10, 19:03
                    Skoro taoj maz jest tubylcem, niech sie dopyta co i jak, bo mieszkajac tu trzeba placic wlasne ubezpiczenie, ale z tego co zrozmialam, wlasnie ten papier umozliwia ubezpiecznie partnera za granica. Tzn w ubezpieczalni meza mozesz wykupic ubezpieczenie na siebie, mieszkajac w Polsce i placac stawke wedlug przelicznika kosztow medycznych. Kaz sie mezowi dopytac dokladnie, bo taka mozliwosc na pewno by ci sie oplacila. Lubie grzebac, ale mam tyle roboty, ze 3 tygodnie roku szkolnego daja mi wrazenie jakby juz pol roku minelo:/ ech...
                    • banka4 Re: formularz E 106 (S1) 25.09.10, 19:16
                      Tijgertje to Ty tez pracujesz gdzies na uczelni/ w szkole?
                      Otoz dostalam dzis list z OHRY z wyjasnieniem: poniewaz nie maja podpisanej umowy z wybranym przeze mnie szpitalem w PL, nie moga oplacic mi w 100% porodu ale w 75% (zawsze cos!). jest to 75% kosztu jaki musieliby pokryc mi w przypadku porodu w NL, bazujac na moim hol.ubezpieczeniu- a ze mam wykupiona najdrozsza opcje ubezpieczenia wiec porod w szpitalu mam w umowie-volledig. Rachunek orygialny mam wyslac po porodzie i bedziemy regulowac....Tak sie tylko zastanawiam czy to bedzie 75% kosztu, ktory normalnie pokrylby NFZ czy calkowitego...Oni pisza o calkowitym wiec pewnie bardziej mi si e oplaca nie mieszac w to NFZ i zaplacic za wszystko z wlasnej kieszeni (tak jak pisalam mozna w tym szpitalu starac sie o dofinansowanie z NFZ- 3000zl, a reszta czyli ok 3500zl jest doplacana przez mnie- ale mozna tez wszystko od siebie).
                      co do E106 to nie wspominaja nic, ale przypuszczam, ze traktuja to jako oddzielna sprawe i ze z tym papierkiem nie bedzie wiekszego problemu.
                      Pomecze ich jeszcze troche pytaniami ( jak rowniez ten polski szpital) i jezeli jest tak jak mowia to bardzo sie ciesze i nie bede kombinowac z podciagniem sie pod ubezp. meza.
                      • tijgertje Re: formularz E 106 (S1) 25.09.10, 20:11
                        banka4 napisała:

> Tijgertje to Ty tez pracujesz gdzies na uczelni/ w szkole?

A skad, szybko by mnie wywalili, bo mam za duze wymagania nie tylko w stosunku do siebie;)
                        Mlody zaczal 3. grupe, a ja czas licze na "przed wakacjami i po wakacjach". w tym roku wakacji tak, jakby nie bylo, przez ostatnie 3 tygodnie nie dosc, ze z mlodym codziennie pracuje w domu, zeby nie mial w szkole zaleglosci (ma tyly z motoryka), to mam tyle spotkan rozniastych i spraw na glowie, ze mimo, ze nie pracuje, to w domu prawie mnie nie ma, a chlop sie wkurza, jak zastaje pusta lodowke:/ No coz, za kilka tygodni powinno sie juz pare rzeczy toczyc i znowu beda wakacje;)
                        • banka4 Re: formularz E 106 (S1) 26.09.10, 13:29
                          ach, ja tez mialam kilka uwag na temat bycia zbyt wymagajaca- " a to przeciez jeszcze dzieci"- pierwszy rok studiow na TU (...) no nic, moge sie dostosowac;-)
                          Zycze wiecej wolnego czasu i powodzenia z edukacja Mlodego :-)
    • banka4 Re: formularz E 106 (S1) 27.09.10, 15:38
      no i zaczynaja sie schody- nie chca mi dac E106 bo nie jestem grensarbeider i mieszkam w Nl anie w PL...:-(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka