Dodaj do ulubionych

polecam dzisejsze NRC - czytalyscie??

03.11.10, 20:43
na pierwszej stronie, o opiece prenatalnej w holandii.
w skorcie:
porody w domu - 4x wieksze ryzyko smierci dziecka.
kobiety z zagrozonymy ciazami maja wieksza szanse na pomyslne rozwiazanie, bo sa pod opieka ginekologiczna.
moge seskanowac i wyslac zainteresowanym, sciagne tez moze orginalny paier.
podrawiam,
a
Obserwuj wątek
    • agnieszkaela Re: polecam dzisejsze NRC - czytalyscie?? 03.11.10, 21:33
      Slyszalam w wiadomosciach i mnie troche zastanowilo, ciekawa jestem szczegolowo, bede szukac gdzies w sieci.
    • majadeblij wklejam linka 03.11.10, 22:18
      www.bmj.com.ezproxy.library.wur.nl/content/341/bmj.c5639.full?sid=864e7a8f-7c83-41f2-85fc-eef100fc535e
      to jest open acces artykul, powino dzialac
      • majadeblij nieuwsuur 03.11.10, 22:45
        nieuwsuur.nl/onderwerp/195730-hoge-babysterfte-door-slechte-overdracht.html
        • martaj7 Re: nieuwsuur 04.11.10, 08:40
          Ogladalam wczoraj te rozmowe miedzy straznicza porodow domowych a autorka publikacji. Poszlo na noze....Polozne odbieraja to jako atak na nie same i na ich profesjonalizm. W rozmowie byla mowa ze smiertelnosc przy porodach domowych jest dwa razy wieksza niz w szpitalu (nie 4) i dotyczy wlasnie przypadkow kiedy ciaza przebiegala ksiazkowo i nic nie wskazywalo na jakiekolwiek problemy. Polozna upierala sie ze onderzoek nie byl przeprowadzony prawidlowo i nie dotyczy wszystkich kobiet rodzacych. I ze holenderskie kobiety chca rodzic po swojemu, u siebie, z zaufana polozna...

Dla mnie to jest naprawde niezrozumiale ze dopiero teraz odkryli ten "dziwny zwiazek" pomiedzy smiertelnoscia dzieci poczas porodu i zaraz po z ilsocia porodow domowych w NL.
          A jeszcze bardziej mnie dziwi ze wciaz sa kobiety ktore upieraja sie rodzic w domu.
          • majadeblij Re: nieuwsuur 04.11.10, 09:22
            dokladnie,

dla mnie to tez zawsze bylo oczywiste - ale zeyb glosno cos powiedzec, to trzeba to udowodnic na podstawie danych, poza tym tyle razy slyszalam, ze ktos zaczynal w domu i z rozwarciem 8cm na gwalt do szpitala. moja jedna kolezanka mieszkala na 3 pietrze i musiala po schodach zejsc - nastepne tez rodzila w domu.

ja tego nie rozumiem, dlaczego kobiety decyduja sie na porod w domu i nigdy tego nie zrozumiem.

pozdrawiam,
            maja
            • quistista Re: nieuwsuur 04.11.10, 10:14
              Ja nie rozumiem dlaczego jej pozwolili rodzic na 3 pietrze. I przy pierwszym i drugim porodzie, w roznych praktykach poloznych mowili mi, ze tylko mozna jak sie mieszka na parterze lub pierwszym pietrze. Dlatego za pierwszym razem musialam w szpitalu.
              • zonajana Re: nieuwsuur 04.11.10, 11:07
                Slyszalam o tym w radiu. I powiem szczerze, ze ciesze sie, ze moj porod zakonczyl sie w szpitalu. Do 6 cm bylam w domu i to sobie baaaardzo chwale, moglam sie poruszac, brac prysznic, czulam sie swobodnie i u siebie. Ale na sama akcje trafilam do szpitala i to sie okazalo byc dobrym rozwiazaniem. Nie jestem sobie w stanie wyobrazic, jak moj pord odebralaby ta cichutka i niesmiala polozna, ktora akurat wtedy miala dyzur.

Nastepny porod na 100% w szpitalu, ale to z powodu znieczulenia, gdyz nie mam ochoty doswiadczac bolu ponownie.
                • mamantkaa Re: nieuwsuur 04.11.10, 13:24
                  Też słyszałam w wiadomościach, że noworodki rodzące się w domu umierają 2 razy częściej. A jeśli w czasie porodu trzeba matkę przewieźć do szpitala, to wtedy ryzyko śmierci dziecka jest 4 razy większe! I redaktor wiadomości tylko się zdziwił, że przecież w domach rodzą się dzieci tylko z tych zupełnie prawidłowych ciąż, a w szpitalach dzieci z ciąż z jakimś zagrożeniem, więc wyniki powinny być odwrotne. ciekawe, że dopiero zaczynają inaczej patrzeć na porody domowe.
                  ale fakt faktem, że nie wiem na podtsawie jakiej grupy kobiet wysnuto te wnioski.
                  • kasia191273 a w tym samym czasie w Polsce... 06.11.10, 00:17
                    www.tvn24.pl/2388612,28377,0,0,1,wideo.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka