Dodaj do ulubionych

Zasiłki na dziecko

18.03.11, 12:51
Z tego co pytalam tutaj na forum to wiem, ze sa dwa zasilki na dziecko. Jeden kwartalny i jeden miesieczny. Moje dziecko urodzilo sie 22 lutego. Jaki dochód musi być na rodzinę, zeby mi się oba należały?? 5 kwietnia wyplacaja ponoc ten kwartalny, czy uda mi sie na niego w ogóle zalapać?? Na stronie toeslagen.nl udalo mi sie poradzic z dofinansowaniem do ubezp., ale tych na dziecko nie moge rozkiminić. Obydwa zalatwia sie na tej stronie??
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Zasiłki na dziecko 18.03.11, 13:41
      O miesiecznym zasilku nic nie slyszalam. Jest "kinderbijslag", dodatek rodzinny lda kazdego dziecka, niezalezny od dochodow, wyplacany raz na kwartal. Jesli teraz zlozysz wniosek, to dostaniesz od nastepnego kwaralu, czyli od kwietnia. Tu wszystkie informacje znajdziesz:
      www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/
      -
      autystyczne-tygryskowo.blogspot.com/
      • marthina_m Re: Zasiłki na dziecko 18.03.11, 14:01
        Czy wniosek mam złożyć na tej stronie co mi podalaś? nie moge znaleźć tam zadnego formularza. Jesli jest w inny sposob lub gdzies indziej mam zlozyc ten wniosek, to czy moglabys napisac.
        jesli chodzi o ten miesiaczny dodatek, to nie pamietam jak sie nazywa. czytalam o nim tu gdzies na forum i ze mozna otrzymac miesiecznie nawet okolo 85 euro przy niskich zarobkach.
    • etaba Re: Zasiłki na dziecko 18.03.11, 13:58
      Jeśli dziecko się urodziło w Holandii i jest już zameldowane to z tego co wiem nie musisz już nic robić żeby dostac kinderbijslag, svb dostaje dane o nowonarodzonych i sami sie do ciebie odezwą. tylko nie wiem jak długo to trwa, pewnie różnie z tym bywa, jesli dłuższy czas nie otrzymywałabyś żadnej informacji od nich to wtedy się próbuj z nimi kontaktować.
      Jesli dziecko nie jest urodzone w Holandii to sama musisz zamówić wniosek i go wysłać.
      Ten drugi dodatek to kindgebonden budget , jego wysokość zależy od zarobków. Jeśli macie dochody nie przekraczające 28.897 rocznie i tylko jedno dziecko to dostaniecie w maksymalnej wysokości 84euro. Na większą ilość dzieci kwoty sa inne. Dodatek ten przyznawany jest dopiero po przyznaniu kinderbijslag i tez nic nie musisz robić bo svb samo kontaktuje się z belastingiem i niedlugo po przyznaniu kindebijslag dostajesz tez decyzje w sprawie kingebonden budget.
      • marthina_m Re: Zasiłki na dziecko 18.03.11, 15:12
        O wilku mowa;) Przed chwila w skrzynce znalazłam pismo z svb:)
        • corneliss Re: Zasiłki na dziecko 18.03.11, 19:24
          ten drugi miesieczny to kinderbondbudget, wyplaca go Belasting Dienst to dawny kindertoeslag
          formularz do pobrania tu: www.toeslagen.nl/download/particulier/kindgebondenbudget2011.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka