Dodaj do ulubionych

paczka do polski

07.09.13, 19:08
Potrzebuję wysłać paczkę (ok. 1,3 kg wagi) do Polski.
Tak, wiem, że były takie wątki, czytałam je, ale:
- z usług busów nie skorzystam, bo wysyłka jest do małego miasta, nie przy trasie i dla jednej małej paczki nie opłaca im się zjeżdżać a autostrady.
- czytałam, że radziłyście POLFAST, jednak oni zrezygnowali z przewozu pojedynczych paczek, na rzecz większych transportów (info z ich strony)
Pozostaje mi więc chyba tylko poczta holenderska. Czy to naprawdę tyle kosztuje? Mam co prawda cennik przed sobą, ale nie bardzo wiem na którą rubryczkę patrzeć :-/ i w ogóle jak się zabrać do tego wysyłania. Wypełnia się jakiś druczek na poczcie, tak jak w Polsce? Zależy mi na tym, żeby paczka poszła z potwierdzeniem nadania (chyba mniejsze prawdopodobieństwo zaginięcia), w Polsce każdą paczkę podpisuje odbiorca, czy tutaj też tak jest czy trzeba poprosić o tę dodatkową opcję?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: paczka do polski 07.09.13, 19:50
      Tak, paczki sa niestety bardzo drogie:/ Tu masz tabele, Polska jest w strefie EUR2 :
      www.postnl.nl/tarieven/pakketten/
      Najtaniej by cie wyszlo zwykla paczka bez track&trace za 10,80€ , chyba, ze to cos waznego, to wtedy z Track&Trace. Roznica za przesylke polecona wtedy i tak juz duza nie bedzie, 19,80€ za podpis. :
      www.postnl.nl/tarieven/pakketten/aangetekend/
      • omega_x Re: paczka do polski 07.09.13, 20:24
        Ponownie dziękuję Ci za pomoc :)
        W tej pierwszej tabelce widzę, że 2 kg bez Track&Trace kosztuje właśnie 10,80 - to jest ta zwykła o której piszesz? Ale zwykła tzn. nie dostaję żadnego kwitka, a odbiorca nie musi podpisać tak?
        A w tej samej tabelce obok też są 2 kg, ale chyba już z track&trace już po 18,50, ale to jest jeszcze bez podpisu tak? A z podpisem 19,80, dobrze to wszystko rozumiem?
        Może nie coś bardzo ważnego, ale nie chciałabym ryzykować zaginięcia. Czyli max 19,80 zapłacę tak? No dużo, ale chyba nie ma innej opcji prawda?
        Patrzyłam też na to poolseexpres... coś tam, nie pamiętam nazwy, ale jadą dopiero 21 wrzesnia, to też odpada. Eh :)
        Wybaczcie mnóstwo pytań.
        • necia27 Re: paczka do polski 07.09.13, 20:31
          Słuchaj ja wysyłam paczki z PL , z NL tylko kurierem : pack4you , do tej pory 100 % zadowoloenia
          • tijgertje Re: paczka do polski 07.09.13, 20:41
            Necia, duze paczki faktycznie lepiej kurierem, ale malych sie nie oplaca. Sprawdzilam na tej stronie, za paczke 1,3 lotnicza z Holandii bez dodatkowych opcji (czyli ta pocztowa za 10,80€) trzeba by zaplacic 270 zlotych. Drogowa bez dodatkowych opcji "tylko" 92 zlote, wiec poczta i tak taniej wyjdzie.
            • necia27 Re: paczka do polski 07.09.13, 21:31
              No tak, ja w zasadzie tylko raz tym kurierem list przesylalam. A tak sle zawsze paczki duze... Do 30 kg 90 zl to tanio ;)
        • tijgertje Re: paczka do polski 07.09.13, 20:35
          Dobrze rozumiesz. W najtanszej opcji nie dostajesz numeru, ale powierdzenie wyslania paczki tak. Tyle, ze nie wiesz, gdzie wlasnie jest i kiedy zostala dostarczona. Z Track&Trace na biezaco mozesz sledzic trase na stronie, dostajesz potwierdzenie z numerem i wiesz kiedy i o ktorej paczka zostala dostarczona. Z podpisem w zasadzie tak samo, z tym, ze nie dadza jej np sasiadom, czasem nawet sie z takimi paczkami w niektorych miejscach nie fatyguja, tylko zostawiaja awizo i trzeba paczke samemu z poczty odebrac. W zasadzie z Track&Trace tez nie powinna zginac, roznica jest tylko taka, ze nie da sie potem dojsc, kto dostal ja do reki.
          Paczki zazwyczaj dochodza, nawet bez T&T powinna raczej dojsc bez problemu. nie zmiesci ci sie do wiekszej koperty? List polecony z podpisem do 2 kg (ale nie grubszy niz 3,2cm mozna wyslac za 10€.
          • omega_x Re: paczka do polski 07.09.13, 21:37
            Dzięki za wyjaśnienia :)
            Właśnie listem niestety nie zmieści się, bo przekracza na długość 38 cm, dlatego paczka.
            Kurczę, będę myśleć do jutra na którą opcję się zdecydować :)
            A przy okazji, kierowcy busów biorą za niewielką paczkę mniej niż te pocztowe 19,80 e?
    • omega_x Re: paczka do polski 12.09.13, 18:54
      Wysłałam w końcu najdroższą opcją tzn. z potwierdzeniem, żeby mieć pewność.

A ile w ogóle czasu "idą" te paczki? Bo na Track&Trace widzę tylko taki zielony paseczek, który od 3 dni stoi w miejscu...
      • tijgertje Re: paczka do polski 13.09.13, 08:30
        W Polsce Track&Trace dziala tyle co nic niestety. Pasek ruszy zapewne dopiero, jak przesylke dostarcza. Paczka do Polski idzie jakies 5-10 dni, czasem nawet w 3 dojdzie, zalezy jak czesto sie w Polsce musi "przesiadac", ale dluzej niz 10 raczej nie.
    • marcin9700 Re: paczka do polski 10.03.21, 11:50
      Polecam paczkiholandia.pl/zamow-przesylke/ cena tylko 90zł

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka