Dodaj do ulubionych

okulary dla dziecka

10.04.14, 15:48
Ach, chyba moja cora bedzie musiala zaczac nosic okulary... i tak sobie pomyslalam, ze zanim zadzwonie do ubezpieczyciela zeby sie zorientowac co i jak , to pomyslalam, ze sie Was zapytam.
Ubezpieczenie takie rzeczy jak badanie i zakup szkiel i oprawek pokrywa, czy za wszystko place z wlasnej kieszeni ? Potrzebuje skierowanie od domowego na badanie do okulisty, czy poprostu ide sama z dzieckiem do optometrysty w miescie i tam wszystko zalatwiam ?
Obserwuj wątek
    • nesla Re: okulary dla dziecka 10.04.14, 17:22
      My chodzimy do okulisty i okulista daje recepte na okulary, ktore zamawiam u optyka. Optyk nie mierzy juz wady wzroku. Domowy nie ma z tym nic wspolnego.. chyba ze chodzi ci o pierwsze skierowanie do okulisty to ja dostalam od lekarza z biura konsultacji, ale starsze dzieci to chyba faktycznie przez domowego. Wszystko z wlasnej kieszeni.
      • lenkaaa Re: okulary dla dziecka 10.04.14, 21:41
        dzieki, Nesla
        • tijgertje Re: okulary dla dziecka 11.04.14, 08:33
          Pierwszy raz do okulist musisz miec skierowanie, my mielismy od domowego.
          Z oplatami zalezy od tego, jakie masz ubezpieczenie, ja np teraz drugie szkla za darmo dostalam, okulary nosze od ciut ponad roku i ubezpieczenie pokrywa mi 130€ w ciagu 2 lat, optyk dostal automatycznie wiadomosc o zmianie ubezpieczalni, przeliczyli co i jak i nawet rachunku na oczy nie widzialam. Jak mi sie wzrok w dotychczasowym tempie bedzie sypal, to w przyszlym roku bede musiala sama placic, na razie jednak udalo sie w ramach ubezpieczenia, wiec sprawdz polise albo zadzwon do ubezpieczalni. Dla dzieci miewaja czasem inne stawki i warto od razu zrobic 2 oprawki, bo z dziecmi roznie to bywa. Moj maz dostal okulary i w ciagu tygodnia zgubil 1 szklo. Nie wiem, jakim cudem mu sie udalo :) Naprawili bezplatnie w ramach gwarancji.
          • lenkaaa Re: okulary dla dziecka 11.04.14, 18:03
            dzieki, Tygrys, umowilam sie na wtorek na wizyte do domowego i jak dostane skierowanie do okulisty to bede dzwonic do ubezpieczalni zeby sie zorientowac co i jak :)
            • lenkaaa Re: okulary dla dziecka 15.04.14, 09:40
              Ha, ha, ha... kto chec zgadnac ile musze czekac na wizyte u okulisty ? Siedem tygodni ! Paranoja jakas normalnie...
              Wyjezdzamy teraz do Polski i powaznie sie zastanawiam czy w tym czasie nie umowic sie na badanie wzroku i zakup okularow. Pewnie bylabym w stanie wszystko zalatwic w ciagu tygodnia.
              A tak z ciekawosci, jakiego rzedu wydatku musze sie spodziewac przy zakupie okularow w Holandii ?
              • tijgertje Re: okulary dla dziecka 15.04.14, 10:05
                7 tygodni to i tak niezle. Na wizyte u pediatry zwykle musze czekac ok 2 miesiace, do ortopedy nawet 4 :/
                Ceny okularow zaleza od rodzaju oprawek i szkiel, moje to tak od 80€ w gore (ale pisalam juz, ze pokrywa mi ubezpieczenie), choc miedzy optykami sa spore roznice. Ja jestem w Specsavers, maz u jakiegos innego i wybulil zdecydowanie za duzo. u mnie jakos pokombinowali i udalo sie nawet wliczyc polaroidy przeciwsloneczne do samochodu (takie duze, nakladane na zwykle okulary za 39€) w cene zwracana z ubezpieczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka