21.10.05, 21:41
czytalam niedawno na dwoch innych forach (Kobieca Polona i Forum o imionach)
o sytuacji z nadawaniem imion dzieciom wsrod Polonii, i w zwiazkach
mieszanych - w wiekszosci opisywane byly przypadki Stanow i Anglii

ciekawa jestem jakie jest wasze zdanie na ten temat, wybralyscie kompromis -
czyli imie bedace uzywane w Holandii i w Polsce (rozne w pisowni tylko), czy
imie typowo holenderskie, czy typowo polskie?
jestesmy na etapie wybierania i tak sobie zonglujemy mozliwosciami, coby
dziecka bardzo nie skrzywdzic, ani nie udziwnic imienia, chcemy wybrac jak
najbardziej uniwersalne, zrozumiale i majace odpowiedniki w obu jezykach, nie
karkolomne w wymowie, zakladamy ze wrocimy kiedys do Polski i nasze dziecie
pojdzie tam do szkoly

ciekawi mnie taki maly ranking, jesli mozecie opisc przykladowo pare
mama/tata, pl/hol, hol/pl pl/pl w tutejszych warunkach i imiona dzieci...
Obserwuj wątek
    • agnieszkaela Re: imiona :) 21.10.05, 22:20
      Moi znajomi ona Polka on Holender pierwszemu synowi dali imie uniwersalne- JAN,
      drugi dostal juz imie holenderskie.
      Moj maz jest Polakiem, ale przy wybieraniu imienia najwazniejsze dla nas bylo,
      aby brzmialo ono jak najbardziej podobnie i w Polsce i w Holandii. Nie
      chcialabym aby znieksztalcano imie mojego dziecka, albo zeby zawsze musial je
      literowac wszystkim. Jednym slowem, mialo byc uniwersalnie, bo nie wiadomo co
      los przyniesie i czy nie wrocimy do Polski.
    • tijgertje Re: imiona :) 21.10.05, 23:37
      Mysmy sobie z gory ustalili pewne zasady:
      - imie mialo miec taka pisownie, zeby i Holender i Polak tak samo je przeczytal
      - w imieniu nie mogly wystepowac gloski czy polaczenia liter typowe dla jednego jezyka, ktore nie wystepuja w drugim, np. polskie rz, sz, cz, dz, drz, i holenderskie oe, u, g, ou, ie, ui...
      -Imie nie moglo sie zaczynac n A albo C, sa to pierwsze inicjaly imion mojego i meza, chodzilo o unikniecie nieporozumien z poczta, bo tu wszedzie tylko pierwsza litere imienia pisza.
      - jeszcze moj wymysl, ime mialo miec swietego albo blogoslawionego patrona. przynajmniej drugie imie.
      - wymysl mojego meza: dziecko musi miec 3 imiona (przynajmniej).Wedlug niego ilosc imion ma jakis zwiazek z miejscem w spoleczenstwie. Glupota wedlug mnie, ale musialam sie zgodzic.

Najpierw ja zrobilam liste imion, ktore mi sie podobaly, maz wybral z niej te, ktore jemu sie podobaly, potem pisalismy je i czytalismy na rozne sposoby z nazwiskiem i doszlismy dosc szybko do kompromisu. Pierwsze imie oboje wybralismy zgodnie to samo bez zastanowienia, chodzilo raczej o kolejnosc drugiego i trzeciego. No i zostal Kasper Marek Sebastian. Dla dziewczynki nie zdradze, bo nam sie bardzo podoba i mamy nadzieje jeszcze wykorzystac:-)))
      • zuzka71 Re: imiona :) 22.10.05, 10:03
        my malzenstwo pl-pl z planami powrotu na lono ojczyzny, kiedys. ale jednak
        chcialam zeby imie synka bylo tu latwe do strawienia, bo chodzi o kontakt z
        niepolskojezycznymi rowiesnikami. ale i tak wymawiaja je troche zholendrzajac i
        w ten sposob wymawia teraz swoje imie jego posiadacz;) bo latwiej. zreszta
        uzywamy skroconej wersji imienia, tak tez mozna;)zycze fajnych
        pomyslow.serdecznie pozdr.zuzka
      • werbena11 Re: imiona :) 22.10.05, 11:50
        u nas podobne zasady:
        glowna- podobna albo nawet jednakowa pisownia w obu jezykach, nieznacznie rozna
        wymowa mi nie przeszkadza
        imie poza top lista w obu krajach
        dla mnie: imie proste, nieudziwnione, klasyczne i niezbyt modne, najchetniej
        zwiazane z jakims chrzescijanskim patronem
        Mieszkamy w PL, wiec wszystkie trudno pisane imiona holenderskie odpadly-
        wystarczy, ze dziecko bedzie musialo literowac nazwisko.

Mamy 2,5 letnia Helenę Marię, wtedy dla chlopca mielismy zarezerwowane Hugo;
        teraz w styczniu urodzi sie nasze drugiedzieciatko i zdradze jakie imiona
        wybralismy :)
    • nesla Re: imiona :) 22.10.05, 10:03
      Masz dobre zalozenia, a w necie jest cale mnostwo stron internetowych na temat
      imion, cale spisy wraz z rankingami polularnosci per kraj. Pomysl jescze o tym
      aby imie pasowalo do nazwiska, czyli jesli nazwisko dlugie to imie krotkie i
      niech imie sie nie zaczyna na taka sylabe na jaka zaczyna sie nazwisko. Reszta
      to kwestia gustu i chyba sami musicie sie zdecydowac.
      Nie rozumiem o co ci chodzi w tym rankingu.. o jaki przyklad?? "ciekawi mnie
      taki maly ranking, jesli mozecie opisc przykladowo pare mama/tata, pl/hol,
      hol/pl pl/pl w tutejszych warunkach i imiona dzieci..."
      Ja jestem Anita, gdzie nie pojade to wszedzie mi mowia ze to ICH imie, w Polsce
      jest polskie, w Holandii holenderskie, w Szwecji szwedzkie a w Indiach
      indyjskie... , corci dalam na imie Milena, chociaz maz sie upieral przy Anielce.
      • martaj7 Re: imiona :) 22.10.05, 10:40
        My jako polska para (z planami wojazowymi, moze powrotowymi tez)dalismy Agata.
        Myslelismy ze jest w miare uniwersalne. Niestety tu wszyscy wolaja Ahata...Coz,
        nie szkodzi mi to. Jak pytaja o korzenie, to mowie Agatha Christi...
        Ale tak naprawde to po Pasentowej i Mlynarskiej:)Maz tak wymyslil.
    • martaj7 A czy ktos zna 22.10.05, 10:48
      taki przyklad tu mama hol tata pol?
      Tak apropos rankingu?
      Ja nie znam i nigdy nie slyszalam.
      • zuzka71 Re: A czy ktos zna 22.10.05, 11:12
        ta znam ale rodzina sie zholendrzyla, dieci imiona hol maja nawet nie sa uczone
        polskiego...a ta hol. tak zazdrosna o swojego meza ze nie utrzymujemy
        kontaktow...i tak tez bywa;) szkoda a moze dobrze?
    • mello100 Re: imiona :) 22.10.05, 11:38
      mysmy postanowili, ze nazwiemy dzidzia takim imieniem, ktore jest uzywane i w
      polsce (ja) i w krajach hiszpansko-portugalsko jezycznych (tatus)i w holandii
      no i wyszlo nam fabian. drugie imie zarezerwowal jednak moj maz i nazwal go
      marcello (po sobie samym, oczywiscie bez krzty narcyzmu :)))). tak wiec moj
      dzidzio nazywa sie fabian marcello.
      imion dla dziewczynki nie zdradze, bo moze jeszcze wykorzystam w przyszlosci,
      hehehe
    • lenkaaa Re: imiona :) 22.10.05, 12:15
      My tez bralismy po uwage imiona, ktore sa znane we wszystkich trzech krajach
      (Polska, Holandia, Wlk. Brytania) i wymawiane oraz pisane w ten sam sposob. W
      ten sposob odpadla m.in. Katarzyna, ktora skadinad bardzo sie mojemu mezowi
      podoba. Wybralismy: Emilia, a na drugie: Marion, po babci (tesciowej). Marion
      to walijski odpowiednik Marii (imie mojej Mamy).

----------\\--//-----------
      --------(@ @)---------
      --o00o--(_)--o00o--
      • corneliss Re: imiona :) 22.10.05, 13:26
        moze sie nieprecyzyjnie wyrazilam ale wiekszosc dziewczyn odpowiedziala zgodnie
        z moimi oczekiwaniami :)
        tzn. jestescie np. zwiazkiem mieszanym, jakie kryteria doboru imienia bralyscie
        pod uwage, (trad. rodzinne, pisownia, wymowa tu w Holandii i w Polsce)
        i jesli to nie tajemnica oczywiscie - jakie imiona nosza wasze dzieci

mam kolezanke Polke w zwiazku z Holendrem, mieszkaja w Belgii zeby bylo
        smieszniej syn nazywa sie Thijs (Tijs?) dziwne dla mnie, ale moze sie nie znam,
        bo chyba imie jest typowo flamandzkie
        inny przyklad nieholenderski w rodzinie mojego meza - oboje Polacy w Stanach
        jedna z ich corek nosi koszmarne wg mnie imie Cindy do typowego polskiego
        nazwiska zakonczonego na 'a'

jesli o mnie chodzi to rozwazalismy Kornelie dla dziewczynki i mezowi tez sie
        ono podoba, chlopiec moze Konrad, ale nie wiem; nasze nazwisko jest twarde,
        trudne do wymowienia tutaj, konczace sie na 'a', byc moze nasze dzieci spedza
        tu czas przedszkolny wiec chcemy uniknac dodatkowego komplikowania zycia
        nlodym ;)
        • anitax Re: imiona :) 22.10.05, 17:50
          Dla mnie najwazniejsze bylo, zeby imie corki konczylo sie na '-a', a wymowa
          przez Holendrow go nie znieksztalcala. Najlepiej imie miedzynarodowe, ktore w
          jezyku PL i NL brzmialoby tak samo.

Nie trzymalam sie tego do konca. Wybralam dla corki imie Natalia, ale maz
          stwierdzil, ze Holendrzy beda wymawiac 'Natalija', stanelo wiec na imieniu LISA
          NATALIA.
      • sulasia13 Re: imiona :) 22.10.05, 22:19
        Hej, nasza coreczka ma tez na imie Emilia :) Przy wyborze rowniez bralismy pod
        uwage to, by imie mozna bylo latwo wypowiedziec i napisac/przeczytac po polsku,
        angielsku i holendersku. Moj niemaz najpierw upieral sie przy imieniu Amy, ale
        ja nie chcialam wlasnie ze wzgledu na jezyk polski, bo Amy (emi) w Polsca
        bylaby Amy, tak jak sie pisze. Tak wiec wymyslilam Emilie, a w
        skrocie/zdrobnieniu- Emmie (emi). I tata jest zadowolony i ja tez! Na drugie
        nasza coreczka dostala afrykanskie imie oznaczajace tecze- Musoke :)
    • agatamaria1 Re: imiona :) 22.10.05, 20:21
      Nam zalezalo zeby imie bylo miedzynarodowe, latwe do wymowienia w Polsce i w
      Holandii, no i zeby jeszcze znaczenie bylo odpowiednie. Wybralismy Oliver.
      Jakby nie bylo brzmi tak samo.
    • saraanna Re: imiona :) 22.10.05, 22:36
      U mnie jest Sara Anna (Anna po cioci ,czyli mojej siostrze).Imiona proste
      i nie ma problemu z wymowa ani w Polsce, ani w Holandii.Mojej siostry corka
      Kelly Aleksandra (drugie po cioci czyli po mnie)a syn Rik skrot od Hendrikusa-
      imie nadane po holenderskim dziadku.
      • agagaby Re: imiona :) 22.10.05, 23:43

• akna78 Re: imiona :) 23.10.05, 21:16
          My rowniez kierowalismy sie przy wyborze iminia tym,aby brzmialo dobrze po
          polsku jak i holendersku.I nasz synek ma w ten sposob na imie
          KAJ.Proste,krotkie i basniowe..hehe("Krolowa sniegu")
          • agagaby Re: imiona :) 23.10.05, 22:43

• aannac Re: imiona :) 24.10.05, 11:26
              a mi sie osobiscie bardzo Kaja podoba.
    • pantagruella Re: imiona :) 24.10.05, 14:10
      trzeba uwazac zeby nie dac dziecku na imie zbyc MODNIE, bo potem na podworku
      biega dziesiec dziewczynek lub chlopcow o tym samym imieniu.. hihi
    • mendys Re: imiona :) 26.10.05, 09:17
      U nas mialo byc imie polskie (dla rownowagi, bo nazwisko holenderskie) ale
      takie zeby sie tak samo czytalo w obu jezykach, bez polskich liter i latwe do
      wymowienia dla Holendrow. Wyszedl Witold. Drugie i trzecie imie po dziadkach,
      polskim i holenderskim.
      A kiedys mnie ktos pytal czy Witold to imie fryzyjskie :)

Ewa
    • merlott Re: imiona :) 26.10.05, 09:39
      my jestesmy para w 100% polska, mieszkamy poki co w NL, do PL moze kiedys
      powrocimy :))
      nasze zasady ad. imion to:
      - ma dobrze brzmiec w roznych jezykach, gl. polskim i angielskim
      - ma pasowac do nazwiska
      - imie musi miec w sobie sile, odwage, charyzme :))
      - ma sie podobac nam (mnie i mezowi)
      dla corki wybralismy 2 imiona. pierwsze serbskie - Olivera - bo spelnialo
      powyzsze kryteria (my nie mamy zadnych korzeni z tym krajem). Drugie -
      holenderskie - Femke - "na pamiatke", ze mala urodzila sie tutaj i dla dodania
      troche wdzieku do powaznego pierwszego imienia :))
      • beba3 Re: imiona :) 03.11.05, 23:10
        Glowilismy sie dlugo jakie imie wybrac dla dzidzi, nie moglismy sie zgodzic.
        Przed Bozym Narodzeniem dowiedzielismy sie, ze to bedzie dziewczynka i
        przypadkiem spotkana kolezanka zdradzila nam jakie imie da jesli kiedykolwiek
        zajdzie w ciaze i to bedzie dziewczynka. Od razu nam sie spodobalo a ona,
        zapytana 'oddala' nam to imie, miala jeszcze jedno w zapasie...;-)
        Zastanawialismy sie tylko co bedzie jesli w kwietniu urodzi sie chlopak. Bedze
        Jagod? Juz nie mowilismy inaczej na dzidzie niz Jagoda.
        Nie jest to holenderskie imie i wiele osob musi sie osluchac, szczegolnie, ze
        roznie wolamy na nasz pocieche.
        Usialam sie kiedy smarowalam na szybie w salonie Jagoda ma 4 lata po holedersku
        i ludziska mi gratulowali ale fajunie czytali jej imie i wzruszali ze
        zdziwieniem ramionami... -"Jahoda"? ;-D
        Drugiej pannie dalismy na imie Patrycja bo nam sie to imie bardzo spodobalo i
        nie brzmi, jak nam sie wydawalo, obco dla Holedrow.
        Panie w przedszkolu do tej pory zle podpisuja jej prace i ostanio nawet na
        rachunku byla holedrska wersja Patrycji. Podobne imie ale jednak pisownia
        inna...
        A! I nasze dzieci maja po jednym imieniu bo ja zawsze mialam klopot z
        podawaniemi drugiego i chcialm tego uniknac w przypadku dzieci.
        Znowu sie rozpislam...
        • natalya20 Re: imiona :) 06.11.05, 11:29
          my wybralismy imie holenderskie..wlasciwie nie ja tylko tata..ja wybierajac
          imie kierowalam sie tymi samymi zasadami co wiekszosc z was..no i maly sie
          urodzila, a imienia nie bylo...w ostatnim momencie tata zdecydowal sie na
          niels...podobalo mu sie bo ogladal kiedys bajke o chlopcu o tym imieniu, to byl
          taki bladynek o niebieskich oczach jak nasz maly i wogole jakos tak mu utknal w
          pamieci..od miesiaca mieszkamy w polsce, ale zobaczymy jak to sie nam dalej
          ulozy
          • beba3 Natalya! 07.11.05, 23:53
            Witaj!
            Jak Wam sie zyje w Polsce? Aklimatyzacja juz zakaczona?
            Fajnie, ze sie odezwalas! :-)
            • aannac Re: Natalya! 08.11.05, 12:17
              a ja sie zastanawiam Natalya, czy nie mieliscie problemow z zzarejstrowaniem
              Niels-a w polskim urzedzie.
              wiem, ze jak moja kolezanka chcila dac na imie corce Nel, to jej w PL pow. ze
              nie mozna, tylko mozna Nela.
              • beba3 Re: Natalya! 09.11.05, 00:25
                Zalezy jak sie trafi. Nam zarejstrowano Jagode bez problemu a znajomej
                powiedziano, ze nie ma takiego imienia! ;-D Jest Jadwiga...
                Skoro dziecie urodzone poza Polska i tam zarejstrowane to w Polsce nie maja
                zbyt wiele do powiedzenia? Rejstruja bez problemu?
                • natalya20 Re: Natalya! 09.11.05, 14:00
                  zyje nam sie wspaniale, a zimieniem nie bylo zadnego prblemu, tzn maly najpierw
                  byl rejestrowany w holandii, a polsce musialam miec tylko jego akt urodzenia
                  wlasciwie, a i akt urodzenia ojca..no przeciez jak juz byl zarejestrowany z tym
                  imieniem to w polsce nie powinni ode mnie zadac zebym zmienila na ich potzreby
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka