Dodaj do ulubionych

PoRaDniK DoMoWy

15.02.06, 11:18
dziewczyny poradzcie. nigdy dotad nie mialam takiego problemu zatem mnie to
przerasta;P Nie myslcie sobie ze nie sprzatam wogole, stad takie
zaniedbanie..;) dotad staly tam wszelkie zele i szampony stad nie zauwazylam
skali problemu, ale do rzeczy:
Otoz czym usunac/umyc (?) czarny osad (mniemam ze to grzyb?) na listwie, chyba
silikonowej, u dolu, wewnatrz kabiny prysznicowej. Teoretycznie mozna ta liste
oderwac i dac nowa, ale to zmudna i nielatwa praca, boje sie o stan kabiny
potem..znajac moje i mojego slubnego lewe rece do tego typu operacji..pewnie
oderwalibysmy ja raczem z flizami...
moze daloby sie to czyms umyc/przywrocic bialy kolor? Jak radzicie sobie
wogole tutaj z wilgocia?
Z gory dzieki za wszelkie rady. pozdrowki.zuzka
Obserwuj wątek
    • nesla Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 11:29
      Kolezance sie tak zrobilo przy zlewozmywaku i mowila, ze pytala juz WSZEDZIE i
      jedyny sposob to wymiana silikonu, wydlubanie starego i zalozenie nowego :-(
      • zuzka71 Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 11:37
        o nie;(( pomocy, przeciez z moim slubnym to juz sie musze rozgladac wobec tego
        za nowa kabina;(((
        • monikat4 Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 11:48
          Polecam dobry srodek z HG schimmel-,vocht-weerplekkenreiniger,ja uzywam do
          usuwania w kabinie prysznicowej grzyba na fugach,z silikonu tez powinien
          usunac.Jest rewelacyjny.Do kupienia w drogerii,ok.8euro.Pozdrawiam.
          • zuzka71 Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 12:04
            zaraz lece kupic, dzieki monika.pozdrowki.zuzka

a moze bedziemy sobie tu wpisywac jakies poradnictwo ogolnie rozumiane?
            • tijgertje Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 14:20
              Kup, kup, tylko jak bedziesz uzywac to zaloz rekawiczki i potem dobrze wywietrz.
              Ale dobry jest, tez mam, zezre wszystkich nieproszonych gosci:-)
            • bibi1 Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 14:25
              Zuzka,ja taka zaraze czyszcze cilit bang-do prysznica.
              Sa jeszcze do kuchni chyba,jakies pasty i inne,a
              ten jest we fioletowej butelce,kosztuje od 3,5 do 4,5 euro.
              Spryskuje i czekam z 10minut,a potem szoruje szczotka do garow(najwygodniej
              wlazi w te szczeliny).Ten plyn jest bardzo skuteczny i latwo czysci kabine
              prysznicowa z kamienia.
    • agnieszkaela Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 14:34
      Na kazdego grzyba najlepszy jest chlor, a wiec wszystkie Glorixy,Domestosy itd.
      Polac, zostawic na 10min, wyszorowac. No chyba, ze juz bardzo zabrudzone, to
      moze sie nie udac...
    • nesla Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 14:51
      Zuza, ja trzymam kciuki zeby pomogly te specyfiki, ale jesli to wyglada tak jak
      u tej kolezanki, o ktorej wspomnialam, to nie ma bola, nie usuniesz tego,
      szkoda kasy, lepiej od razu wziasc sie za skrobanie. Nowy silikon sama mozesz
      zrobic, wyskrobiesz stary, kupisz w tubie nowy i pociagniesz wzdluz gdzie
      trzeba, wg instrukcji, nie robilam, ale widzialam jak jeden gosc u nas jedna
      rzecz silikonowal i nie wygladalo to na skomplikowana sprawe.
      • corneliss Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 15:36
        tez polecam w/w HG, dopoki go nie odkrylam to bleek+ szczpteczka do zebow i fug
        szorowanie, oczywiscie w ciuchach ktore mozna poplamic i rekawieczkach
        nie zapomnij wywietrzyc :)

a skoro to Poradnikowy Kacik to zapytam i tu: czym usunac maziaje z plynow i
        odciski po kubkach i innych przedmiotach z blatu marmurowego, chce go doczyscic
        i wypolerowac na blysk, bo ma bardzo ladny kolor, rozowo-pomaranczowy...
        • emilanova Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 15:40
          Corneliss slyszalam, ze marmur czysci sie octem najlepiej ale nie sprawdzalam,
          bo nie mam marmurow.
        • nesla Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 15:40
          Ale Zuzka pisze o silikonowym uszczelnieniu, a nie o fugach! :-)
          • corneliss Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 16:40
            jechalam 'po calosci' fugi i silikon tym bleekiem
            tylko i tak co jakis czas zabieg trzeba powtarzac (raz na miesiac/dwa)
            to chyba jakas odmiana grzyba z wilgoci
            • dada32 Re: PoRaDniK DoMoWy 15.02.06, 18:20
              u mnie sprawdza sie demestos w zelu (jeszcze z pl)ale tu tez widzialam go w AH
              tylko pod inna nazwa. czekam 10 min splukuje ew. doczyszczam szczotka ale
              tylko czasami
              powodzenia
              • beba3 Re: PoRaDniK DoMoWy 16.02.06, 00:06
                U nas grzyb byl tez na scianie ale nie o to Zuzka pyta.
                _Fugi_ czycilam szczotka metalowa zakupiona w sklepie budowniczym. Co chwile
                maczlam ja w mocnym roztworze chloru.
                Podobno ocet tez jest dobry.
                _Silikon_ czyscilam wiele razy i szlag mnie trafial. Tez chlorem i wszelkimi
                mleczkami, szcztka kuchenna i szczoteczka do mycia zebow...
                Wreszcie drania wydlubalam. Poszlo b latwo. Pochaczalam nieostrym nozem i
                prawie sam schodzil. Wyczyscilam ta metalowa szczotka z chlorem, splukalam i
                wysuszylam. Silikon kupilam specjalny do lazienek, mc wilgotnych. Pistolet do
                wyciskania tez zakupila. Nie bylo to drogie. Po wycisnieciu slikonu maczalam
                palec i przecieralam aby utworzyc gladka i bardzije plaska powierzchnie.
                Mialam tez pod reka 'szmatke na zmarnowanie' aby wycierac rece.
                Jest to nawet prostsze niz z opisu wynika. Sierdzi i lepiej robic to bez
                obecnosci dziecka. Dac czas na przeschniecie.
              • zuzka71 HG produkty 16.02.06, 00:14
                Uff skonczylam z tym...na oczy nie widze od chloru, przez noc sie bedzie wietrzyc, kurcze to trucizna jest.ale polecam wszelkie produkty HG. nie zeszlo calkiem bo nie wytrzymalam i nie doczekalam przepisowych 30minut, bo napadu kaszlu od wyziewow dostalam. Ale zbladlo. wezme sie za to drugi raz jak wydobrzeje po tym;) i za fugi. tak calkiem nie zeszly....moze za krotko pozwolilma podzialac temu ustrojstwu..
                POlecam zakupic do prac jakas maske na cala twarz;)coby cos widziec i moc oddychac. bez silnej wentytlacji nie ujedzie...

corneliss z tej seri widzialam tez srodek do czysczenia marmuru.
                uzylam tez anti kalk na drzwi do kabiny, jest blysk.

dzieki za wszelkie tipy. bede musiala czesciej korzystac zesrodkow czystosc w kabinie, a anie tylko z kosmetykow;P ach ta wilgoc...

pozdrowki zuzka
    • zuzka71 porysowany monitor...;(( pisakiem do cd...pomocy!! 01.05.06, 13:34
      jezuuu najpierw nam go porysowal...nozyczkami, na szczescie nie tragocznie jest,
      a teraz wlasnie odkrylam ze przypuszczalnie rano porysowal sobie po monitorze
      pisakiem permanentnym (takim do opisywania CD)....no niefajnie jest bo mam dol
      ekranu czarny....
      klopot dodatkowy w tym ze nasz monitor to takie z tych 'miekkich' jest
      plaski...probowlaam juz chusteczkami do monotorw, chusteczkami do mycia
      okien...napisalam do producenta, narazie cisza.....kurka wodna zle
      jest.....pomocy!!!!!
      • beba3 Re: porysowany monitor...;(( pisakiem do cd...pom 01.05.06, 23:23
        Moze producent Ci cos podpowie? Mam nadzieje!
        Nie mam bladego pojecia co zrobic. W kazdym razie jak bedziesz testowac jakies
        srodki to na malej powierzchni bo mozesz zrobic jeszcze gorzej...
        Twoj syneczek tez taki ciekawski i tworczy. Moze to bedzie procentowac w
        przyszlosci? Tak sie pocieszam... I Ciebie. :-)
      • mala9943 Re: porysowany monitor...;(( pisakiem do cd...pom 09.05.06, 16:49
        Markery najprosciej usunac zmywaczem do paznokci ze wszelkich powierzchni,
        ale .... nie wiem jak to sie ma do monitora Troche ryzykowne chyba, sprobuj
        moze na malej powierzchni.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka