16.03.06, 10:01
Czy tam gdzie mieszkacie sa osobne kontenery na plastik ? Pytam, bo
nizmiennie nie moge sie nadziwic, ze wszedzie sa kontenery na papier i szklo
w roznych kolorach, a na plastik nie ma ! Tak niby dbaja o srodowisko, nie
wydaja darmowych reklamowek plastikowych w sklepach, a pojemnikow na plastik
niet !
Jak jest u Was ?

----------\\--//-----------
--------(@ @)---------
--o00o--(_)--o00o--
Obserwuj wątek
    • nesla Re: recycling 16.03.06, 10:27
      U nas nie ma na plastik, ale za to sa dwa osobne na szklo (jeden na kolorowe,
      drugi na biale);)
    • anitax Re: recycling 16.03.06, 12:15
      U nas na plastik tez nic nie ma, a w Polsce owszem.
      Ciekawa jestem co oni potem z tymi posegregowanymi smieciami robia. Jak
      pracowalam w Niemczech, w kazdym biurze stalo kilka koszy na smieci zeby
      segregowac, papier osobno, plastik osobno itd. A potem wieczorem przychodzila
      sprzataczka i wszystkie smieci ladowaly w jednym wielkim worku ...
      • beba3 Re: recycling 16.03.06, 21:55
        U nas pomiedzy budynkami jest ogromny kosz na plastik. Butelki, reklamowki...
        Nawet stare buty mozesz oddac np do sklepu Bristoll
        • a.polonia Re: recycling 16.03.06, 22:02
          O matko, a co oni pozniej z tymi butami robia?! Odnawiaja i sprzedaja? ;-)))

> U nas pomiedzy budynkami jest ogromny kosz na plastik. Butelki, reklamowki...
          > Nawet stare buty mozesz oddac np do sklepu Bristoll
          • tijgertje Re: recycling 16.03.06, 22:11
            Na plastik rzeczywiscie nie widzialam zadnego kontenera. Karton u nas raz w miesiacu zabieraja z ulicy, na szklo i ciuchy sa kontenery. Ciuchy i buty, a takrze zaslony np mozna wrzucic jezeli sa czyste i w dobrym stanie. Od nas tym kontenerem zajmuje sie jakis wolontariat przykoscielny, co tydzien oprozniaja kontener, przegladaja i segreguja, wszystko co sie nadaje wysylaja raz w miesiacu na wschod Europy, czesc rzeczy jezdzi do Rybnika:-) Maja tam kontakt z jakas swietlica Caritasu zdaje sie i co roku przyjezdza na wakacje stamtad ok 30 dzieci na 2-3 tygodnie.
            • beba3 Re: recycling 16.03.06, 23:27
              Nie mam pojecia co oni robia z tymi butami ale chcesz to masz... Poczucie ze
              robisz cos pozytecznego.
              Tez slyszalam wiele razy w Polsce o tym o czym pisze Anitax. Posegregowane
              smieci i tak laduja w jednym kontenerze...
            • go.ga Re: recycling 17.03.06, 09:17
              U na zbieraja ciuchy nawet w troche gorszym stanie. To co w miare dobre, idzie
              do ludzi. Z gorszych bawelne uzywaja do robienia sciereczek, welna idzie do
              fabryki dywanow, stare reczniki ida do schroniska dla fok itd. Tak w kazdym
              razie jest napisane w ulotce.
              • beba3 Re: recycling 17.03.06, 13:02
                A Wy dziewczynki segregujecie smieci?
                Organiczne, nieorganiczne, szklo, baterie, papier itp?
                • go.ga Re: recycling 17.03.06, 13:16
                  Papier, szklo i baterie wrzucam do odpowiednich pojemnikow.
                  W organiczne/nieorganiczne sie nie bawie, zreszta u nas organicznych nie
                  zbieraja osobno.
                  • beba3 Re: recycling 17.03.06, 13:45
                    Ja podobnie, tylko organiczne od nieorganicznych na codzien nie odddzielam.
                    Przymierzam sie i zaczynam ale jak sie spiesze to zapominam. Powinnam jednak
                    kupic drugi pojemnik albo taki 2 w 1.
                    Natomiast jak piele czy tez maz kosi trawe do faktycznie wrzucam do 'zielonych'.
                    A i jeszcze mi sie przypomnialo, ze w TV podawali jakis adres www gdzie mozna
                    sie dowiedziec jak oddajac baterie mozna cos wygrac. Pamietacie moze ten
                    adresik? Mi zawsze umyka. ;-)
                  • lenkaaa Re: recycling 17.03.06, 13:46
                    ja tylko papier i szklo, ale chetnie bym plastik tez osobno wyrzucala (gdyby
                    jakies pojemniki byly). U nas smieci wywoza raz na dwa tygodnie a mamy tylko
                    jeden kosz, wiec czasami mamy problem z miejscem w tym koszu :(

--------(@ @)---------
                    --o00o--(_)--o00o--
                    • lenkaaa Re: recycling 17.03.06, 13:47
                      a gdzie sie wyrzuca zuzyte baterie ? Wiem, ze sa oddzielne pojemniki, ale jak
                      tu dlugo mieszkam, jeszcze zadnego na oczy nie widzialam.

--------(@ @)---------
                      --o00o--(_)--o00o--
                      • beba3 Re: recycling 17.03.06, 13:55
                        Po baterie tez podjezdza autko oznakowane jak smieciarka tylko ze mniejsze i
                        wlasnie z napisami o bateriach, jakos tak ze sie mozna domyslic o co chodzi.
                        Dla mnie tez jest zagadka kiedy dokladnie podjezdza na moja ulice, zawsze widze
                        tylko na innych jak wlasnie jedzie. ;-) Facet wysiada i zbiera w kartonkikach
                        stare baterie.
                        Bez problemu mozna je tez oddac w niektorych marketach. U mnie to w Dirku za
                        kasami. W Ikei mozesz oddac ale tyko tez zolte u nich zakupione.
                        Pojemnik na folie - kosz, wielkoscia odpowiadajacy kontenerowi znalazlam gdzies
                        pomiedzy uliczkami. Zupelnie nie zwiazane miejsce ze sklepami. Ot, gdzies na
                        rogu.
                        • beba3 Re: recycling 17.03.06, 13:58
                          A i jeszcze pieluch jednorazowe. Te zajmuja sporo miejsca. Mozna wkladac do
                          specjalnego kontenera przt przedszkolu. Podpytaj, moze u was tez jest taka
                          opcja. Kolezanka raz w tygodniu wywozila autkiem w porzadnym worku foliowym.
                          Masz tez opcje 300 kg smieci za darmo. U mnie przynajmniej tak jest. Powyzej
                          tej wagi masisz doplacic ale 300 kg to sporo. Millepas w naszym rejonie sie to
                          nazywa. Karta przyszla do nas poczta i jest niezbedna przy wywozie.
    • moni-bel Re: recycling 17.03.06, 17:38
      U mnie w belgi musimy wszystko sortowac ale po prawie wszystko przyjezdzaja do
      domu.Mamy osobne worki na;1)plastikowe butelki,kartony po napojach, puszki po
      konserwach 2)plastikowe worki i inne opakowania3)osobne pudlo na szklo 4)pudlo
      na makulature 5) pojemnik na odpady z kuchni i ogrodu no i oczywiscie pojemnik
      na zwykle smieci uff ...,mam nadzieje ze niczego nie zapomnialam
      Pozdrawiam
      • beba3 Re: recycling 17.03.06, 22:55
        Och! Pamietam jak bylismy odwiedzic szwagierke w Brukseli to sie gubilam co
        gdzie wyrzucac. ;-)
        Pieluchy tez byly osobno. Dwa razy dziennie nosili te smieci i duzo przy tym
        bylo zachodu ale chyba warto jesli, nie pakuja tego do jednej smieciary.
        Tak od razu apropo tego latania ze smieciami i przy okazji do sklepu, to mi sie
        przypomnialy przepyszne bagietki... :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka