Dodaj do ulubionych

Zadania na nową kadencję - program gminy

20.11.14, 10:44
Czytając forum odnosi się wrażenie, że trwa walka pomiędzy stronnictwami nastawiona bardziej na wyniszczenie przeciwnika niż na myślenie o przyszłości gminy, jej rozwoju i uczynienia z niej miejsca lepszego do życia.

W tym wątku chciałbym zaproponować pozytywną dyskusję nt. zadań, jakie wg nas powinien zrealizować nowy burmistrz i Rada Fminy Jelcza-Laskowic. Co powinno w gminie powstać, na co przeznaczać kolejne budżety gminy? Jeśli potrzebny jest żłobek, to gdzie on powinien być zbudowany. Gdzie można już dokończyć budowę dróg (bo infrastruktura jest już zakończona), jak powinno się zmienić miasto i gmina, aby za 4 lata móc powiedzieć, że głos oddany za 2 tygodnie był trafiony. Jakie funkcje powinna pełnić hala sportowa? Jaki jest pomysł na jej zagospodarowanie, ale także utrzymanie.

Najlepiej, aby w temacie wypowiedzieli się również obaj kandydaci (lub ich pełnomocnicy) oraz nowo wybrani radni (albo niewybrani kandydaci, dla których byłaby to możliwość realizacji ich pomysłów.
Jeśli pojawiło by się kilka,kilkanaście sensownych pomysłów, można by z nich zrobić ankietę, która mogłaby być wstępem do budżetu obywatelskiego.

Sprawnie realizujmy wspólnie decyzje dla gminy z przyszłością! wink

Zapraszam do dyskusji.

1. Pierwsza propozycja
Doprowadzenie do sytuacji, gdy w każdej wsi jest czynna świetlica lub szkoła codziennie do godzin wieczornych. Akcja powinna być koordynowana przez MGCK przy udziale mieszkańców, tak, aby dzieci, młodzież i dorośli mieli możliwość spędzania wolnego czasu w twórczej atmosferze. Zajęcia MGCK mogłyby się odbywać w każdej wsi. Kółka szachowe, gitarowe, modelarskie, taneczne, kluby filmowe, wspólne czytanie książek dla dzieci przez starszych, itp.
Obserwuj wątek
    • jassfingss Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 11:41
      Nie rób z siebie męża opatrznościowego. Zostaw kwestię budżetu obywatelskiego Koalicji 2014 i nie puszczaj oka do WSPO (wspólnie decyzje) i K2014 (gminy z przyszłością).
      Skup się lepiej na tym na czym się znasz (MGCK), a nie pakuj nosa w nieswoje sprawy.
      • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 11:56
        Mam nadzieję, że kolejne wypowiedzi będą bardziej konstruktywne. Na niczym się nie znam, po prostu tu mieszkam i chciałbym aby moje dziecko, żona i ja miało co robić, chodzić równym chodnikiem, móc zaprosić znajomych na kawę w "centrum".

Propozycja druga:
        Wydzierżawienie w Pałacu lub umożliwienie wybudowania na obrzeżach parku pomieszczenia na potrzeby kawiarni/cukierni. Na wzór wielu gmin mogła to być kawiarnia prowadzona jako spółdzielnia społeczna (pl.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%B3%C5%82dzielnia_socjalna).
        • jassfingss Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 12:10
          Bardzo konstruktywnie powtórzę raz jeszcze nie rób z siebie męża opatrznościowego. Jeśli jak, jak stwierdzasz, na niczym się nie znasz, to tym bardziej nie masz mandatu na wchodzenie w kwestie szczegółowe budżetu obywatelskiego. Trzeba było startować do RM i dać upust swoim pomysłom. Możesz przekazać swoje cenne spostrzeżenia kandydatowi na radnego w swoim okręgu i dopomóż mu w tym aby postawił te kwestie na odpowiednim posiedzeniu RM.
          • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 12:19
            Tak też uczynię (zgłoszę kilka pomysłów swojemu radnemu). Zdaję sobie jednak sprawę, że wiele osób może tego nie zrobić (np. dlatego, że pracuje w godzinach dyżurów radnych). Dlatego też fajnie byłoby poznać pomysły innych osób. Masz jakiś pomysł?
            • jassfingss Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 12:31
              Doceniam to, że wziąłeś pod uwagę moją radę. Dobrze wiesz tak jak ja, że radni zobowiązani są do organizowania spotkań ze swoimi wyborcami. Ponadto wyborcy aktywni, którym zależy na dobru jego miasta i gminy zawsze znajdą okazję do porozmawiania ze swoim radnym. Doskonale wiedzą, gdzie mieszka i czym się zajmuje zawodowo.
              Swoje pomysły na bieżąco przekazywałem swojemu radnemu i będę to czynił nadal.
    • belaana Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 12:38
      No i zaczęło się głaskanie wiosek po pupci big_grin

„1. Pierwsza propozycja
      Doprowadzenie do sytuacji, gdy w każdej wsi jest czynna świetlica lub szkoła codziennie do godzin wieczornych.”

Ciekawe kto zlikwidował szkołę w Miłocicach.
      Ciekawe dzięki komu budynek na Szkolnej w Chwałowicach stoi sporadycznie wykorzystywany, kiedy na tamtejszych nowych osiedlach dzieci przybywa.
      Ciekawe jak w Biskupicach przywrócić działalność zlikwidowanej szkoły. Jak się nie mylę jej pomieszczenia zajmuje Starczewski..

„Kółka szachowe, gitarowe, modelarskie, taneczne, kluby filmowe, wspólne czytanie książek dla dzieci przez starszych,”

Co to za bzdury. Na wsi potrzebny jest lekarz, szkoła, chodnik, poczta, oświetlenie i co najważniejsze stała i tania komunikacja gminna. Priorytetem jest wożenie kilkunastoletniej młodzieży z osiedla do szkoły na Techników, kiedy spacerek na zajęcia zajmuje 10-15 min.
      Tymczasem starsi ludzie na wsiach choćby po to żeby zapłacić za śmieci ,zrobić większe zakupy, do lekarza, urzędu muszą raz na jakiś czas odbywać podróże życia poświęcając pół dnia i kilkanaście złotych. Nikt ich nie szanuje. Listonosz jest Bogiem, jak go przeoczysz to masz przesrane, cały dzień zmarnowany na wyprawę po list polecony.

Ale hala najważniejsza. Wiecie gdzie ludzie mają waszą halę.
      • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 12:52
        Kilka pomysłów się pojawia w wypowiedzi belaany:
        - np. umożliwienie przejazdu "gimbusami" osobom starszym
        - propagowanie wśród "kilkunastoletniej młodzieży z osiedla do szkoły na Techników" np. komunikacji rowerowej (bezpieczne ścieżki rowerowe, zabezpieczone/monitorowane parkingi)
        - gabinet lekarski w każdej szkole/wsi? (w Miłoszycach powstaje apteka, skro więc będzie mogła się utrzymać, to i lekarz wypisujący recepty by mógł)
        - rozwój wolontariatu i aktywowanie młodzieży/sąsiadów do opieki nad ludźmi starszymi
        - współpraca z Pocztą Polską w sprawie usprawnienia obsługi mieszkańców (np. ustalenie i poinformowanie o stałych godzinach i dniach "objazdu" poszczególnych ulic przez listonosza.
        - uaktywnienie obecnie istniejących szkół, aby stały się centrami obecnych wsi (aby nie było ich tak łatwo likwidować, gdy przyjdzie komuś taka ochota)
        • jassfingss Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 13:07
          4borowy - po raz trzeci bardzo grzecznie i konstruktywnie, nie graj roli męża opatrznościowego, skup się na działalności MGCK. Sposób podejścia do problemu, szukanie na siłę pomysłów programowych jednoznacznie wskazuje na osobę z obecnego kręgu władzy. Mieliście na to 8 lat. Wizja przegranej w II turze wyzwala w was chęć do posunięć na pograniczu manipulacji. Obrzydliwe!
          • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 13:26
            jassfingss - nie jestem związany z żadną władzą ani z MGCK, mieszkam tu od kilku lat, znam kilka osób (sąsiadów), dziecko zaczęło chodzić do szkoły. W ogóle mnie nie interesują utarczki obozów, nie mam w tym żadnego interesu poza chęcią życia w rozwijającym się miejscu. Zależy mi na tym, by moja córka, dzieci sąsiadów, ja i znajomi czuli się tu dobrze, mieli co robić. Dlaczego zarzucasz mi jakieś ukryte intencje? Dlaczego nie możemy skupić się na pozytywnych działaniach? Podczas kolejnych lat wolałbym czytać na forum o tych pozytywnych działaniach, o tym jak dzieci osiągają sukcesy w sporcie, na olimpiadach, że poznają świat, że park jest zadbany, w centrum można przysiąść pod parasolem, że młodzież pomaga starszym, a za to starsi czytają najmłodszym książki. Mieszkam w Miłoszycach, blisko wyjazdu na Wrocław, gdzie pracuję, częściej więc (codziennie) bywam we Wrocławiu. Chciałbym mieć więcej powodów, aby odwiedzać nasze miasto, centrum wsi. To takie dziwne? Muszę mieć w tym jakiś interes, aby proponować rozwiązania (abo chcieć ich wysłuchać)? Chętnie sam się włączę (za darmo) w realizację kilku pomysłów. Pomógłbyś mi?
            • jassfingss Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 13:42

Mieszkasz w Miłoszycach, blisko wyjazdu na Wrocław, to świetnie podaj w którym domu to wpadnę któregoś wieczoru i porozmawiamy o szczegółach.
              • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 14:38
                Może w sobotę? Na Miłoszyckiej Siódemce?
                • jassfingss Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 15:06
                  Weekendy spędzam z rodziną. Tak jak wcześniej proponowałem, chętnie wpadnę wieczorkiem na pogawędkę do Twojego domu, to poznamy się bliżej.
                  • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 15:12
                    jutro 19.00/20.00? na stacji LPG koło cmentarza?
                    • jassfingss Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 16:12

jutro 19.00/20.00? na stacji LPG koło cmentarza?

Słuchaj nic z tego nie rozumiem, w końcu to Ty prosiłeś o pomoc. Zależy Ci na pomysłach, czy to tylko pozory z Twojej strony. Nie mam zwyczaju spotykania się w celach towarzyskich na stacjach LPG czy cmentarzach. Źle trafiłeś. Boisz się czy wstydzisz się zaprosić mnie do swojego domu. Innej opcji nie biorę pod uwagę
                      Termin spotkania akceptuję. Proszę o adres, pod który mam przyjechać.
                      • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 16:19
                        Norwida 17, będę czekał
                        • jassfingss Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 16:25
                          4borowy napisał(a):

> Norwida 17, będę czekał

a miejscowość?
                          • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 16:33
                            pisałem juz wcześniej
                            • jassfingss Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 16:43
                              jesteśmy umówieni, będę ok. 20
                              • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 27.01.15, 18:15
                                jassfingss,
                                jesteś może nadal zainteresowany spotkaniem? jest kilka nowych tematów, pomysłów (szczególnie dot. Miłoszyc). Budujemy "szeroką linię poparcia", a głos kogoś tak zaangażowanego jak Ty byłby bardzo cenny. Telefon i adres znasz. Mam nadzieję, że do zobaczenia.
                                • proszenieregulowacodbiornikow Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 27.01.15, 22:56
                                  przypominam: już po wyborach
                                  jesteś już niepotrzebny
        • belaana Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 13:25
          Może Niewidzialna ręka, może Kapitan dobra rada, może Klub lokatora.
          Tobie się stare PRL-owskie seriale przypomniały czy co? big_grin
          • 3plastek3 Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 13:32
            Ale sie uśmiałem. Teatru nie będzie , będzie chór. Tylko pamietajcie jaki kolor firanek należy zawiesić.(zeby nie wygladało ja g.. o w lesie)
          • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 13:35
            nie, ale dzięki za przypomnienie (Tolka Banana pamiętam wink
            Nie musi być żadna niewidzialna ręka, mówię o zorganizowanym wolontariacie. Przecież wiele starszych osób chętnie wyszłoby z domu aby po przebywać z dziećmi (czytać im książki, zorganizować warsztaty lepienia pierogów). W zamian np. za punkty, które "zarabiałoby się" np. robiąc zakupy ("tzw. bank czasu")
            • 3plastek3 Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 13:40
              Ale punkty PAY BACK już istnieją !! np: stacje paliw,EMPIK itd..
              • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 13:48
                A Twoja starsza sąsiadka może za nie zamówić pomoc wolontariusza? Masz jakiś pomysł?
                • 3plastek3 Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 13:53
                  A młodszy sąsiad punkty może zamienić na paliwo wink)
                  • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 20.11.14, 14:02
                    Rozwiązanie takie i podobne istnieją. Coś w rodzaju Karty Rodziny, lub choćby wrocławski UrbanCard - można za ich pomocą zrealizować przepływ punktów/pieniędzy wśród wielu usług (np. bilet komunikacji, karta wstępu na basen czy też do nowej hali sportowej, karta biblioteczna, karta rabatowa we współpracujących sklepach/usługach. Mogłoby to być jednym z wyzwań dla nowej Rady i Zarządu Gminy. KArta dobrowolna, premiująca aktywność w szkole, społeczności, itd. Dopisuję do listy pomysłów.
    • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 26.11.14, 23:47
      "Władze francuskiego miasta Grenoble postanowiły usunąć z ulic wszystkie reklamy zewnętrzne. W ich miejscu posadzą drzewa.
      www.wirtualnemedia.pl/artykul/pierwsze-miasto-w-europie-usuwa-wszystkie-reklamy-outdoorowe
      Pierwsze miasto w Europie usuwa wszystkie reklamy outdoorowe
      Władze francuskiego miasta Grenoble postanowiły usunąć z ulic wszystkie reklamy zewnętrzne. W ich miejscu posadzą drzewa. To pierwszy taki przypadek w Europie."

A gdyby tak w Jelczu?
      • bar-tii Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 27.11.14, 10:33

Biedaku, czemu się nie podzieliłeś tą swoją wspaniałą radą ze swoim pryncypałem z pałacu. Miałeś przecież na to aż 8 lat .
        • szelest_papierkow Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 27.11.14, 11:25
          hmmm
          ale JAK?!?!
          powiedz jak miałby się podzielić z kimkolwiek newsem z 26.11.2014 w jakiejś konkretnej dacie poprzedzającej datę publikacji artykułu?!
          jasnowidztwo jakieś?
        • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 27.11.14, 11:38
          1. Jak już pisałem wcześniej, nie należę do żadnego z obozów.
          2. Dzielę się teraz pomysłami z każdym, kto chce to czytać i być może zrealizować (niezależnie od tego, kto wygra w niedzielę), do czego i Ciebie namawiam. Realizując te (i inne) idee wygramy wszyscy, bo nie i wiedzę w nich sytuacji WYGRANY-PRZEGRANY, ale raczej WIN-WIN.
    • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 27.11.14, 12:37
      zainsporowany wpisem emerytw w innym wątku :
      "burmistrz Lublińca, pełniący tę funkcję kolejną już
      kadencję, regularnie dyskutuje z uczestnikami forum podobnym do naszego. W dodatku raz w miesiącu spotyka się na mieście na kawie z forumowiczami najbardziej aktywnymi i chętnymi do spotkania z nim. Dyskutują wówczas o wszelkich sprawach związanych z przyszłością miasta i gminy oraz zasad i poprawności funkcjonowania urzędu burmistrza."

chciałbym dołączyć ten pomysł do wątku
      Wydaje się to bardzo dobrym pomysłem, pozwalającym stale wpływać na rozwój gminy wszystkim, nawet "opozycji", która w danej kadencji nie ma dużego formalnego wpływu na bieżące decyzje. Każda ze strona ma szansę przekonywać do swych racji, a także budować społeczność wokół spraw gminy.
      Super pomysł. Jako dawny mieszkaniec Wrocławia, pamiętam, że Bogdan Zdrojewski co tydzień występował w lokalnej telewizji (wtedy TeDe), gdzie tłumaczył się każdej decyzji, przekonywał mieszkańców do swoich racji, odpowiadał na telefoniczne pytania. Jako dzieciaka wtedy, bardzo imponowała mi jego znajomość miasta i spraw mieszkańców (pamiętam odcinek, gdy omawiał sprawę remontu instalacji sanitarnej w jakimś budynku na przedmiesciech, albo braku chodnika na małej uliczce. Te spotkania też mogłyby być transmitowane w Internecie (np. na aktywnym tu ostatnio e-jelcz.pl).
    • 4borowy Re: Zadania na nową kadencję - program gminy 28.11.14, 13:45
      https://www.e-jelcz.pl/upload/20141124163153uid10.jpg

Widzieliście tą wizualizacje na tej stronie.

Projekt powstał z inicjatywy lokalnej społeczności na Dolnym Śląsku, zaprojektowali go studenci z Wrocławia przy współpracy lokalnej społeczności (uwzględniając pomysły i potrzeby mieszkańców). Studenci robią to w ramach zdobywania doświadczenia projektowego (ale również angażują się w realizację i bezpośrednie wykonawstwo). Projekty realizowane są w ramach partnerstwa mieszkańców-samorządów-lokalnych firm. Wstępnie rozmawiałem już z nimi i jestem zachwycony ich energią i chęcią działania.

Ale inicjatywa musi wyjść od samorządu. Liczę na to, że radni i mistrz się tym zainteresują.

A jeszcze jakby tak w każdej wsi powstała miniaturka takiego miejsca wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka