mieszkaniecki 14.09.18, 16:31 Czy orientujecie się jak i gdzie można uzyskać wgląd do nagrań monitoringu na osiedlu ? Sprawa dotyczy wybicia szyby piwnicy i potencjalnego włamania . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rostalski.l Re: Monitoring - dostęp do nagrań 14.09.18, 23:45 Jakie osiedle? Ogólnie nagrań Ci nikt nie udostępni. Musisz na policję i dopiero wtedy policja zgłasza się np. do spółdzielni z prośbą o zabezpieczenie nagrania. Odpowiedz Link
2uboot2 Re: Monitoring - dostęp do nagrań 15.09.18, 04:47 W galeriach handlowych, parkingach, innych terenach objętych monitoringiem jeżeli zgłosi się administratorowi czy ochronie, że ""incydent/kradzież" zgłasza się na policję, to czasami o ile się ma swój nośnik (pendrive etc) to zwykle operator przegląda, udostępnia i "zgrywa" dane zdarzenie zainteresowanemu (co stanowi pózniej dowód rzeczowy i podstawę do podjęcia sprawy przez policję). Odpowiedz Link
crystalekk Re: Monitoring - dostęp do nagrań 15.09.18, 09:58 Do tego czasu nagranie już dawno zostanie usunięte, bo okres jego przechowywania ulegnie pewnie przedawnieniu (zwykle tydzień), a policja jest tak ślamazarna w tych sprawach, że dostaniesz prędzej umożenie sprawy niż oni zdążą się pofatygować po to nagranie . Znam z autopsji. Odpowiedz Link
realista5680 Re: Monitoring - dostęp do nagrań 16.09.18, 07:49 Masz racje, taka jest niestety prawda. Też znam to z autopsji. Odpowiedz Link
brawo_ja Re: Monitoring - dostęp do nagrań 15.09.18, 22:05 Bzdura. Dwa razy dostałam nagranie z monitoringu, bez uprzedniego zgłaszania na policję. Odpowiedz Link
mieszkaniecki Re: Monitoring - dostęp do nagrań 16.09.18, 15:14 brawo_ja: dostałaś nagranie z osiedlowego monitoringu od spółdzielni ? Odpowiedz Link
brawo_ja Re: Monitoring - dostęp do nagrań 16.09.18, 22:15 Od zarządcy wspólnotą, czyli spółdzielni. Odpowiedz Link
2uboot2 Re: Monitoring - dostęp do nagrań 17.09.18, 08:36 No i obecnie chyba jednak należy uwzględnić ustawę - RODO 2018. Zapisy cyfrowe/wizyjne chyba też temu podlegają. Informacja o monitorowaniu terenu (to na pewno), a dalej specjalna ochrona i przechowywanie nośników przez okres 2 lat (nie jestem do końca pewien, bo takie założenia dotyczą dokumentacji z danymi osobowymi). Odpowiedz Link