Dodaj do ulubionych

Wychowanie jamnika

01.12.05, 00:02
Moj piesek mnie codziennie zaskakuje - pare dni temu zdecydowal sie w srodku
nocy (byla straszna burza z piorunami) zsikac sie. A ze spal na mnie, wiec
mialem przymusowa kapiel... Dzis rano zostawilem ja zamknieta w lazience,
zdecydowala ze przekopie sie do garazu i prawie sie jej to udalo - zerwala
farbe z duzego kawalka sciany a nastepnie wywalila dziure w plycie
kartonowo-gipsowej. Znacie sie moze na sposobach wychowywania jamnikow zeby
nie zdemolowaly domu?
Obserwuj wątek
    • kasiasz5 Re: Wychowanie jamnika 01.12.05, 10:34
      czemu taki post w ogóle mnie nie zdziwił?Ano jestem byłą właścicielką
      jamnika.Polecam przedewszystkim konsekwencję.Wiem,że to już prawie banał ale z
      psami jest w tym przypadku identycznie jak z dziećmi-naprawdę trzeba być
      konsekwentym.Jamnik to uparty indywidualista,bardzo szybko wykorzystujący
      najmiejszy przejaw na szej słabości.Ale mieć w domu jamnika,cóż to za radość.
      Nie radzę zamykać psa w Lazience-czuje się odizolowany i zeby zwrócić na siebie
      uwagę celowo będzie uprawiał "demolkę".
    • kasiasz5 Re: Wychowanie jamnika 01.12.05, 10:36
      Świetne efekty przygotowujące psa do zostawania samemu w domu daje stopniowe
      wychodzenie właściciela na coraz dłuższe okresy czasu po czym nagradzanie psa
      za grzeczność.Życzę powodzenia.Pozdrawiam
      • little_sweet_girl Re: Wychowanie jamnika 12.12.05, 22:33
        Hej.2 miesiące temu zdecydowaliśmy z chłopakiem,że kupimy sobie pieska.Tak sie
        stało,że trafił do nas właśnie jamniczek-miniaturka.Nie miałam pojęcia jak się
        takim psiakiem zajmować.Zaczęłam szperać po necie w poszukiwaniu
        wskazówek.Odwiedziłam dużo różnych stron na temat jamniczków i tak naprawdę
        byłam trochę przerażona.Naczytałam się o tym,jaki to indywidualista,jak potrafi
        zdemolować mieszkanie,jaki jest złośliwy na swój sposób i jak trudno go
        wychować....Ale powiem tylko tyle.Nic z tych rzeczy oprócz jednej się nie
        sprawdziło.Oprócz tego,że jamnik to typowy pies łózkowy :)) Ale do łózka pcha
        się tylko w nocy, natomiast w dzień śpi u siebie,wie,gdzie ma swój
        kącik,wie,gdzie ma jeść,zawsze czeka grzecznie,aż mu przygotuję i gdy tylko
        powiem "chodź" to biegnie wprost do tego miejsca.Nauczył się bardzo szybko
        robić siku w jedno wyznaczone miejsce(nie mógł wychodzić na dwór, bo był to
        okres szczepień).Jest młody jeszcze,wiem,być może jeszcze spotkam się z jego
        złośliwośćią,ale narazie naprawdę wszystko idzie gładko.
        Jeśli chodzi o zostawianie go samego w domu to nie mam z tym żadnych
        problemów.Zostawialiśmy go samego od początku,na początku troszke
        popiskiwał,ale teraz gdy wychodzimy on wie o tym i sam idzie na swoje
        posłanie.Nic nie gryzie jak narzie oprócz swoich gryzaków.
        Tak więc widzisz sam,że jamniczka tez da się wychować.On trafił do nas dosyć
        wcześnie i był naprawdę młody.ALe staraliśmy się mu wpajać zasady od samego
        początku i to poskutkowało.
        Teraz juz aczynamy go wyprowadzać na smyczy i jestem aż zdziwiona,że tak
        pieknie chodzi na smyczy,nie gryzie i nie opiera się,chociaż myślałam,że będzie
        z tym problem.
        Zyczę Ci sukcesu i cierpliwości.
        Pozdrawiam.
        • marekatlanta71 Re: Wychowanie jamnika 12.12.05, 23:44
          A w jakim wieku ten jamnik? Moja byla wlasnie taka jak piszesz az do niedawna -
          dopiero od paru tygodni pokazuje "pazury"...
          • marekatlanta71 Re: Wychowanie jamnika 12.12.05, 23:45
            Aha - zapomnialem dodac ze to moj 2 jamnik w zyciu - pierwszego mialem jak bylem
            dzieckiem i bylo to samo - wymana mebli, dywanow itp.
            • little_sweet_girl Re: Wychowanie jamnika 13.12.05, 12:58
              Jest młodziutki.Do nas trafił w wieku 1 miesiąca, a teraz ma ponad 3.Czyli
              wiek,kiedy zaczyna go wszystko interesować.Czekam tylko aż zacznie sie wszystko
              sprawdzać,ale narazie nic na to nie wskazuje.Ale to nie znaczy ,że pies jest
              spokojny.Jest baaardzo żywym psiakiem,wszędzie go pełno,wszystko go ciekawi,ale
              jak coś gryzie, to są to jego zabawki.
              • marekatlanta71 Re: Wychowanie jamnika 13.12.05, 13:02
                Moja zaczela demolowac dom w wieku 5 miesiecy. Do tego czasu nie niszczyla
                niczego...
    • little_sweet_girl Re: Wychowanie jamnika 13.12.05, 12:59
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25619
      Podaję link,to strona o jamniczkach.
      • little_sweet_girl Re: Wychowanie jamnika 13.12.05, 13:41
        No poczekamy,zobaczymy...Biorę wszystko pod uwagę.Tak już nastawiłam się od
        początku :))
        Pozdrawiam.
    • sybi3 Re: Wychowanie jamnika 25.01.06, 15:11
      Są dwa typy jamników, pierwszy to despota gryzący wszystko i ludzi których nie
      toleruje i taki już pozostaje do końca swego życia-taki był pierwszy jamnik w
      moim życiu. Drugi typ to czuły, wierny przyjaciel, który prędzej "zapadnie się
      pod ziemię" niż zrobi coś złego. Trzeba swojego szczeniaczka sprawdzić, ganić
      za to, co robi źle( bo nie wie, co jest dobre, a co złe), nagradzać za
      posłuszność, czy choć próby bycia dobrym. Wykazać dużo cierpliwości w czasie
      wychowania i kochać, nagradzać, przytulać.Pamiętaj, że psy mają inne wartości,
      nie wiedzą czego po nich oczekujemy, to Twoja rola pokazać mu jaki ma być. No i
      na pewno nie zamykaj szczenieka w małym pomieszczeniu, niech zostanie w pokoju,
      czy kuchni. Można kupić specjalne kule do których wkłada się suchą karmę i pies
      ma zabawę na kilka godzin, żeby wydostać granulki ze środka.
      • lhotse89 Re: Wychowanie jamnika 31.01.06, 11:23
        kochani - jamnik kiedyś był psem myśliwskim i jako taki ma wrodzoną potrzebę
        drapania, kopania, szukania czasem rzeczy wirtualnych oraz bezustannej
        ruchliwości. owszem, obecnie hoduje się osobniki spokojne i mało jakby tu
        powiedzić uciażliwe, ale natura zostaje naturą i niewyżyty jamnik będzie kopał i
        gryzł. tak samo jak inne psy o myśliwskim rodowodzie.
        ja za jamnikami nie przepadam inigdy go nie bede miał dlatego że są małe. ja po
        prostu nie lubię psów histeryków a takimi są najczęściej dzis jamniki, spaniele,
        owczarki niemieckie, goldeny, kiedyś rottki. moda na psy niszczy rase. jamniki
        ze względu na swoje gabaryty są ciągle bardzo popularne ale co do "jakości" tej
        rasy mona na prawdę mieć dziś duże zastrzeżenia. Za chwile to samo będzie z
        Yorkami. Każdy chce mieć kudłatą maskotkę .Niestey York to terrier - będzie
        polował na gryzonie i czasem niszczył sprzęty. owszem gabaryty niewielkie ale
        swoje tez moze zrobić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka