Dodaj do ulubionych

Hochalpenstrasse - Grossglocknerstrasse

06.07.12, 15:05
Cześć
Za dwa tygodnie pierwszy raz pojadę do Austrii. Będę w Kaprun.
Chciałam samochodem trochę pozwiedzać ciekawych miejsc.
Podobno bardzo fajna jest trasa Hochalpenstrasse - Grossglocknerstrasse.
Wjazd na nią kosztuje 32 euro. Zastanawiam się czy te 32 euro to jest przejazd w jedną
stronę pod lodowiec ? A z powrotem znowu trzeba płacić ?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mair Re: Hochalpenstrasse - Grossglocknerstrasse 06.07.12, 21:04
      www.grossglockner.at/de/preise/
      jesli wracasz tego samego dnia to powrot jest darmo
      • mair Re: Dziekuje za informacje 07.07.12, 12:00
        napisal autor watku
        • nicola80 dzięki :) 07.07.12, 19:32
          wielkie dzięki mair, jak widzisz jestem jeszcze zielona...
          • mair Re: dzięki :) 09.07.12, 11:16
            Czy ladna ? raczej ciekawa, rozni sie tym od wielu innych gorskich przejazdow, ze wjezdzajac na gore (przelecz) jedziesz "tam na gorze" przez ponad 30 km. Na innych przeleczach trzeba uwazac, zeby nie "zawadzic" podwoziem o lukowata droge. Mozesz tez dojechac do lodowca i od parkingu zjechac winda na "cos brudnego co jest lodowcem".
            Milego przejazdu.
            • ruda_kasia Re: dzięki :) 13.07.12, 19:10
              to ja napiszę, że dla mnie gossglocknerstasse była najmniej efektywnym sposobem spędzenia czasu. Ale zaliczyłam. Po 18 jest taniej, chyba 22 Euro. Przy długich dniach można. Kaprun to jedno z moich miejsc, więc napisze z rozpędu, co mnie się podoba i zachwyca - wioseczki przy zjeździe z Gossglocknera w stronę lienzu. Aż chciałam się zatrzymac i okopać w dolinie. Wodospady w Krimml i tęcze na kazdym zakręcie. Jaskinia lodowa - wyzwanie dla dzieci, ale warto (no myśmy nasze zmusili).
              A nie doddałabym, że Gossglockner się różni, marzysz, żeby zobaczyć szczyty w zachodzącym słońcu, nam się nie udało....
              • arniks wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 02.01.13, 12:13
                Ja dopiero planuje pobyt w Kaprun lub okolicach.
                Chcę spędzić 1 dzien na punktach widokowych wokół Grossglockner High Alpine Road
                www.grossglockner.at/en/hochalpenstrasse/streckenbeschreibung/
                - czy bez problemu mozna jezdzic tam i powrotem ?

Moze uda sie zobaczyć wspaniałe widoki przy róznym położeniu słońca.
                Rozumiem, ze wodospady w Krimml trzeba zobaczyc, a potem ?

• miriam_73 Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 08.01.13, 17:11
                  A potem w okolicy jest sporo ciekawych miejsc, z tym, że zdecydowanie dla miłośników krajobrazów i natury smile))
                  Przed Bruckiem i Kaprun jadąc z kierunku Salzburga jest np. Kitzlochklamm:
                  www.google.pl/search?q=kitzlochklamm&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=M0HsUODUD4KA4gSDm4HADQ&sqi=2&ved=0CDQQsAQ&biw=1264&bih=825
                  Kilka mniejszych dolinek odbijających od Pinzgau (dolina idąca równolegle do gór, kierunek wschód zachód, powyżej Kaprun są jeziora zaporowe, Zell jest milutkie, przy dobrej pogodzie można podjechać na górę na Kitzsteinhorn. Z ciut dalszych eskapad (jak najbardziej dziennych) - Salzburg, rejon Salzkammergut (Hallstadt i Obertraun na drugiej stronie jeziora - w Obertraun jaskinie lodowe, w samym Hallstadt fajna stara kopalnia, samo miasteczko bardzo urokliwe, Bad Ischl, po drodze między Salzburgiem a Kaprun twierdza Hohenwerfen ("Tylko dla orłów"), plus lodowe jaskinie pod drugiej stronie doliny (Eishoehlen Werfen), dla miłośników sportu - Bischofshofen, St Johan in Pongau (tam masz coś podobnego do zalinkowanego wyżej - Lichtensteinklamm). W Kaprun i Zell są kryte baseny, latem kiedyś w Brucku otwarty, plus plaża w Zell nad jeziorem. W wielu miejscach można wypożyczyć rowery, są trasy rowerowe no i mnóstwo pieszych.
                  Przed samym wjazdem na Hohalpenstrasse od strony Fusch w Ferleiten, niedaleko punktów wjazdowych jest Park Alpejski www.wildpark-ferleiten.at/
                  • arniks Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 10.01.13, 13:34
                    miriam_73 napisała:
                    > A potem w okolicy jest sporo ciekawych miejsc, z tym, że zdecydowanie dla miłośników krajobrazów i natury smile))

Właśnie chcę pochodzić trochę po dolinach, aby podziwiać góry i widoki
                    - mam nadzieję, że Grossglockner nie schowa się za chmury

Podobno za Kaprun, przy jeziorach zaporowe sa wspaniałe widoki,
                    czy spacer po tamach i dalej wymaga wykupienia biletów ?

• miriam_73 Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 10.01.13, 13:48
                      Tak, przynajmniej jak bywaliśmy tam ostatnio to dostęp na Stauseen był płatny. Już są taryfy na nowy sezon:
                      www.verbund.com/tm/de/kaprun-hochgebirgsstauseen
                      Niezbyt tanio, ale widoki przy dobrej pogodzie są obłędne.
                      Zresztą w tamtym rejonie to co dolinka to aż zatyka z wrażenia. Nawet jeśli to tylko polna dróżka z ostrzeżeniem, że jest "Kurvenreich" wink którą zatarasuje ci stado krówek-milek smile Na każdym kroku klammy, bachy lub achy (czyli rzeczki i strumyki różnie nazywane w zależności od stopnia spadków, szerokości i prędkości wink

A przypomniało mi się jeszcze, że w sezonie po jeziorze w Zell pływał stateczek spacerowy. Samo jezioro można obejść ładną leśną trasą rozpoczynająca się w Brucku obok leśnej kapliczki.
                      • ajaskolski Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 11.01.13, 14:51
                        miriam_73 napisała:

> Tak, przynajmniej jak bywaliśmy tam ostatnio to dostęp na Stauseen był płatny.
                        > Już są taryfy na nowy sezon:
                        > www.verbund.com/tm/de/kaprun-hochgebirgsstauseen
                        > Niezbyt tanio, ale widoki przy dobrej pogodzie są obłędne.

Faktycznie, nie jest tanio.
                        Czy płatna strefa zaczyna się przy tamie, czy juz wcześniej ?

Ile czasu warto zarezerwować aby wszystko obejsć i dojsć powyżej zbiorników ?
                        • miriam_73 Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 11.01.13, 17:04
                          wcześniej. nie pamiętam dokładnie, ale wiem, że ojciec płacił, żeby w ogóle tam dojechać samochodem
                          • steligus Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 12.01.13, 14:59
                            Samochodem na same zapory nie wjedziesz.
                            Kilka kilometrów "niżej" jest potężny, wielopoziomowy parking na którym zostawiasz auto - dalej zakaz wjazdu. Sto metrów za parkingiem są kasy, gdzie kupujesz bilet i wsiadasz do autobusu wahadłowego, który wywozi Cię na zapory. Droga zajmuje ok 30-40 minut jazdy - stromo pod górę, częściowo w tunelu. Możesz wysiąść/wsiąść na jednym z kilku przystanków po drodze. Najładniej zdecydowanie na górze. W zeszłym roku w lipcu nie jeżdziła kolejka pomiędzy dolnym a górnym poziomem - nie wiem do kiedy trwa renowacja. W linii prostej parking jest jakieś 2 km od dolnej i 5-6 km od górnej zapory, ale w górach pojęcie linii prostej jest iluzoryczne. Przejście tego odcinka (do górnej zapory) pieszo zajmie minimum pół dnia.
                            W okolicach Kaprun/Zell am See droga Grossglocknerhochalpenstrasse jest dla mnie nr1. Polecam też wjazd kolejką na Kitzsteinhorn i Schmittenhoche, wodospady w Krimml i pewnie zapory też się zmieszczą w pierwszej piątce.
                            Pozdrawiam!
                            • arniks Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 12.01.13, 19:19
                              Dla mnie też Grossglocknerhochalpenstrasse jest nr 1,
                              po drodze planuję pojechać na Edelweibspitze, gdzie na ponad 2500 m jest parking ze wspaniałymi widokami.
                              Oprocz tego podziwianie widoków z Franz Josephs Hohe - czyli Grossglockner
                              oraz jesli to możliwe spacer w stronę na lodowiec Pasterze - można ?

Jeżeli dobrze wyczytałem na stronie www.grossglockner.at/en/
                              płaci się tylko raz przy wjeździe na trasę, a potem parkingi i podziwianie widoków bezpłatne ?
                    • steligus Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 11.01.13, 11:59
                      Gdzie nocujesz w Kaprun?
                      Część hoteli wydaje gościom Zell am See/Kaprun Sommercard.
                      Jest to karta z wieloma darmowymi atrakcjami - kolejki górskie, baseny, muzea, wodospady.
                      W zeszłym roku zaoszczędziliśmy dzięki niej ok 500-600 Euro w ciągu tygodnia (płacąc 1200Euro za hotel)
                      link - www.zellamsee.at/sommercard
                      i na forum - forum.gazeta.pl/forum/w,34545,127146417,,Zell_am_See_Sommer_Card.html?v=2
                      • arniks Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 12.01.13, 19:25
                        Ten pobyt bedzie krótki, tylko 2-3 dni w drodze powrotnej z Chorwacji.
                        Ale pewnie wrócę tam, gdyz Tatry w Polsce i Słowacji już całe zszedłem smile

Kartę Zell am See/Kaprun Sommercard też można kupić samodzielnie ?
                        • steligus Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 13.01.13, 15:32
                          Kartę Zell am See/Kaprun Sommercard mozna dostać tylko jako gratis w hotelu. Przynajmniej tak było do zeszłego roku.
                          Płacąc za wjazd na drogę wysokogórską nie płacisz już potem za pozostałą infrastrukturę - muzea (jest kilka małych na trasie), parkingi, place zabaw dla dzieci.
                          Na Edelweisspitze warto wjechać, chociaż ja nigdy nie mam szczęścia do pogody.
                          Fajne trasy spacerowe są ponad Franz Josefs Hoche (wejście z górnego poziomu parkingu).
                          Zjazd na lodowiec jest mocno przereklamowany.
                          • mair Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 14.01.13, 19:12
                            > Zjazd na lodowiec jest mocno przereklamowany.

To znaczy ?

• mair Re: Wszystkie niezbedne informacje 14.01.13, 19:16
                              odnosnie tej trasy sa zawate w linku, jaki pdalem w moim pierwszym wpisie, wystarczy w niego kliknac.

• steligus Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 14.01.13, 20:53
                              To znaczy, że w lecie lodowiec Pasterze to brunatna, cieknąca bryła, która nieco rozmija się z naszym wyobrażeniem lodowca. Jeśli na lodowiec to Kitzsteinhorn!
                              • mair Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 15.01.13, 18:02
                                Winde do lodowca instalowano wowczas gdy lodowiec byl przynajmniej kilkaset metrow dalej "w dol". Jak tak dalej pojdzie, to wiekszosc lodowcow bedzie tak wygladac.
                                Przykre ale prawdziwe, ale nic to, na Bali sa miedzy innymi czarne plaze, doslownie, a ludzie tam jednak jezdza. Byli na Bali jak tu na lodowcu.
                  • steligus Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 12.01.13, 15:14
                    Jeżeli wybierasz się na kilka dni i masz zamiar dużo zobaczyć, to ceny wstępów mogą zaskoczyć! Wjazd kolejką dla 5-osobowej rodziny (trójka dzieciaków) na Kitzsteinhorn to ok 116 Euro!
                    My zawsze wykupujemy karty rabatowe. W tej okolicy niektóre hotele wydają gościom gratisowo Zell am See/Kaprun Sommercard, która uprawnia do wjazdu kilkoma okolicznymi kolejkami górskimi, baseny, wąwozy, muzea. Zwiedzania na minimum tydzień.

Inna opcja to Salzburgerlancard za 46E na 6 dni (50% dla dziecka). Darmowe wejście na prawie 200 atrakcji, niestety nie obejmuje tych najbliżej Kaprun (zapory, Kitzsteinhorn, Schmittenhoche)

Hoche Tauern Card to wersja powyższej bez zabytków Salzburga, ale z wjazdem na Grossglocknerstrasse (cena karty taka sama)
                    • andiat Re: wrazenia z Grossglockner High Alpine Road 09.03.13, 15:14
                      gdybys jechal na Kicka (lodowiec 3200m) to u gory jest schronisko a w nim winda
                      jedziesz ta winda na sam dol (2 albo 3 pietra-piwnica)
                      masz takie dupne drzwi i wchodzisz w tunel i idziesz tym tunelem troche w dol jakies 200m
                      wychodzisz na platforme widokowa z widokiem na najwiekszy szczyt alp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka