Dodaj do ulubionych

Góry - gdzie?

18.03.14, 11:19
Wraz z mężem szukamy miejsca, gdzie można się zatrzymać na tydzień na wakacje. Interesuje nas chodzenie po górach (i najlepiej, żeby były wyższe niż 1800-2000 m, z oznakowanymi szlakami turystycznymi - jak największą ilością), odpoczywanie na łonie natury i ładne widoki. Chcielibyśmy też móc coś tam robić poza wędrówką (np. wieczorami) - wyjść do jakiejś knajpy, móc coś zwiedzić, odwiedzić jakieś ciekawe miejsce. Do tego wolelibyśmy, żeby znajdowało się to miejsce niedaleko (do 150 km) od granicy ze Słowacją.
Jakie regiony Austrii pasują do naszych oczekiwań? Jakie miejscowości możecie nam polecić?
Obserwuj wątek
    • adalbert21 Re: Góry - gdzie? 18.03.14, 23:01
      Wisłok, debilu, znowu się produkujesz ?
    • austria.info-pl Re: Góry - gdzie? 21.03.14, 10:24
      Mniej więcej do 150 km od granicy ze Słowacją będą Alpy Wiedeńskie.

Alpy Wiedeńskie – Wiener Alpen
      - kolejki górskie regionu www.wieneralpen.at/wandern/bergbahnen
      - szlaki górskie www.wieneralpen.at/wandern/wanderwege
      - atrakcje www.tiscover.com/at/guide/54641at,en,SCH1/objectId,RGN130849at,curr,EUR,folder,ATTRACTION,season,at1,selectedEntry,sights/sights.html

www.wieneralpen.at/fileadmin/pdf/prospekte/wieneralpen_folder_semmering_www.pdf www.wieneralpen.at/fileadmin/pdf/prospekte/WA_Ausflugskarte_www.pdf
      www.wieneralpen.at/fileadmin/pdf/prospekte/wa_wanderkarte_2014_www.pdf

Schneeberg
      - mapka ze szlakami www.schneebergbahn.at/en.html , www.schneebergbahn.at/images/stories/downloads/wanderwege.pdf
      - kolejka Rax www.wieneralpen.at/fileadmin/pdf/prospekte/wieneralpen_rax_folder_2012_www.pdf

Puchberg
      - rezerwat przyrody Naturpark Hohe Wand, na południowy zachód od Baden www.hohe-wand.gv.at/system/web/fotogalerie.aspx?bezirkonr=0&menuonr=221713877&detailonr=221713849&typ=detail

miejscowość Reichenau
      - szlaki górskie www.reichenau.at/reiwandern/index1.html, www.reichenau.at/reiwandern

Pozdrawiamy serdecznie,
      austria.info
      www.austria.info
      • wislok1 Alpy Wiedeńskie to jest to ! 24.03.14, 18:07
        Dostaliście bardzo dobrą propozycję !

Ja mogę pomóc, bo tam byliśmy i śmiało się pytajcie
        • jessica3088 Re: Alpy Wiedeńskie to jest to ! 02.05.14, 13:16
          ja bym się chciała zapytać o parę rzeczy o Alpach Wiedeńskich.
          Z tego co patrzyłam na mapie z Polski na Alpy Wiedeńskie jest dość blisko (wybieram się autem). Czy może mi ktoś polecić miejscowości gdzie powinnam szukać zakwaterowania ? zależy mi na zakwaterowaniu blisko szlaków albo dojazd do nich autobusem i oczywiście w przystępnej cenie. Czy można się z ludźmi dogadać ? mój angielski czy niemiecki jest dość słaby...
          • wislok1 Re: Alpy Wiedeńskie to jest to ! 02.05.14, 18:59
            Moim zdaniem najlepiej jest szukać kwatery w Puchberg am Schneeberg
            Polecam pensjonat Triebl, bardzo sympatyczna właścicielka i wygodne pokoje.

Co do dojazdu autobusem na szlak, to z tym może być problem, to są niewielkie miejscowości i mało kto korzysta z autobusów.
            Turyści są przede wszystkim z Wiednia i przyjeżdżają autami w góry, potem wracają do domu.

Autem da się podjechać pod masyw Rax, pod kolejkę linową i na przełęcz Semmering, tak samo pod kolejkę.
            Z Puchberg pociągiem Salamandra da się wyjechać na górę, a stamtąd zejść na dół, do miejscowości, to trasa na cały dzień

Dogadać się można, ważne, żeby ZAWSZE, koniecznie, na powitanie powiedzieć nie
            Guten tag, Guten Morgen, Guten Abend,
            ale
            Grüß Gott - fonet. Gris Got
            Czyli coś jak nasz Szczęść Boże

Jak się tego nie zrobi, to jest to straszny nietakt, pogwałcenie niepisanych reguł, obraza Boga i górali

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka