algaria 22.09.13, 14:17 I co z nimi - ja wiem że zamienił je Waite - tylko po co? Jak wy czujecie te 2 karty - patrzycie na numerki czy na nazwę? 8-11; 11-8 Jak je ująć w portretach itp ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krolowa.mieczy Re: Moc/Sprawiedliwość 22.09.13, 15:49 ja sie przyznaje i nigdy sie z tym nie krylam: jestem rzemieslnikiem w tarocie. przeczytalam sporo ksiazek, artykulow itd ale i tak uczylam sie na wlasnej skorze, bledach i na biezaco (caly czas czegos nowego sie ucze). blizej jest mi do pojmowania znaczen wg Banzhafa, Suligi i Świrskiej niz Chrzanowskiej. Jóźwiak czasem sie przydaje, ale nie zawsze sie zgadzam i nie zawsze czuje jak on. W kazdym razie jest mi obojetne jaki numer w talii ma Moc i Sprawiedliwosc. ALE zgadzam sie z Banzhafem, ze po Rydwanie syblolizujacym wyjscie bohatera tarota w swiat z domu logiczne jest by nauczyl sie odpowiedzialnosci - Sprawiedliwosc. ale ja nie obliczam kwintesencji kart z calego rozkladu. ew. i nie zawsze dokladam karte jako pozycje "ostateczny rezultat" i czy to bedzie WA czy MA tez wiele mowi. WA sa celem, a MA droga do tego celu. ogolnie u mnie wiele rzeczy jest plynnych. rozklady z ulozonymi pytaniami stosuje, ale niekiedy to tu doloze karte, to tam i tak robi sie rozklad dynamiczny na moj wlasny uzytek. Dobra, rozgadalam sie nie na temat. kart nie zliczam, denerwuje mnie to, zajmuje wiecej czasu, wole zdac sie na swoja wiedze i czuja. Odpowiedz Link
freya_v Re: Moc/Sprawiedliwość 22.09.13, 15:56 a ja chodź bliższa mi jest moc z numerem ósmym i sprawiedliwość z jedenastym zachęcam do poczytania artykułu pod linkiem, tak do zapoznania się.. as2.pl/mistyka-liczb-mitologia-jako-klucz-do-zrozumienia-symboliki-n-51.html?newsPath=13 grunt to postępować w zgodzie ze sobą i używać tego co jest nam bliższe, tarot to w końcu indywidualny rozmówca.. Odpowiedz Link
ivana Re: Moc/Sprawiedliwość 22.09.13, 16:43 Mam rozne talie, dlatego przy interpretacji kieruje sie numerem karty z danej talii. Przy zliczaniu kart Sila jest numerem 8 a Sprawiedliwosc 11 Odpowiedz Link
kita32 Re: Moc/Sprawiedliwość 22.09.13, 17:12 Ja na swoich taliach przerabiam nr XI pod Sprawiedliwością na VIII i podobnie robię z kartą Moc. Stosuję podejście Flawia do kart z żywiołami - 8 Mieczy to energia VIII w żywiole powietrza, 8 Monet to energia VIII w żywiole ziemi itd. XI to energia I "po ewolucji". Zdecydowanie bardziej pasuje mi pierwotna numeracja kart. Odpowiedz Link