Dodaj do ulubionych

Książkowa zagadka 2

08.12.13, 14:12
Papuguje algarięsmile
kończę czytać pewną książkę.. Mało sławną chodź podobnych trochę jesttongue_out
pytania:
1kim jest główny bohater/ka? Cecha charakterystyczna?
2 gdzie głównie rozgrywa się akcja.. Jest pewne miejsce bardzo często powtarzane w książce (pewne pomieszczenie)
3 jest motyw morderstwa- w jaki sposób morderca morduje swoje ofiary/jak się do tego zabiera itp

kto będzie najbliżej rozwiązania postawie kartysmile
zapraszam chętnych do udziału i życzę powodzeniasmile
Obserwuj wątek
    • inguszetia_2006 Re: Książkowa zagadka 2 08.12.13, 15:07
      Witam,
      Wchodzę w to;-D Na szybko, bo mam za godzinę gości.
      Kim jest bohater? - 3 trefl, Głupiec
      Pisarz, dziennikarz, osoba wolna duchem, lub pożądająca wolności, duże dziecko(ma jakieś zaburzenia?)lub po prostu dziecko/dziecko, ktoś młody, niedoświadczony,ale ciekawy świata, twórczy.
      Gdzie? Walet trefl,Kapłanka - to mi wygląda na jakiś gabinet, miejsce, gdzie się pracuje, bo Kapłanka to mądra kobieta, walet trefl także;-D Albo kuchnia, bo Kapłanka powinna dobrze gotować i to gotować bez podręcznika;-P Walet trefl też pasuje do kuchni, bo jest kreatywnym jegomościem, a dobry kucharz musi czasami coś wyczarować z głowy. Albo piwnica, bo Kapłanka to intuicja czyli podziemia.
      W jaki sposób się zabiera do dzieła? - 7 kier, Pustelnik. Rozkochuje w sobie ofiary, albo zaprzyjaźnia się, a potem do piwnicy z nimi.
      Jak morduje? - 4 trefl, Rydwan(7). Jezu!!! Topi je może? Dolewa czegoś do napojów? 7 - woda. Czy jakąś pałką masakruje? Rycerz rydwanowy ma pałkę. Czy oddziela głowę od ciała? Rydwan to jedność myśli i sprawności. Bo na pewno nie rozjeżdża samochodem, to byłoby nudne. Auuuć. Ciekawie się robi;-D Wskazówki mile widziane.
      Pzdr.
      Ing
      • kita32 Re: Książkowa zagadka 2 08.12.13, 20:19
        Właśnie przeczytałam Twoją interpretację, Inguszetio. Ale mamy dużo podobieństw!
        • inguszetia_2006 Re: Książkowa zagadka 2 08.12.13, 21:19
          kita32 napisała:
          Właśnie przeczytałam Twoją interpretację, Inguszetio. Ale mamy dużo podobieństw!
          Witam,
          Faktycznie. Ta twoja dwójka buław i moje dwa Sfinksy w Rydwanie? Coś podwójnego? Dwa narzędzia zbrodni? Czy rozczłonkowanie, rozerwanie ciała? Hm... I kielichy, kiery... Dociągnę coś w sprawie motywu: znowu Kapłanka. Albo ktoś wymierza karę za jakieś podłe czyny, ukryte w przeszłości, albo nienawidzi kobiet z jakichś przyczyn, być może siebie. Lub mężczyzn, bo w sumie nie wyszło mi, że sprawcą jest mężczyzna, tylko że to Głupiec. Bohater główny też może być sprawcą lub ofiarą. Tego nie wiemy. Wiemy tylko, że w powieści jest jakiś bohater i jakiś morderca.
          Pzdr.
          Ing
    • algaria Re: Książkowa zagadka 2 08.12.13, 16:27
      freya_v napisała:

1kim jest główny bohater/ka? Cecha charakterystyczna?
      - kim jest płeć Cesarzowa
      -cecha charakterystyczna- Diabeł

Kobieta uwodzicielka, nimfomanka - modliszka uzależniona od seksu a jednocześnie nienawidząca mężczyzn.

2 gdzie głównie rozgrywa się akcja.. Jest pewne miejsce bardzo często powtarzane w książce (pewne pomieszczenie)
      - rycerz monet - ja mam go na łonie natury ale .. może biuro, miejsce pracy

3 jest motyw morderstwa- w jaki sposób morderca morduje swoje ofiary/jak się do
      tego zabiera itp
      - motyw - 3 monet - finansowy i chęć podbudowania swojej wartości
      - sposób morderstwa - 6 mieczy - przyszło mi do głowy uduszenie, ale może nóż, miecz, szabla - broń biała
      - jak się do tego zabiera - rycerz mieczy - bardzo przemyślanie wybiera ofiarę dokładnie planuje zbrodnię, ale sam akt morderstwa przebiega szybko i gwałtownie tzn nie torturuje ofiar, nie patrzy jak konają - kilka ciosów i po sprawie

kto będzie najbliżej rozwiązania postawie kartysmile
      > zapraszam chętnych do udziału i życzę powodzeniasmile
      • kita32 Re: Książkowa zagadka 2 08.12.13, 20:21
        > 2 gdzie głównie rozgrywa się akcja.. Jest pewne miejsce bardzo często powtarza
        > ne w książce (pewne pomieszczenie)
        > - rycerz monet - ja mam go na łonie natury ale .. może biuro, miejsce p
        > racy

Wylosowałam taką samą kartę smile
    • kita32 Re: Książkowa zagadka 2 08.12.13, 20:17
      > 1kim jest główny bohater/ka? Cecha charakterystyczna?
      Koło Fortuny - to człowiek nieprzewidywalny i spontaniczny, może być trochę pechowcem, ale wychodzi cało z opresji. Karta nie jest odwrócona, więc jest to raczej bohater pozytywny.

> 2 gdzie głównie rozgrywa się akcja.. Jest pewne miejsce bardzo często powtarzane w książce (pewne pomieszczenie)
      Rycerz Monet (-) - to może być miejsce pracy - może jakiś warsztat?

> 3 jest motyw morderstwa- w jaki sposób morderca morduje swoje ofiary/jak się do
      > tego zabiera itp

- motyw - 8 Kijów (-) - kojarzy mi się z zemstą, emocjami, które były długo skrywanie i ujawniają się z dużą siłą;
      - sposób przygotowywania się mordercy - 2 Pucharów (-) - podstępnie wzbudza do siebie zaufanie ofiary, może udaje zakochanie? w każdym razie jakoś się zbliża do ofiary. Nie wykluczony jest motyw seksualny.
      - sposób popełniania zbrodni - 2 Kijów (-) - tu nie mam pomysłu... W każdym razie wyczekuje na odpowiedni moment. Jest przyczajony, skoncentrowany, nie wykluczone, ze zastawia jakąś pułapkę i w momencie morderstwa jest w pewnej odległości od ofiary.
    • nagietek123 Re: Książkowa zagadka 2 08.12.13, 22:05
      1kim jest główny bohater/ka? Cecha charakterystyczna? As kielichów, Paź kijów, 5 mieczy
      2 gdzie głównie rozgrywa się akcja.. Jest pewne miejsce bardzo często powtarzane w książce (pewne pomieszczenie) As denarów, Król denarów - salon z kominkiem.
      3 jest motyw morderstwa- w jaki sposób morderca morduje swoje ofiary/jak się do tego zabiera
      Motyw -Księżyc, 5 kijów
      Sposób zabójstwa - Paź mieczy, 3 miecze, Ryc. kielichów
      Głowny bohater jest człowiekiem zakochanym, ale wie, że bez wzajemności. Może to duchowny?

Motywem jest pewna tajemnica sprzed lat, chce ją ukryć.
      Planował, szpiegował, zabił wbijając sztylet w serce.
    • freya_v Rozwiązanie 09.12.13, 16:09
      Główną bohaterką jest szesnastoletnia dziewczyna. W książce występuje jako duch..
      Dusza dziewczyny jest przywiązana do miejsca w którym została zamordowana. Tym miejsce (często wspominanym) jest publiczna męska toaleta.
      Seryjny morderca atakuje młode dziewczyny bez szczególnego motywu.. upatrza sobie ofiarę chodzi za nią przez jakiś czas następnie podchodzi i zmyśla historyjki zawsze coś na temat zwierząt (że jakieś ranne i czy by nie pomnika albo żeby przypilnowała to on pójdzie po pomoc) idąc do rzekomego zwierzaka zaciąga ofiarę do toalety i dźga ją nożem.

Inguszetia miałaś najwięcej trafień.. Odczytałaś że to ktoś młody.. Ta toaleta znajdowała się w podziemiach.. Sam krótki opis "zaprzyjaźnia sie a potem do piwnicy" świetnie odzwierciedla działania mordercy w książce.
      Świetnie Ci poszło, masz u mnie kartysmile
      reszcie dziewczyn ślicznie dziękuje za udziałsmile
    • inguszetia_2006 Re: Książkowa zagadka 2 09.12.13, 20:01
      Witam
      O! Super!;-D Dziękuję. Skoro Algaria mi Wieżę wyciągnęła na 2014, to pytanie do twoich kart będzie takie: jak chronić się przed wpływem Wieży, jak osłabić jej działanie szokowe, innymi słowy, co mogę zrobić jako marny człowiek, by upadek zneutralizować? Czy jest jakaś możliwość? Czy to karma i jest pozamiatane? Mile widziane odpowiedzi,że można coś zrobić i mile widziana gotowa "receptura" na to zrobienie;-P Trudne, co nie?wink
      Pzdr.
      Ing
      • freya_v Inguszetia 10.12.13, 14:32
        Pytanie nie tyle co trudne ale strasznie ogólne. Karty nie wiedziałyby o co pytam bo same nie wiemy co chcemy wiedzieć. Wieża jako główne wydarzenie niesie jakieś zawalenie ale nie wiemy czego konkretnie? W jakiej sferze życia..
        Rozkład algari trzeba brać jako całość nie wycinać po kawałku. Wylosowała ona tam kartę radę również i te radę trzeba stosować do każdej sfery życia w 2014.
        Z mojego doświadczenia wieży bardzo trudno uniknąć rzadko się to udaje. Na własnej skórze się o tym przekonałam..
        Mój dodatkowy rozkład zrobił by tylko nie potrzebny misz masz.. Dlatego proszę Cię o inne pytanie (bardziej konkretnewink)
        • inguszetia_2006 Re: Inguszetia 10.12.13, 17:01
          Witam
          Ok. Wieży się nie boję, bo spadam na jedną rękę jak akrobata, także "ten tego", w ogóle mi to nie straszne. Dam radę. I dobrze, że odmówiłaś;-D W związku ze związkiem i tak dalej, zrzekam się nagrody na rzecz tego, kto jest potrzebujący. Jeśli tak można, oczywiście. Potrzebujący proszony jest o wyrażenie swojej potrzeby w tym wątku, zakładając, że to jest zgodne z prawem forumowym i boskimwink
          Pzdr.
          Ing
          • freya_v Re: Inguszetia 10.12.13, 17:05
            No to czekamy na potrzebującego w takim raziesmile kto brak udział może się zgłosić jak najbardziejsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka