Dodaj do ulubionych

Książka, która mnie rozczarowała

04.07.16, 22:38
Czytam sobie niedawno sfilmowaną powieść obyczajową. Jestem zawiedziona, bo myślałam, że będzie to książka, od której nie można się oderwać, a tu psikus..

Czym zajmuje się tytułowa bohaterka i czemu książka mnie rozczarowała - co w niej zabrakło a co lubię? - To są pytania do zagadki

Trudna zagadka zachęcam jednak do zabawy - wszystkie odpowiedzi będą i nagrodzone więc proszę nie zrażać się, że nie traficie.
Obserwuj wątek
    • caro-caro Re: Książka, która mnie rozczarowała 05.07.16, 13:06
      Jeżeli chodzi o literaturę jestem bardzo ograniczona. Nawet nie podejmuję się zadania sad Możliwości są olbrzymie, a ja za mało czytam. Filmów też ci u nas dostatek.
      Zapytałam o tytuł książki, którą właśnie się rozczarowałaś - Sprawiedliwość. I to by było na tyle
      • algaria Re: Książka, która mnie rozczarowała 05.07.16, 15:03
        Ja nie pytam o tytuł!!! - Tylko o zawód głównej bohaterki i czego brakło w książce, że mi się nie podoba. smile Czyli można wyciągać i rozwijać myśli do znudzenia smile Spróbuj
    • nagietek123 Re: Książka, która mnie rozczarowała 05.07.16, 16:49
      Tym zajmuje się główna bohaterka książki, którą czyta Algaria:

Kapłan, 6 buław, Głupiec

To rozczarowało Algarię: Królowa mieczy, Paź denarów, 5 kielichów.
      Odpowiedz na drugie pytanie jest chyba łatwiejsza: rozczarował ją wątek miłosny, taka surowość w kontaktach damsko-męskich, ogólnie smutek płynący z tych relacji.
      Czym się zajmuje bohaterka: może być prawniczką, może być nauczycielką. W każdym razie lubi pouczać wink
    • free.hugs Re: Książka, która mnie rozczarowała 05.07.16, 17:02
      czym się zajmuje bohaterka - 4 mieczy: pracuje w szkole, szpitalu, kościele, bibliotece, może studiuje
      czemu Cię rozczarowała - wisielec: była nudna, ciągnęła się akcja jak flaki w horrorze klasy C? smile

Tytuł: Królowa Pucharów, Księżyc, 10 pucharów...hmmmm nie mam pojęcia big_grin
    • niki.ix Re: Książka, która mnie rozczarowała 05.07.16, 18:50
      Czym zajmuje się bohaterka ? - 8 mieczy albo jest bezrobotna albo jest informatykiem
      Czego zabrakło w tej książce? - Królowa mieczy - słowa albo uczucia. Brak wątku miłosnego albo brak ciekawych dialogów.
    • rozmaryn_1 Re: Książka, która mnie rozczarowała 05.07.16, 19:39
      Zawód- 2 buławy i papież- nauczycielka lub jakiś doradca, praca w kościele lub związana z religią, katechetka? Wykładowca na uniwersytecie?
      Dlaczego Cię rozczarowała? 3 denary- albo brak dialogu albo dialogi nudne, za dużo? Może za dużo było monologu, jej przemyśleń i przez to akcja szła zbyt powoli, ale jeśli została sfilmowana ta powieść to powinna mieć sporo dialogów? w każdym razie coś w tym temacie.
      Co lubisz? Umiarkowanie- płynność w prowadzeniu czytelnika przez wydarzenia, wszystkiego w sam raz, bez gwałtownych skoków w czasie na przykład czyli np. bohater zaczyna nagle wspominać co się zdarzyło 20 lat temu... tego nie lubisz smile?
    • inguszetia_2006 Re: Książka, która mnie rozczarowała 05.07.16, 20:53
      Witam
      Tym się zajmuje bohaterka - 9 monet.
      Tego zabrakło - Księżyc
      He, he... niektóre 9 monet pokazują takie roznegliżowane kobiety, które bardzo lubią pieniądzebig_grin Czyżby prostytutka? Rozszerz to pojęcie. Każdy kto sprzedaje swoją moralność, rodzinę, duszę za pieniądze to prostytutka;-P Ok. To teraz wracam na ziemię. Pani jest prawnikiem, maklerem giełdowym, dyrektorem banku, księgową, potentatem finansowym, właścicielką ziemską, karierowiczką, co po trupach idzie do celu. Lubi pieniądz i luksusy.
      Zabrakło ci Księżyca? Ojej. Postać jest zbyt płytka psychologicznie? Nie ma w książce zagadek, sekretów? Kawa na ławę? Nie ma bohaterka ciemnych myśli? Jest zbyt wyidealizowana? Akcja jest niemrawa, "księżycowa"?
      Pzdr.
      Ing
    • algaria Odpowiedź 06.07.16, 13:04
      Zawodowo bohaterka zajmuje się projektowaniem ubrań/jest krawcową. Tytuł książki to właśnie "Projektantka"
      Dziewczyna wraca do miasteczka by zaopiekować się chorą matką. Wyjechała, bo wybuchł jakiś skandal - jaki do tej pory nie wiem jaki te skandal, a jestem w połowie. Po opisie myślałam, że będzie to porywająca książka obyczajowa z retrospekcją, jak główna bohaterka została projektantką, stała się sławna itp Tak jak w książce "Wzgórze Dzikich Kwiatów" albo " Róże" (polecam babskie czytadła) - a tu psikus.

Książka nudna jak flaki opowiadająca ze szczegółami życie poszczególnych mieszkańców miasteczka (zupełnie jak naszych piłkarzy przed Euro - czyli co który zjadł na śniadanie, gdzie pojechał na rowerze, że wychylił się i pomachał, że skorzystał z toalety, kichnął, pierdnął, beknął i wyrzucił ogryzek ) I tu jest tak wszystko dokładnie opisane, nie wiem, może to ma jakieś znaczenie dla dalszego przebiegu książki, ale chyba nie dam rady tego doczytać.
      Jak dla mnie jeśli po 100 stronach książka się nie rozkręca, a ma 300 stron to szkoda na nią czasu.

Także odpowiedzi to bohaterka szyje, projektuje (ciuchy), a książka nie podoba mi się bo jest nudna, za dużo ma szczegółów zupełnie niepotrzebnych i brak pewnej retrospekcji, która być może jest gdzieś dalej, ale jakoś nie mam chęci jej szukać.

Jeśli mają Panie jakieś życzenie względem mnie i wróżb to proszę się wpisywać smile
      Dziękuję wszystkim za udział
      • niki.ix Re: Odpowiedź 06.07.16, 13:29
        Teraz wiem skąd u mnie miecze wink

ps. wracając do starego wątku, jak Twoje wrażenia po "Dziewczynie z pociągu" ?
        • nagietek123 Re: Odpowiedź 06.07.16, 16:57
          Proszę sprawdź, jak wyjdzie uroczystość rodzinna w piątek, mam stres...
          • algaria Re: Odpowiedź 06.07.16, 18:15
            Tak wyjdzie uroczystość rodzinna nagietka - rycerz kielichów, król buław, rycerz buław.
            Dobrze nie ma jakiś przykrości, choć uroczystość będzie zdominowana przez mężczyzn, będzie wesoło z trunkiem i jedzeniem - czas szybko zleci. Towarzystwo może się spóźnić, bo zabłądzi lub zmieni drogę, a na koniec przenieść się w inne miejsce wink.. Wszystko będzie dobrze - nie martw się, bo nie ma czym.
            • nagietek123 Re: Odpowiedź 06.07.16, 21:12
              Bardzo Ci dziękuję, wiem, że będzie zdominowana przez mężczyzn - moich dwóch synów smile
            • nagietek123 Re: Odpowiedź 11.07.16, 12:22
              Bylo dokładnie tak jak napisałaś: ciut trunkowo, wesoło, z przemieszczaniem się. Uroczystość zdominowali moi dwaj synowie. Było miło i sympatycznie smile
              • algaria Re: Odpowiedź 11.07.16, 14:02
                Cieszę się że się sprawdziło smile
        • algaria Re: Odpowiedź 06.07.16, 18:11
          Wrażenia są takie same jak z "Projektantką". Dziewczyna z pociągu niby została książka roku jako thriller/kryminał i ja nastawiłam się na kryminał, a tu niestety okazał się thriller w dodatku jak dla mnie bez polotu, akcji, napięcia.
          Mi się książka nie podobała, ale wiem, że na szczęście nie jestem w odosobnieniu.
          • niki.ix Re: Odpowiedź 06.07.16, 22:02
            Uff, odetchnęłam.
            Myślałam, że ze mną coś nie tak, takie wspaniałe recenzje a ja wybrzydzam...
            Ale Ty masz zawodowy autorytet w tych sprawach smile
            • algaria Re: Odpowiedź 06.07.16, 22:51
              Wiesz co? Nie, ja czytam dla własnej przyjemności, to co mi się podoba, przy którym mogę odpocząć. Natomiast kupując książki do biblioteki robię to pod czytelnika. Często wybierając jakaś pozycje już widzę komu ją wypożyczę. Nie mówię, że pod siebie nie, ale przecież nie wszystko czytam. Powiem Ci jeszcze co zauważyłam, że im książka okrzyczana, tym mniej nadaje się do czytania.
    • free.hugs Re: Książka, która mnie rozczarowała 06.07.16, 18:37
      Fajna zagadka, może kiedyś lepiej mi pójdzie smile
      Poproszę o kartę na wesele w sierpniu - czy pójdę z panem S., czy się pan rozmyśli i pójdę sama smile
      • algaria Re: Książka, która mnie rozczarowała 06.07.16, 18:59
        Z kim pójdziesz na wesele 4 kielichy - Czy to będzie Pan S - rycerz monet.. musisz nad nim popracować by poszedł - uważaj, bo w ostatniej chwili może wykręcić się właśnie pracą i zostanie Ci foch.
        • free.hugs Re: Książka, która mnie rozczarowała 06.07.16, 19:38
          Dziękuję kiss Wtedy go zamorduję chyba wink
    • rozmaryn_1 Re: Książka, która mnie rozczarowała 06.07.16, 19:24
      Po Twoim opisie wnioskuję, że tez by mi się ta książka nie podobała tongue_out
      Jeśli mogę, to poproszę o mistrza smile Poprzedniego wciąż biorę pod uwagę, ale dziś mam dzień kryzysu "duchowego" wink
      • algaria Re: Książka, która mnie rozczarowała 06.07.16, 20:02
        Proszę bardzo Mistrza

Maitreya

Moc Radości
        Aby osiągnąć upragniony rezultat podążaj ścieżką radości. Realizacja twojego życiowego celu jest wspierana przez radość i pasję, które odczuwasz, gdy myślisz lub działasz dążąc do swojego celu. Radość, którą odczuwasz w relacjach podtrzymuje ich ogień, fascynację i rozwój. Radość pochodząca z twojego hobby daje ci dodatkową energię. Ze wszystkich emocji to właśnie radość ma najwyższą wibrację energetyczną. Radość ma moc usunięcia wszystkich przeszkód i przyciąga zaspokojenie twoich potrzeb. Radość przypomina nam, że wcale nie potrzebujemy cierpienia. Możemy spełnić nasze życiowe zadania, pomagać sobie i innym oraz uzdrawiać poprzez moc radości.

Dodatkowe znaczenie karty:

Aby doprowadzić do spełnienia swoich pragnień, bądź pozytywnie nastawiony i przepełniony ufnością
        Znajdź w tej sytuacji to, co jest w niej zabawne
        Śmiej się
        Znajdź hobby, które przyniesie ci przyjemność
        Aby znaleźć swój życiowy cel, kieruj się tym, co sprawia ci radość
        • rozmaryn_1 Re: Książka, która mnie rozczarowała 06.07.16, 20:42
          Algario, bardzo Ci dziękuję smile Przesłanie bardzo optymistyczne, choć trudne momentami biorac pod uwagę, co mi się ostatnio przytrafiło tongue_out Czasem trudno się dopatrzeć czegoś zabawnego w pewnych sytuacjach, ale nie będę się dzielić tym, co złe. Rada ta jest typowo anielska, ale wiem, że jest w niej dużo prawdy. Czasem przytrafi się coś, co rozczaruje, ale nie trzeba od razu tego wyolbrzymiać. I naprawdę spróbuję się do tej rady zastosować i jakoś dopatrzeć się niuansów, z których mogłabym się śmiać. Nie ma co brać wszystkiego śmiertelnie poważnie smile Fajni ci mistrzowie. Najbardziej lubię, jak mi wyciagasz mistrza albo runę, wtedy czuję takie nasycenie odpowiedzią, jakakolwiek ona jest. Dziękuję raz jeszcze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka