Dodaj do ulubionych

Pustelnik drepcze

16.10.16, 18:06
Po swoich śladach w kółko, czy wyznacza nową drogę?
Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • rozmaryn_1 Re: Pustelnik drepcze 16.10.16, 18:57
      Dla mnie pustelnik to ściemniacz i próbuje coś ukryć lub ewentualnie sam poszukuje prawdy, bo ktoś go ściemnia wink Raczej chodzi po śladach w kółko. Światełko ma zbyt słabe, żeby zobaczyć szerszą perspektywę, więc składa wszystko do kupy po kawałeczku, po elemencie i na tym buduje swoją prawdę. Przychodzi dzień, świeci słońce i okazuje się, że wszystko wygląda inaczej, niż myślał.
      Choć karta ta jest uważana za symbol mądrości i doświadczenia, ale to chyba przez tą brodę wink Bo jak się łazi po ciemku, to co można zobaczyć?
    • caro-caro Re: Pustelnik drepcze 16.10.16, 19:29
      Zawsze mnie zastanawia. Jest samotnikiem. Poszukuje, ale ma zbyt ciasne horyzonty. Pamiętacie "Igraszki z diabłem"? Tak mi się czasem kojarzy, jak ten świętoszkowaty hipokryta (Pokora w roli) Swoją drogą uwielbiam to dzieło. Jak tylko o tym myślę to się śmieję i nie panuję nad tym.
      Jeżeli chodzi o Pustelnika to czasem bywa bardzo poważnym człowiekiem, albo pokazuje sytuację, że trzeba będzie zmierzyć się z samotnością, pobyć samemu, przemyśleć, czasem też wrócić do punktu wyjścia. Takie stuknìęcie się w głowę "co ja robię?!" i zwrócenie.
    • sowka8 Re: Pustelnik drepcze 16.10.16, 20:11
      A co jeśli np. wychodzi zestaw z pustelnikiem na początku rozkładu w związku z pracą, ale obok np. 10 pucharów i koniec diabeł? Czy to też samotność w pracy plus szukanie jakiejś mądrej drogi, swojego miejsca?
      • rozmaryn_1 Re: Pustelnik drepcze 18.10.16, 08:39
        Zależy od całego rozkladu, ale taki zestaw kart może mówić o tym, że ktoś się bardzo źle czuje w swojej pracy. Zwykle 10 pucharow to sytuacja, w której wszyscy się znaja tak dobrze, że aż za dobrze tongue_out Pustelnik zaś potrzebuje trochę samotności i prywatności, więc czuje się jak w potrzasku. Pewno chętnie zmieniłby pracę, ale coś go trzyma w obecnej. Dodatkowo 10 puch może w pewnych okolicznościach mówić, ze pracuje z rodzinką np. rodzinna firma i boi się, ze ugrzązł na dobre i na stałe w tym niezdrowym ukladzie wzajemnych zalezności.
        • sowka8 Re: Pustelnik drepcze 28.10.16, 21:21
          Chyba faktycznie jest w tym sporo prawdy 😉 niestety. Ten diabeł w zestawie mi się nie podobał. Nie jest to na szczęście firma rodzinna ale wszyscy się znają
    • nagietek123 Re: Pustelnik drepcze 16.10.16, 20:17
      To też stary, zmęczony życiem człowiek...
    • niki.ix Re: Pustelnik drepcze 17.10.16, 11:35
      Najbardziej kojarzy mi się z Tybetańskim mnichem.
      Poszukuje sensu życia, oświecenia, prawdy ale nie na zewnątrz. Szuka wewnątrz siebie. Na tym poszukiwaniu może mu całe życie upłynąć a on tego nawet nie zauważy. Nie obchodzi go świat zewnętrzny. Czy coś znajdzie - nie wiadomo. Bo nawet jak coś znajdzie, to on sam o tym nikomu nie powie. Bo niby komu? Na karcie jest sam. On jest sam nawet wśród ludzi. Ale jest mu z tym dobrze i nie zamierza tego zmieniać.
    • evro44 Re: Pustelnik drepcze 17.10.16, 14:18
      Mi wychodził częściej na przymusowe oddalenie i wycofanie się spowodowane życiowymi porażkami (np. rozstanie z partnerem). Jest w ten karcie dużo smutku oraz goryczy. Mądrość którą nabywa się "po szkodzie". Świadoma pokuta i wiedza którą się nabywa by nie popełniać ponownie tych samych błędów
      • caro-caro Re: Pustelnik drepcze 17.10.16, 16:20
        Evro, podoba mi się to co napisałaś. Dużo w tym racji
    • niki.ix Re: Pustelnik drepcze 17.10.16, 17:07
      W Osho - Zen jest bardzo fajne wyjaśnienie tej karty. W tej talii Pustelnik to Samotność

Gdy jesteś sam, nie jesteś sam, jesteś po prostu osamotniony – między osamotnieniem a samotnością jest ogromna różnica. Gdy jesteś osamotniony, myślisz o kimś, do kogoś tęsknisz. Osamotnienie to stan negatywny. Czujesz, że byłoby lepiej, gdyby ten ktoś był przy tobie: przyjaciel,
      żona, matka, ukochany czy mąż. Byłoby dobrze, gdyby ten ktoś był z tobą, ale tej osoby tu nie ma. Osamotnienie to nieobecność drugiej osoby. Samotność to własna obecność. Samotność jest bardzo pozytywna. Oznacza obecność, bezmiar obecności. Jesteś tak przepełniony obecnością, że mógłbyś nią wypełnić cały Wszechświat i nie ma potrzeby posiadania kogokolwiek innego.
    • inguszetia_2006 Re: Pustelnik drepcze 18.10.16, 11:02
      Witam
      Wyznacza nową drogę. To mędrzec. Po co mędrzec miałby w kółko się kręcić? Nielogiczne.
      Tyle rozmyślał, żeby wracać do tego, co było? Nieeeeeeeeeeee. Miałby wtedy raczej ksywę - stary niezguła;-P
      Pzdr.
      Ing
      • rozmaryn_1 Re: Pustelnik drepcze 18.10.16, 11:29
        Stary niezguła big_grin Muszę to zapamiętać big_grin big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka