25.04.14, 19:28
biokurier.pl/component/content/article/39-strona-glowna/artykuy-gowna/778-odkrywamy-ekologiczne-proso-i-kasze-jaglana
U Dogonów którzy żywili się prosem miało ono najwyższą wartość energetyczną-najmniejsze ziarno.
4.bp.blogspot.com/-ypHtg6NEAME/UAjzWIIWNnI/AAAAAAAADKM/XP1x7lQziBc/s320/16.PNG
Znów wracam do....
portalwiedzy.onet.pl/90332,,,,dogoni,haslo.html
Obserwuj wątek
    • ditta12 Re: Po 25.04.14, 19:29
      Po to proso po dogońsku.
      • ditta12 Re: Po 25.04.14, 19:30
        Dogonowie (zw. Habe, Kado i Tombo, w języku polskim spotykana także nazwa Dogoni) – negroidalny lud mieszkający w Afryce Zachodniej.

Dogonowie zamieszkują południowo-centralne Mali – okolice uskoku Bandiagara (tzw. Kraj Dogonów). Ich odrębna kultura, a zwłaszcza mitologia, od dawna budzi zainteresowanie naukowców, także polskich.
        • ditta12 Re: Po 25.04.14, 19:32
          Poprosiłam kiedyś przyjaciela,profesora UW o Nommę a mi dałsmile
          • ditta12 Re: Po 25.04.14, 19:38
            "Amma – w mitologii Dogonów stwórca świata. Amma stworzył pierwszą żywą istotę, boga Nommo, która z kolei dała początek wielu kolejnym istotom. Jedna z nich zbuntowała się przeciw Ammie, za co została poćwiartowana a jej szczątki rozrzucone po świecie."

Nommo
            Nommo – najważniejszy bóg w mitologii afrykańskiego ludu Dogonów. Nommo był synem stwórcy świata Amma.
            encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTlzAdnFURZWpKt3rg-lDhp6KDRdjBEQgirh0mnVh0ZG_yfqLaC
            • ditta12 Re: Po 25.04.14, 19:42
              https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSI1KFXh1PufTMGzhTjzJmzznwkX9Mstopf6TsD1xPG9Wom8qX3pA

Syriusz czyli Psia Gwiazda.
              "Kanikuła albo Psia gwiazda • Morsztyn Jan Andrzej •• 1647 • Kanikuła albo Psia gwiazda, zbiór ... Najjaśniejszą z owych gwiazd był Syriusz, Pies Niebieski."
              • ditta12 Re: Po 25.04.14, 19:44
                Mgławica kocie okowink
                astrofun.clanteam.com/index.php?page=obiekt/kocieoko/kocieoko
                • ditta12 Re: Po 25.04.14, 19:51
                  Profesor od Astronomi-matematyk z ogólniaka nic nam nie mówił tylko zrobił dziurę w gazecie i....patrzył na nas okiem przez tę dziurębig_grin
                  Porem były 3 sprawdziany:
                  o Koperniku
                  życiorys Profesora
                  prawa i obowiązki kochanka

jakaś matka córki go podkablowała do dyrektorasad
                  On podobno jedną ręką pisał na tablicy a drugą ścierał big_grin
                  • ditta12 Re: Po 25.04.14, 20:01
                    https://1.fwcdn.pl/ph/68/78/6878/213976.1.jpg
                      • ditta12 Re: Po 25.04.14, 20:10
                        Ale obsada-ja pierniczębig_grin
                      • ditta12 Re: Po 25.04.14, 20:14
                        Był jakiś tam Teatrzyk zielone oko w Radio.
                        Kiedyś słuchałam słuchowisko,gdzie ktoś wyjrzał przez wizjer i......zobaczył zielone oko.
                        Bardzo się bałam tak sugestywne to było w Radio.Brrrrrrrr
                        • ditta12 Re: Po 25.04.14, 20:16
                          A Uwierz ma błękitne okosmile
                          Od wódybig_grin
                          • ditta12 Re: Po 25.04.14, 20:19
                            Mój dziadek miał identyczne bo jak go ogołocili ze wszystkiego to miał depresję i chlejał.
                            Jego źrenice były tak błękitne że aż prawie białe.
                            Ułan Mazowiecki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Wersja mobilna