Dodaj do ulubionych

przygotowanie do operacji

17.06.10, 08:22
Lekarz kieruje mnie na operację tarczycy z powodu guzów i dużej
nadczynności,mówi o przygotowaniu do operacji lekami . Co to są za
leki i jak wygląda to przygotowanie? Mam bardzo niskie TSH i wysokie
Ft3 i Ft4 . Czy operacja przy takich wynikach jest bezpieczna?
Obserwuj wątek
    • lenek-1967 Re: przygotowanie do operacji 17.06.10, 19:30
      Zielona nikt cię nie będzie operował dopóki nie będziesz miała
      wyrównanych hormonów (stan eutyreozy), ponieważ stan dużej
      nadczynności w przypadku operacji grozi przełomem tarczycowym.
      Pewnie będziesz przez jakiś czas otrzymywała leki np. tyrozol i
      szczególnie kontroli będzie podlegało Ft4.Decyzję o właściwym
      momencie operacji podejmie twój endokrynolog i chirurg.Ja jutro
      robię badania krwi i jeśli wyniki będą w porządku, to w poniedziałek
      idę do szpitala. W tym wszystkim trzeba trochę cierpliwości, której
      niestety mi brakuje. Obecnie przyjmuję coraz mniejsze dawki
      tyrozolu, encortonu i innych leków. Pozdrawiam.
      • zielona201 Re: przygotowanie do operacji 17.06.10, 21:33
        Lenek - a jak długo przyjmujesz ten tyrozol i sterydy ? Moja endo
        mówi że 2 tygodnie wystarczy brać leki aby była eutyroza.
        Daj znac jak wyszły twoje jutrzejsze wyniki
        • lenek-1967 Re: przygotowanie do operacji 17.06.10, 21:55
          Tyrozol przyjmuję od połowy lutego 2010, sterydy od 2 tygodni. Twój
          endo mówi prawdę 2 tygodnie i można oczekiwać eutyreozy. Odezwę się
          jutro, jak będę miał wyniki. Pozdrawiam.
          • zielona201 Re: przygotowanie do operacji 19.06.10, 20:14
            lenek - i jakie są twoje wyniki? Idziesz do szpitala?
            • lenek-1967 Re: przygotowanie do operacji 20.06.10, 09:57
              Tak idę do szpitala w poniedziałek. Operację będę miał chyba we
              wtorek. Moje wyniki Ft4 11,86 (norma od 12-22) czyli lekka
              niedoczynność, TSH > 0,005.Moje wole trochę się zmniejszyło. Pieką
              mnie trochę oczy, poza tym samopoczucie o.k. Leki przyjmuję w
              mninimalnych dawkach, np. tyrozol 5 mg na dobę. Ciekawe jak to
              będzie po operacji?
              • zielona201 Re: przygotowanie do operacji 20.06.10, 12:49
                Lenek - bedzie dobrze po operacji. Piszesz że masz lekką
                niedoczynność, ale przecież TSH jest dużo poniżej normy, więc to
                chyba nadal nadczynność?
                Czy piłeś płyn Lugola, gdzieś czytałam że przed operacją też trzeba
                to łykać.
                • lenek-1967 Re: przygotowanie do operacji 20.06.10, 15:04
                  Mój lekarz powiedział mi, że w przypadku przyjmowania leku
                  blokujacego tarczycę (tyrozol) poziom tsh nie jest miarodajny (u
                  mnie np. najlepszy wynik to 0,05), natomiast bardzo ważny jest
                  poziom Ft4 - jak najbliżej niedoczynności. Płynu lugola już się nie
                  podaje przed operacją, ponieważ zawiera bardzo dużo jodu i później
                  niekorzystnie to wpływa na organizm i poziom hormonów. Płyn lugola
                  podawano w celu zmniejszenia ukrwienia tarczycy. Trochę informacji
                  uzyskałem od lekarza, a resztę poczytałem w internecie.
                  • zielona201 Re: przygotowanie do operacji 25.06.10, 20:55
                    Lenek - i już po operacji? Napisz jak się czujesz i jak ją przeszłeś.
                    • lenek-1967 Re: przygotowanie do operacji 29.06.10, 20:12
                      Tak jestem już po operacji, która odbyła się 22 czerwca i trwała
                      prawie 3 godziny. Nie wiem nawet kiedy usnąłem. Obudziłem się gdy
                      było po wszystkim. Tarczycę miałem ogromną, a chirurg powiedział, że
                      prawdopodobnie od leków była krucha i mocno ukrwiona. Wszystko
                      poszło dobrze. Po kilku godzinach mogłem już wstawać i chodzić do
                      łazienki. Moje wole zniknęło, czuję się coraz lepiej. Za dwa dni
                      zdejmą mi szwy. Nie ma żadnych problemów z głosem, oczami, prawie
                      się nie pocę. Jednym słowem, aż chce się żyć ! Z leków to biorę
                      jeszcze propranolol 2x20, ale problem tętna ma się unormować. Za
                      miesiąc kontrola hormonów.Za dwa tygodnie wyniki badania
                      histopatologicznego usuniętej tarczycy (zostawiono mi bardzo
                      niewiele). To była bardzo dobra decyzja. Teraz będzie już tylko
                      lepiej.Pozdrawiam.
                      • zielona201 Re: przygotowanie do operacji 29.06.10, 20:56
                        lenek- cieszę się że dobrze ci poszło z tą operacją, że nie ma
                        komplikacji. Bolało po operacji?? Gdzie miałeś wycinaną tarczycę?
                        Aż nie chce się wierzyc że tak szybko jesteś już w domu.
                        A ja jutro idę na badania krwi i jak bedzie wszystko dobrze to od
                        razu skierowanie dostanę na operację.
                        Powiedz mi dlaczego brałeś sterydy tuż przed operacją. Mnie moja
                        endo nie kazała brać bo to niby źle wpływa na ukrwienie, a badali ci
                        oczy przed operacją?
                        • lenek-1967 Re: przygotowanie do operacji 30.06.10, 10:36
                          Nie powiem gdzie miałem operację, był to zwykły szpital. Sterydy
                          brałem po to by zmniejszyć wielkość wola. Oczu przed operacją mi
                          nikt nie badał. Mam wrażenie że bardzo się boisz, a tak naprawdę to
                          nie ma czego. Później jest zupełnie inny komfort życia.
                          • zielona201 Re: przygotowanie do operacji 30.06.10, 14:47
                            Lenek - Dobre masz wyczucie że bardzo się boję tej operacji. Ja mam
                            mieć wyciętą całą tarczycę i nie wiem co bedzie potem, czy hormony
                            nie bedą mi skakać do góry z powowdu nadczynności, boję się o głos,
                            o oczy. Normalnie jestem przerażona, ale czytając twój post troche
                            sie uspokajam że nie bedzie tak źle jak mi się ciagle wydaje.
                            Robiłam oststnio badanie usg i widać, że tarczyca się zmniejszyła po
                            jodzie do normalnych rozmiarów, ale niestety guzy zostały i
                            nadczynnośc również.
                            Napisz czy po wyjściu ze szpitala dali ci leki hormonalne na
                            niedoczynnośc tarczycy?
                            Pozdrawiam
                            ( zazdroszczę że ty już masz to za sobą)
                            • lenek-1967 Re: przygotowanie do operacji 30.06.10, 18:11
                              Mam usuniętą prawie całą tarczycę. Nie biorę żadnych hormonów.
                              Pierwsze badanie krwi po 6 tygodniach od operacji (tak jest napisane
                              w karcie informacyjnej ze szpitala).Czuję się bardzo dobrze, myślę,
                              że mam jeszcze nadczynność.Sądzę, że za jakieś kilka tygodni przejdę
                              w niedoczynność. Oczy i głos mam w najlepszym porządku.Pozdrawiam.
                              • zielona201 Re: przygotowanie do operacji 03.07.10, 16:42
                                Lenek - i jak się czujesz teraz, kilka dni po operacji? Ja mam już
                                wyniki:
                                Ft4 - 1,16 norma 0,93-1,7
                                Ft3 - 4,75 norma 1,6-4,4
                                Widzę, że teraz jestem lekko w niedoczynności bo włosy mi się
                                zmieniły (są suche zamiast lśniąco-miekkich jakie miałam w
                                nadczynności)
                                Skierowanie od endo jest i w poniedziałek jadę na chirurgię ustalić
                                termin.
                                • lenek-1967 Re: przygotowanie do operacji 05.07.10, 14:45
                                  Witaj Zielona. Czuję się coraz lepiej. Poprawia się moja kondycja, a
                                  co najważniejsze mam doskonały nastrój. Blizna po operacji wygląda
                                  dobrze, jest jeszcze lekko opuchnięta. Nie żałuję ani przez chwilę
                                  tej decyzji. Do operacji byłem w lekkiej niedoczynności, podobnie
                                  jak Ty. Nie odwlekaj operacji, ponieważ czekanie bardzo męczy i źle
                                  wpływa na psychikę.Po operacji będzie już tylko lepiej ! Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka