Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

15.05.11, 18:40
Witam serdecznie!
Po poronieniu miałam robione badania hormonalne, wczoraj odebrałam wyniki. Jeżeli chodzi o tarczyce to wynik jest taki:
TSH - 2,22 ulU/mL
FT3 - 3,93 pg/mL
Ft4 - 1,35 ng/dL
Korzystałam z kalkulatora zamieszczonego na forum, ale i tak nie wiem, jak wynik dalej interpretować. Mam prosbę, czy ktoś mógłby mi w tym pomóc?
Dodam, ze przy okazji wyszła mi hiperprolaktynemia czynnosciowa. Prolaktyna podstawowa jest w normie, ale po obciążeniu juz 21 razy wieksza. Z tego, co czytałam w internecie norma jest, jesli jest max 5 razy wieksza. Więc różnica spora.
Z góry dziękuję za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Prośba o interpretację wyników 15.05.11, 20:11
      posnania1 napisała:

> Witam serdecznie!
      > Po poronieniu miałam robione badania hormonalne,

czy minęło chociaż kilka tygodni od tego zdarzenia?

wczoraj odebrałam wyniki. Jeże
      > li chodzi o tarczyce to wynik jest taki:
      > TSH - 2,22 ulU/mL
      > FT3 - 3,93 pg/mL
      > Ft4 - 1,35 ng/dL

wpisz albo % normy albo zakres norm.

> Korzystałam z kalkulatora zamieszczonego na forum, ale i tak nie wiem, jak wyni
      > k dalej interpretować. Mam prosbę, czy ktoś mógłby mi w tym pomóc?
      > Dodam, ze przy okazji wyszła mi hiperprolaktynemia czynnosciowa. Prolaktyna pod
      > stawowa jest w normie, ale po obciążeniu juz 21 razy wieksza. Z tego, co czytał
      > am w internecie norma jest, jesli jest max 5 razy wieksza. Więc różnica spora.
      > Z góry dziękuję za pomoc smile
      • posnania1 Re: Prośba o interpretację wyników 15.05.11, 21:34
        hashi-tess napisała:
        > > Po poronieniu miałam robione badania hormonalne,
        >
        > czy minęło chociaż kilka tygodni od tego zdarzenia?

Jeżli chodzi o okres czasu od poronienia to zabieg miałam 25 marca (ciąża obumarła), czyli minęło juz ponad półtora miesiąca.

> wpisz albo % normy albo zakres norm.
        >
        Badania miałam robione w szpitalu. Na wypisie nie ma norm tylko to, co podałam. Próbowałam korzystać z kalkulatora, wpisywałam normy zamieszczona na Wikipedii, wyszło tak:
        FT4 -55.42% [wynik 1.35, norma (8 - 20)]

FT3 97.20% [wynik 3.93, norma (1.5 - 4)]
        Ale pewnie bez norm z danego labolatorium na nic to obliczenie.
        Wizyte do ginekologa, który mnie skierował do szpitala na badania mam na 23 maja. Czekam jeszcze na wyniki badań na przeciwciała przeciwko kardiolipinie. Chciałam juz cos wiedzieć i ewentualnie przygotować się, zeby wiedzieć o co na wizycie sie dopytywać i ewentualnie, o jakie badania dodatkowe jeszcze prosić.

• ona1.2.3.4.5.6 Re: Prośba o interpretację wyników 16.05.11, 16:20
          hej, tez mam prolaktyne za wysoka, i ta zwykla i po obciazeniu. Podstawowe badania jezeli chodzi o hormony zenskie i sprawy zajscia w ciaze to FSH, LH (i ich stosunek), progesteron, estradiol, prolaktyna. Zarowno jesli przed ciaza, jak i w trakcie jesli te hormony sa nie w porzadku, to moze byc problem z utrzymaniem ciazy.. lekarz ginekolog powinien zlecic Ci te badania.

Tak wiec mysle ze warto zbadac te hormony, jak i ft3, ft4 i tsh.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka