Dodaj do ulubionych

za mała tarczyca?

11.01.12, 22:45
witajcie,

proszę, wytłumaczcie mi, bo jestem zielona w temacie... robiłam sobie parę lat temu badania hormonów tarczycy, które wg rozpiski były w normie. lekarz (ginekolog-endokrynolog) wysłała mnie na usg tarczycy, bo stwierdziła, że mogę mieć cyt. "ukrytą niedoczynność tarczycy". usg wykazało, że moja tarczyca ma cyt. "objętość odpowiadającą ok.41% prawidłowej objętości".

potem były dwie ciążę. i z pół roku po ostatnim porodzie zbadałam hormony i są w normie.

ale... jestem otyła. od zawsze. i nie mogę schudnąć pomimo diet.

i w związku z tym mam pytanie. czy mogę cierpieć na "ukrytą niedoczynność tarczycy"? czy to może mieć związek? czy powinnam się leczyć? podpowiedzcie coś.
Obserwuj wątek
    • monokrome Re: za mała tarczyca? 11.01.12, 23:15
      Hej smile

Najlepiej wpisz wszystkie swoje wyniki z normami. To, że są w normie, nie zawsze oznacza, że są dobre dla ciebie.
      Pomniejszona objętość tarczycy może świadczyć o Hashimoto i może być źródłem twoich problemów z wagą. A jak z samopoczuciem?
      • squire1983 Re: za mała tarczyca? 12.01.12, 10:58
        hej, dziękuję Ci za odpowiedź.

muszę chyba zrobić aktualne badania, bo po dwóch ciążach wiele się mogło zmienić, prawda? tych starych nawet nie mogę znaleźć, mam tylko w trakcie ciąż, gdzie ft4 było ciągle za niskie, brałam euthyrox.

pewnie powinnam go brać nadal. czy hashimoto jest możliwe gdy przeciwciała przeciwtarczycowe są w normie? tzn. ich nie ma - bo to też badałam i było o.k.

samopoczucie... straszne. senna, powolna, jakaś taka otępiała...
        • pies_z_laki_2 Re: za mała tarczyca? 13.01.12, 00:48
          Tak.
          Tak.
        • pies_z_laki_2 Re: za mała tarczyca? 13.01.12, 00:49
          > muszę chyba zrobić aktualne badania, bo po dwóch ciążach wiele się mogło zmienić, prawda?

Tak.

> czy hashimoto jest możliwe gdy przeciwciała przeciwtarczycowe są w normie?

Tak.
          • squire1983 Re: za mała tarczyca? 13.01.12, 10:12
            dzięki.

tak czytam dalej o objawach niedoczynności... wypadają mi włosy, ciągle mi zimno... ale regularnie miesiączkuję... ale pewnie nie muszą wystąpić wszystkie objawy niedoczynności aby ona istniała...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka