Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników

04.06.12, 10:28
Nie zauważyłam u siebie objawów choroby tarczycy, ale jest ona powiększona i widać to na mojej szyi.. Każdy kto ma tarczycę pyta się czy ja też ją mam, dlatego postanowiłam zrobić badania. W 2009r miałam robione tylko TSH,, wynik: 1,09. Teraz postanowiłam zrobić dokładniejsze badania, wyniki są następujące
TSH 1,62 (0,27 - 4,2) (czyli wyższe niż w 2009r)
fT4 16,27 (12 - 22)
fT3 5,37 (3,1 - 6,8)
USG tarczycy
Gruczoł tarczycowy o wymiarach:
Płat prawy 17x17x36mm
Płat lewy 16x129x40mm
Cieśń 4mm
Tarczyca o prawidłowej jednorodnej echogeniczności, bez zmian strukturalnych.
Na mojej szyi każdy może dostrzec powiększone wole, w rodzinie nikt nie choruje na tarczycę, mam dwoje dzieci i żaden ginekolog podczas ciąży nie zwrócił uwagi na powiększoną tarczycę.
Proszę o interpretację wyników
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Proszę o interpretację wyników 05.06.12, 16:18
      Jeśli płat lawy ma w środkowym parametrze 12, to objętość twojej tarczycy jest taka"

Płat prawy 5,2 ml
      Płat lewy 3,84 ml

Jeśli dobrze liczę, to masz tarczycę mniejszą, niż przeciętnie, a nie powiększoną. W opisie usg nic o powiększonej tarczycy nie ma, tak? Nie ma też objętości obliczonej przez fachowca, tak?

Wyniki wyglądają dobrze, tsh ładne, fT4 w okolicach połowy normy, ft3 minimalnie powyżej, żaden endo nie przepisze ci suplementacji hormonem tarczycowym.

Jeśli nadal będziesz zaniepokojona, zrób za miesiąc czy dwa badanie p.ciał atpo, atg i trab.
      • 300907ania Re: Proszę o interpretację wyników 05.06.12, 17:39
        Dziękuję za odpowiedź. Na wynikach USG jest napisane 129, może stąd widać na szyi, taki grubszy pas? Zaniepokoił mnie ten parametr 129. Przeglądając informacje z internetu nie zauważyłam, aby ktoś miał podobny. Zrobiłam badania aby upewnić się czy z tarczyca jest prawidłowa, wolałabym uniknąć suplementacji hormonami.
        • pies_z_laki_2 Re: Proszę o interpretację wyników 06.06.12, 11:11
          Jeśłi tam jest 129, a w opisie nie ma sowa o tym, że tarczyca jest powiększona, to wróciłabym tam, gdzie robione było usg i zażądała wyjaśnień / ponowienia badania i poprawienia opisu.
          To ważne, żeby nie poprawiali literówki, tylko zbadali jeszcze raz, bo coś tu jest nie tak i trzeba to dokładnie wyjaśnić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka