Dodaj do ulubionych

Chora tarczyca. Proszę o pomoc.

28.06.12, 16:24
Cześć. Na tarczycę lecze się już 3 lata. I z moją ''kompetentną'' panią doktor nie wiem czy mam nadczynność tarczycy czy niedoczynność. Nie znam nawet swoich wyników badań. Wiem tylko tyle, że mam za niski poziom TSH, za małą tarczycę i że biorę Euthyrox 25 no znaczy teraz Jedną 25tkę i jej połowę. Problem w tym, że objawy pasują mi do nadczynności bo jestem szczuplutka, nerwowa, serce mi płata figle a wyniki do niedoczynności. Czy ktoś tak miał?. Proszę o pomoc. Dodam, że mam 17lat i leczę się w Szpitalu dziecięcym w Olsztynie i, że od tych trzech lat nic się nie zmieniło włosy dalej wypadają jak głupie i dalej jestem chuda, mam strasznie słabą pamięć i koncentrację. Może ktoś ma podobnie.
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: Chora tarczyca. Proszę o pomoc. 28.06.12, 19:07
      Żrób aktualne badania (rano bez wzięcia tabletki) ft3, ft4, tsh. Koszt to ok. 60 zł.
    • pies_z_laki_2 Re: Chora tarczyca. Proszę o pomoc. 29.06.12, 11:05
      > Czy ktoś tak miał?

Oczywiście, że ktoś tak miał smile Objawy niedoczynności często pokrywają się z objawami nadczynności...

Masz prawo do wglądu do swojej dokumentacji medycznej, tj. jeśli nie jesteś pełnoletnia, to pewnie twoi rodzice. Masz prawo żądać (za minimalną opłatą) kopii karty i wyników badań!

Twoja pani dr leczy pewnie tylko na podstawie badania tsh, a jeśli ono jest w normie, to obniża dawkę i wpadasz znowu w niedoczynność. Żeby dobrze ustawić dawkę tyroksyny, musisz zrobić badania tsh i (!!!) wolnych hormonów T4 (to co bierzesz w tabletce) i T3 (aktywny hormon pochodzący z konwersji T4).

Robiłaś kiedyś usg tarczycy? Masz wyniki (opis)? Robiłaś kiedyś badanie przeciwciał atpo i atg? Te badania może, a nawet powinien zlecić endokrynolog, jeśli je robiłaś, to wyniki muszą być w karcie. No i diagnoza, co dokładnie ci dolega?

Jeśli masz już diagnozę, to niech ci endo da zaświadczenie dla internisty, wtedy będziesz się mogła leczyć u rodzinnego. Często lekarz pierwszego kontaktu lepiej prowadzi pacjentów endokrynologicznych, niż specjalista smile (pomijam naprawdę skomplikowane przypadki wymagające specjalistycznej wiedzy)

Włosy wypadają najczęściej z powodu niedoborów, badałaś kiedykolwiek poziom ferrytyny? Koszt niewielki, a skutki niedoboru duuuuże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka