Dodaj do ulubionych

jestem nowa, witam.

03.11.12, 21:10
wczoraj dowiedzialam sie, ze mam niedoczynnosc tarczycy. badania robilam u ginekologa. mam w poniedzialek odebrac wyniki i z nimi udac sie do lekarza domowego (ponoc moj lekarz domowy jest specjalista od tarczycy). mam do was wiec pytanie. na jakie badania musze sie jeszcze nastawic? czy samo usg wystarczy czy czeka mnie jeszcze radiolog i endykrolog? jak wyglada caly ten szereg badan? czy tabletki dostane od razu czy po wykonaniu reszty badan? dodam, ze karmie piersia i pewnie wszystkich badan robic nie bede mogla. czekam na wszelkie wskazowki i z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: jestem nowa, witam. 04.11.12, 10:23
      Do diagnozy potrzebne są:
      - usg tarczycy z opisem i wymiarami / objętością gruczołu
      - z krwi tsh, fT4 i fT3 (trójka tarczycowa)
      - z krwi p.ciała atpo i atg i/lub trab (te ostatnie przy nadczynności)
      - niedobory: B12, ferrytyna (nie żelazo!), D3 i morfologia z rozmazem
      - inne badania w razie potrzeby jeśli sa jakieś odchylenia od normy w powyższych, albo jeśli są jakieś niepokojące objawy

Żadne z tych badań nie wpływa na laktację, a w drugą stronę przy laktacji nie ma przeciwwskazań do zbadania tych parametrów.
      • e-milia1 Re: jestem nowa, witam. 04.11.12, 10:48
        a co z rezonansem magnetycznym? czy te badania nie sa potrzene?
        • madziulaw Re: jestem nowa, witam. 05.11.12, 11:56
          nie no coś ty, rezonans?
          usg , nieinwazyjne badanie tylko

pa zdrówka
          napisz jak wyniki i jaki ten spec od tarczycy jest w postaci lekarza domowego
          • e-milia1 Re: jestem nowa, witam. 05.11.12, 18:10
            moj maz mial rezonans i inne cuda, ale on mial guzy na tarczycy i zostala wycieta. on przesto bierze tabletki, podejrzewam, ze tez dlatego ma te wszystkie rzeczy robione, by wykluczyc nowotwor. ja dostalam dzis tabletki, za 2 tygodnie usg, za 4 tygodnie kolejne badania krwi. ale lekarz w porzadku jest. zadowolona jestem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka