7.aga 20.12.12, 16:07 Mój wynik biopsji Carcinoma papillare thyreoideae. Czy to oznacza rak brodawkowy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hashi-tess Re: Pomocy. 20.12.12, 18:25 przykro mi, że masz takie schorzenie, ale to jest najłagodniejsze z możliwych. Na forum jest wiele osób po resekcji tego tworu i mają się zupełnie dobrze. Nie chcąc się rozpisywać skopiowałam Ci tekst z tej strony Rak brodawkowaty (carcinoma papillare) Ten typ raka tarczycy stanowi około 60% nowotworów tego narządu i jest uważany za najłagodniejszą jego postać. Cechuje się łagodnym przebiegiem klinicznym i powolnym wzrostem. Występuje w młodym wieku , dwukrotnie częściej u kobiet. Raki brodawkowate są zazwyczaj wieloogniskowe (w około 30%). Dają przerzuty do regionalnych węzłów chłonnych. Rzadko przekraczają torebkę gruczołu tarczowego. Rak brodawkowaty może przebiegać bezobjawowo lub jako postać raka utajonego, wykrywanego przypadkowo w badaniu usuniętego gruczołu z powodu wola. Rak o średnicy < 1 cm określany jest jako mikrorak tarczycy. Jeśli mogę coś podpowiedzieć to usuń tego "stfora" jak najszybciej, abyś nie musiała się tak mocno stresować jak obecnie. Trzymam kciuki ze stwierdzeniem, że będzie dobrze. Napisz gdzie będziesz miała zabieg. Odpowiedz Link
7.aga Re: Pomocy. 20.12.12, 18:59 W Poliklinice w Olsztynie. Dziękuje za słowa wsparcia. Odpowiedz Link