Dodaj do ulubionych

skaczące tsh u 9-latka

31.08.13, 14:25
Witam,
Od 3 lat moje dziecko ma skaczące tsh.
w 2010 roku były takie wyniki:
19 luty: tsh 7,730 norma 0,27-4,2
27luty: tsh 4,29 norma 0,7-5,97;
FT4 37.66% [ wynik 1.22, norma (0.93 - 1.7)
FT3 86.22% [ wynik 6.29, norma (3.1 - 6.8)]
TPO 10,09 norma do 34
TGAb poniżej 10 -norma do 115
usg tarczycy w normie . płat prawy 7x9x20mm
płat lewy 8x7x22mm, objętość 1,246

8maja powtórzyłam kilka badań:
tsh 3,3 norma 0,7-6,0
ft4 1,43 norma 0,9-2,5

z tym wszystkim byłam u endo dziecięcego i stwierdziła, że nic zlego się nie dzieje i żeby co jakiś czas kontrolować tsh. w zeszłym roku miał tsh 3,3, a w tym roku w lipcu znów wyskoczyło 6,21. Wiec teraz powtórzyłam komplet badań. Oto one:
FT4 23.81% [ wynik 0.99, norma (0.84 - 1.47)]
FT3 54.83% [ wynik 6.15, norma (3.88 - 8.02)]
TSH 3,105 norma 0,58 -3,59
TGAb 21,38 norma do 37
TPO 8,08 norma do 18
usg tarczycy: prawidłowe, wymiary 10x10x28 płat prawy
9x10x31 plat lewy, objętość 2,795
radiolog stwierdził, że dla jego wieku jest prawidłowej wielkości.
Dziecko często się dekoncentruje, ma suchą skórę i spieczone usta, jest b. szczupły, mówi czasem, że jest zmęczony...nie wiem co o tym sądzić. Wybieram się znów do lekarza, ale nie chcę być znowu spuszczona na drzewo, więc może wy mądre głowy możecie coś mi podpowiedzieć. Nie wiem czy mam się martwić. Czy mam czekać na dalszy rozwój wypadków. Kiedyś lekarka stwierdziła, że takie skaczące tsh może występować u dziecka, ale nie jestem już pewna.....proszę o wszelkie info. z góry dziękuję za przeczytanie tych wypocin smile
bell

Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: skaczące tsh u 9-latka 01.09.13, 11:16
      Nie jestem w temacie tarczycy dzieci, ale mam pod ręką objętości ze stronki:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,36986594,36989933,Re_objetosc_tarczycy_jaka_jest_norma.html
      cytuję:
      "Dzieci:
      Do 4 lat <3ml
      Do 6 lat <4ml
      Do 10 lat <6ml
      Do 12 lat <10ml
      Do 14 lat <10ml "

Czyli wychodzi na to, ze objętość tarczycy synka jest zbyt mała, proporcjonalnie odpowiada wielkości tarczycy mniej więcej 3 latka.
      > FT4 23.81% [ wynik 0.99, norma (0.84 - 1.47)]
      > FT3 54.83% [ wynik 6.15, norma (3.88 - 8.02)]
      U dorosłego taki wynik świadczy o dużej niedoczynności, bo różnica ok 30% pomiedzy obydwoma hormonami, przypuszczam, że u dzieci tak samo. Poczytaj jak to jest u innych rodziców:
      forum.gazeta.pl/forum/w,577,110601125,110631600,Re_wysokie_tsh.html
      Zdecydowanie poszukałabym bardziej światłego endo, a może uda Ci się zrobić z nim test na niedoczynność?
      www.chorobytarczycy.eu/test#0

• bellafe1 Re: skaczące tsh u 9-latka 08.09.13, 16:00
        dziękuję za odzewsmile
        zrobiłam mu test i wyszło 20pkt, więc dosyć dużo.
        U mnie w rodzinie są przypadki niedoczynności i Hashimoto(moja siostra i moja mama). Ja sama nie wiem czy nie robić dalszych badań. W kwietniu miałam tsh 2,49, a teraz 1,89(zawsze miałam poniżej 2). Od kilku miesięcy szukam przyczyny bólu stawów, mięśni i kości i mam dobre wyniki-może to tarczyca, jeśli taką historię rodzinną mam....ale najbardziej martwi mnie syn i tak różnorodne podejście lekarzy do leczenia tarczycy u dzieci; każdy ma inne zdanie-najgorsza jest bezsilność i strach zaszkodzenia dziecku-nie wiemy co się stanie jak zacznie dojrzewać....
    • madziulaw Re: skaczące tsh u 9-latka 10.09.13, 15:19
      witaj---jeśli tsh tak skacze - to dobrze.
      chora tarczyca u dziecka = pogłębianie choroby w przypadku braku leczenia , a więc sukcesywny wzrost tsh. tak miałam u mojego dziecka. bez leczenia niedoczynność pogłębiała się.
      poza tym u dzieci w przypadku niedoczynności źle wypadają badania metaboliczne że tak je nazwę - cholesterol, trójglicerydy, próby wątrbowe się podnoszą

ja skoncentrowałabym się bardziej na potencjalnej anemii, zastosowałabym zdrowsze jedzenie - mniej cukru i mleka oraz glutenu, a więcej mięsa

moim zdaniem tarczyca - ok. raz do roku badanie tsh. objętość? zauważ że normy są określone: < niż.... ---hmmm
      • bellafe1 Re: skaczące tsh u 9-latka 11.09.13, 11:17
        Dzięki Magda,
        Uspokoiłaś mnie trochę-faktycznie te normy wielkości tarczycy są trochę niejasne...Ważne, że tarczyca rośnie razem z nim, a nie stoi w miejscu czy się zmniejsza...
        Teraz czekam na wizytę u lekarza, ale chyba jednak wybiorę się prywatnie. Mówisz, że powinnam mu zrobić trójglicerydy i cholesterol? alat ma w normie, a aspat zawsze w okolicach 70....

Co do mnie to odebrałam wczoraj wynik poziomu witaminy D3 (25oh) i mam tylko 12,7 jednostek, więc prawie niedobór-zaczęłam sama suplementować tą witaminę, ale tylko 1000j, czekając na wizytę u lekarza. Pójdę też do endo, żeby sprawdził mi tarczycę i zrobił usg.
        • madziulaw Re: skaczące tsh u 9-latka 11.09.13, 13:08
          Ważne, że tarczyca rośnie razem z nim, a nie stoi w miejscu czy się zmniejsza...----OTÓŻ TO, ŁEBSKA DZIEWCZYNKA ...

Sobie zbadaj przeciwciała tpo, tpg, tsh (wystarczy) + usg tarczycy. D3 - suplementuj tym co kupisz w aptece - moim zdaniem wystarcza. w sumie to mało kto ma ten poziom d3 w porządku, według normy. wszyscy powinni suplementować, ale też nie wpadałabym w panikę

Synkowi dawaj witaminy z grupy b, cynk, kwas foliowy, ty też łykaj te witaminy +d3

serdeczne pozdrowienia
          • bellafe1 Re: skaczące tsh u 9-latka 19.10.13, 11:26
            Dzisiaj byłam z synem u dr Staroszczyk i potwierdziła to co napisała Madziulaw, że jak tsh skacze to dobrze, bo znaczy, że tarczyca radzi sobie i wtedy kiedy jest za mało hormonów to jest pobudzana i je wyrównuje. Gdyby tsh nie spadało tylko utrzymywało się na wysokim poziomie to świadczyłoby o tym, że tarczyca sobie nie radzi. Reszta badań jak najbardziej prawidłowa - stosunek ft3 do ft4 u dzieci podobno nie ma znaczenia. Powinien jednak jeść 2x w tygodniu morskie ryby ze względu na jod, bo jednak teraz go w małej ilości potrzebuje....ale żadnego jodidu nie dałaby.(na szczęście)
            Mam mu badać tsh przy okazji kontrolnych badań i jak będzie podwyższone to ponownie skontrolować po 6 tygodniach-jak spadnie to ok.
            Acha, no i tsh bywa wyższe po infekcjach.
            To tyle-dziękuję za dyskusję i wszelkie sugestie. Mam nadzieję, że ja też kogoś uspokoiłam-pozdrawiam-bell

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka