Dodaj do ulubionych

Leki, suplementy-kiedy, jak, z czym wolno i nie ?

24.11.13, 14:18
Nie znalazłam nigdzie jednego spójnego tematu na temat przyjmowania leków i suplementów, tzn. które można łączyć ze sobą a które nie z powodów obniżenia skuteczności leku. lekarze często o tym nie informują a czasem wprowadzają w blad. Np. moja ciotka leki na tarczycę jednoczesnie zażywa razem z lekami na cukrzycę, furosemid, kardio i kilka innych, tak zalecił lekarz, tzn nie widzi przeciwskazań... uncertain
Może stworzyć jeden watek w ktorym zostanie ten temat zebrany w całość.

Wyczetałam, że
- żelazo nalezy przyjmować 4 h po euthyroxie
- selen 4h po E. ale gdzies przeczytałam że do 4h w innym wątku, że wieczorem, czy z czyms nie można łączyć?
- wit D -kiedy? i z czym nie mozna z czymś łączyć?
- potas - jw ?
- wit B12 - jw?
- wit E - jw?
-inne? jw?
- magnez , wapń. W watku teżyczkowym jest rozpisany przykład przez muktprega1 : rano (4 h po tyroksynie)
,magnez SLOW-MAG (bez B6) 2X
a po 2h
wapń 1000 CALPEROS (zawiera 400 mg jonów wapnia) 1X razem z
wit D3 5000 1X

czyli magnezu i wit D nie powinno się łaczyć z wapniem ?
- leki cukrzycowe, odwadniające obnizają działanie E.

proszę o uzupełnienie i dopisywanie innych.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Leki, suplementy-kiedy, jak, z czym wolno i n 24.11.13, 16:00
      W wątku Koleżanka przytoczyła art z niemieckiego:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,147714413,147714413,NIEDOBORY_SUPLEMENTY_co_z_czym_.html
      ciekawa stronka (tabelka do wydruku 4 stronicowego), co prawda po niemiecku:
      www.kit-online.org/sites/kit.hoody.de/files/KIT-Info_Naehrstoffmaengel.pdf
      Objawy niedoborow sa b. dokladnie opisane.

Co nalezy brac przynajmniej w odstepie dwugodzinnym od tyroksyny:
      zelazo, magnez, cynk.

Czego nie mozna brac razem (zadna kombinacja nie jest dobra):
      wapn, magnez, zelazo, cynk.

Za to wit B pasuje do magnezu, a magnez do witaminy D3. Mozna brac razem.

• muktprega1 Żelazo 24.11.13, 16:22
        Najlepiej brać z wieczornym posiłkiem z czymś kwaśnym, również przy żelazie powinno sie przyjmowac kwas foliowy. Odstęp 4h żelaza od tyroksyny dotyczy tych, którzy mają duże niedobory i biorą je w dwóch dawkach porannej i wieczornej, jeśli 1 dawka - to lepiej wieczorem.
        Wchłanianie żelaza zaburza równoczesne przyjmowanie:
        wapnia, kawy, herbaty czy wina (garbniki zakłócają wchłanianie), włókna otrąb, czekolada.
        I przy okazji:
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,110978476,110978476,Morfologia_a_niedobory_zelaza_B12.html
    • pies_z_laki_2 Re: D3 01.12.13, 03:11
      Wit D3 dobrze łykać z czymś tłustym, może być np. oliwa w sałatce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka