Dodaj do ulubionych

kolejne wyniki, gorąca prośba o interpretacje

29.11.13, 10:41
Mam zamieszanie i mocny niepokój w związku z moją tarczycą. Od czerwca mam usunięty 1 płat.
Wyniki po 3 miesiacach po operacji z dawką Euthoryxu 50
TSH j 2,558 Norma: 0,350 4,940
FT3 2,85 pg/ml Norma: 1,71-3,71 57 %
FT4 1,17 ng/dl Norma: 0,70- 1,48 60,26%

obecnie już ponad miesiąc (bliżej dwóch nawet) biorę dawkę Euthoryxu 75.
Moje wyniki się zmieniły te z wczoraj:
TSH 2,005
FT4 17,5 (norma 12-22) procentowo 55% (więc mniej niż było!!!)
Ft3 mi nie zlecono.

Co do samopoczucia, już nie tyję, ale też nie spadła mi waga którą przybrałam (a jem mniej i mocno się ograniczam), nie jest już mi tak tragicznie zimno (zmianiło się na trochę), włosy nadal wypadają. Nadal mam problemy ze snem - nie mogę zwlec się z łóżka,i mogę przespać cały dzień uncertain

Czy ten poziom hormonów jest akceptowalny? Sama uznałam go za niski. Zaznaczę że mam dwadzieścia kilka lat i wydaje mi się że powinnam dążyć do poziomu w okolicach 1 - 1,5 (takie wyniki miałam przed operacja)? czy dobrze myślę?

Ps. Lekarzom nie ufam, ostatnio jeden stwierdził że poziom tsh do 4 jest ok dla młodej osoby uncertain.

Obserwuj wątek
    • natder Re: kolejne wyniki, gorąca prośba o interpretacje 29.11.13, 20:12
      Zawsze sprawdzaj ft4 i ft3.
      Poziom TSH nie zawsze jest adekwatny do poziomu hormonów.
      Pamiętaj, że niedoczynność upośledza wchłanianie i jesteś mocno narażona na niedokrwistość z niedoboru b12 i ferrytyny. Bardziej niż osobom ze zdrową tarczycą może ci dokuczać niedobór witaminy d3 i rozwalona gospodarka wapniowo-magnezowa.
      Koniecznie zrób badania i wróć z wynikami.

Jak wyglądała Twoja tarczyca przed operacją? Badałaś kiedyś przeciwciała anty-TPO i anty-TG?
      • cichaaa Re: kolejne wyniki, gorąca prośba o interpretacje 30.11.13, 23:36
        Tak Anty Tpo i Tg miałam ok , badałam wszytsko przed operacją. Pozostałe parametry również, Operację miałam ze względu na wielkość guza (średnica 6cm) i moją panikę czy to aby nie rak (gdyby nie ta panika w życiu bym nie dała się pokroić), i to że wydawało mi siię że ustrojstwo rośnie.
        Poziom wapnia po operacji także był w normie.

Co do badań jak uda mi się dostać do endo to postaram się je zrobić o ile dostanę skierowanie. Masakra jakaś z specjalistami w tym kraju. Niestety zmieniłam miejsce zamieszkania i teraz będę chodzić do lekarza z medicoveru zamiast mojego z nfz (który faktycznie moim zdaniem się znał na rzeczy - przepisał mi te badania o których mówisz , ale do wykonania w przychodni tylko w tym miescie uncertain).

Na te ostatnie badania wypisał mi skierowanie internista wiec to tylko tsh i ft4. Nie najlepiej stoję z kasą więc poczekam i wyduszę te badania z medicoveru.

Jakie dokładnie badania zrobić? ( tj. o co męczyć lekarza żeby mi wypisał, jak nie to zrobie je prv)
        morfologie?
        poziom wapnia? fertyna? B12? d3? czy coś jeszcze?

W sumie niepokoi mnie spadek ilości f4 pomimo tego że mam większą dawkę leku o 25 mg.
        Faktem jest jednak że widzę pewną lekką poprawę.

I najgorsze w sumie jest to że żaden z lekarzy nie pofatygował się na jakiś krótki wykład na temat schematu postępowania, oczikawanych wyników, co będziemy robić... wmawiano mi nawet przed operacją że suplementacja może będzie niekonieczna bo 2 połówka podejmie funkcje tej usuniętej... W temacie taczycy jestem początkująca, ale więcej dowiedziałam się tu niż u lekarza. Teraz najgorsze są wątpliwości czy trzeba było to usuwać, czy gdybym chiała zajść w ciąże kiedyś tam to czy nie zaszkodzi to dziecku, czy nie lepiej było to zostawić skoro wyniki miałam prawidłowe i biopsja nie wykazała nic niepokojącego. Eh.

I te terminy na nfz - czekanie z modyfikacją leczenia do następnej wizyty za 4 mies. to wg mnie strata czasu i męczenie pacjenta uncertain Przepraszam za frustracje.
    • cichaaa Up i co dalej... 11.12.13, 01:09
      No i stało się poszłam do endo.
      Pani doktor stwierdziła że wyniki mam w normie, wiecej badań mi nie potrzeba... tsh i ft4, bo ft3 jej zdnaniem niepotrzebne... Na moje wagowe wahania zaleciła dietę sad A tego że nie mogę rano wstawać wolała niekomentować. Czułam się jak debil. Odnośnie zażywania antykoncepcji i wpływu jej na euthhoryx odesłała mnie do ginekologa... (mój gin zrobił na odwrót...)
      Z bólem serca przepisała mi 88 mg. (A nie chciała...).
      Na moje pytania odnośnie leczenia odpowiadała conajmniej niechętnie uncertain
      Kazała brać naprzemiennie 88 z 75mg (którego juz zapomniala mi wpisać na recepte wink).

Pytanie więc jest takie:

-czy dobrze robię dążąc do tsh 1-1,5 oraz ft3 i ft4 na poziomie 60-70%?

-czy może zaufać doktorce i nie szukać dziury w całym (tj.pozostać na dawce 75 mg?, ewentualnie przeplatać dawki)

-czy nie ufać, obserwować siebie i zacząć jeść 88m, po 6 tyg badanie prywatne (zrobię wtedy komplet)

-i bogowie, czemu ja mając pół swojej tarczycy muszę jeść aż tyle hormonu, czy to nie za dużo?

-i ostatnie potrzebowałabym dobrego endo w Warszawie, znacie jakiegoś?

• muktprega1 Re: Up i co dalej... 11.12.13, 08:30
        Wiesz, jeżeli nie czujesz się dobrze majac hormony w niskich polecanych granicach 60%, to może należysz do ludzi, którym potrzebny jest poziom 80% jak mniesmile więc na pytanie:

> -czy dobrze robię dążąc do tsh 1-1,5 oraz ft3 i ft4 na poziomie 60-70%?

odpowiadam - tak
        > -czy może zaufać doktorce i nie szukać dziury w całym (tj.pozostać na dawce 75
        > mg?, ewentualnie przeplatać dawki)
        na Twoim miejscu podniosłabym o 6 czyli 1/4 z tabletko o gramaturze 25 milig - masz taką? I po kilku dniach o następne 6, no chyba, ze dobrze znosisz podnoszenie dawki i możesz podnieść od razu o 12.
        Te 88 milig codziennie może być trochę za dużo na Twoje wyniki, ale jeśli naprzemiennie brałabyś 75 i 88, to chociaż sama nie jestem miłośniczką różnych dawek, to w ksiązce "Jak żyć z Hashimoto" lekarze dopuszczają taką codzienną zmianę (ale nie - np 2x w tygodniu a resztę dni - inna dawka) Po 4 tygodniach na stałej dawce sprawdzić Ft4 i Ft3 - proporcje.
        Jak bedziesz w stanie zrobić podstawowe badania:
        ferrytyna
        b12
        D3
        to je zrób, to są najczęściej występujące niedobory i mają wpływ na samopoczucie i na hormony.

> -i bogowie, czemu ja mając pół swojej tarczycy muszę jeść aż tyle hormonu, czy
        > to nie za dużo?

Ja zajadam się 125 i na dodatek dodatkowo hormon T3 - 15 smile
        • cichaaa Re: Up i co dalej... 11.12.13, 12:48
          Dzięki za wsparcie i słowa otuchy smile
      • ola_dom Re: Up i co dalej... 11.12.13, 13:27
        cichaaa napisała:

> -czy dobrze robię dążąc do tsh 1-1,5 oraz ft3 i ft4 na poziomie 60-70%?

No wiesz, przede wszystkim dążymy do dobrego samopoczucia wink.
        A procenty są w tym "tylko" dość jasnym i jednoznacznym drogowskazem.
        Więc jeśli masz poziom poniżej 60-70% i czujesz się marnie - to tak, należy dążyć do wyższego poziomu, bo prawdopodobnie przy nim będziesz czuć się lepiej.
    • cichaaa update plus pytanie z ciekawości 02.01.14, 21:20
      Miałam skierowanie z NFZu na badania w mojej wcześniejszej przychodni, więc skwapliwie z nich skorzystałam. W końcu za darmo. W grę wchodziły TSH, Potas i Wapń.

Od 1 grudnia jestem na dawce Euthoryxu 88.

Badania z 30 grudnia:

TSH - 1,23 ( To mnie zadawala smile , ft 3 i ft4 zrobie za mies. przed wizyta w medicowerze u endo, nfz nie uznaje dodatkowych kosztów, medi choć ft4 refunduje...)

Wapń idealnie pośrodku normy.

Ale stężenie Na jest = 135 (norma 135-145) sad
      Nie mam pojęcia po co w ogóle mi to badanie... uncertain I mam schiz że jestem na wartości granicznej. Pełna hipochondria...
      Do tego w morfologii wyszedł mi ALAT = 36 (norma do 31).

Czuję się jak starsza Pani... Od operacji same zdrowotnas problemas... a mówili że może obędzie się bez leków... Dobrze że chociaż TSH mi podskoczyło.

I takie pytanie czy jest możliwym żeby ten mój jeden mały płat kiedyś się ogarnął na tyle że już nie będę potrzebować leków? Zna ktoś taki przypadek że pół tarczcycy robiło za całą ?

• natder Re: update plus pytanie z ciekawości 04.01.14, 16:47
        Ja Ci powiem, że mnie przerażają porady w stylu: "pobudzać tarczycę do pracy".
        Osoby mające skłonność do guzów, po usunięciu tarczycy z tego właśnie powodu, prowadzone przez endokrynologów na podstawie TSH (słynne tsh=1=ideał) często po jakimś czasie dorabiają się guzów na drugim płacie lub kikutach pozostałych po pierwszej operacji.
        Znam kilka osób po resekcji tarczycy które kwalifikują się do reoperacji z powodu nawrot guzów.
        Ja tam wolę nie zmuszać resztek mojej tarczycy do pracy, leję na TSH, sprawdzam FT4 i FT3, łykam Euthyrox (aktualnie 118 mikro ale jestem po wycięciu całego gruczołu) a do tego sama sobie załatwiłam czyste T3, które biorę od 4 miesięcy (operację miałam 2 lata temu) - i WRESZCIE CZUJĘ, ŻE ŻYJĘ.
        Niestety przekonałam się dość boleśnie, że dla endokrynologa pacjent z wynikami w normie to pacjent "zdrowy". Nie szkodzi, że ten ma dolegliwości sercowe, ma problemy z krążeniem, spaniem, depresją i tyje z powietrza.
        Z tym że ja przez kilkanaście miesięcy żyłam tym forum, czytałam, co piszą Ci którzy mają większe doświadczenie, powoli nauczyłam się mieć ograniczone zaufanie do białego fartucha, zaczęłam się obserwować, badania ft4 i ft3 co miesiąc, suplementy (żelazo, b12, d3, magnez, wapń i wiele innych). To jest ciężka praca ale dziś mogę cieszyć się z efektów smile Jestem niezależna od lekarza (chodze tylko po recepty, skierowań na ft4 i ft3 i tak nie dostanę).
        Jak chcesz tak samo to trzeba niestety zakasać rękawki i wziąć odpowiedzialność za siebie na siebie smile
        Powodzenia!
        • natder Re: update plus pytanie z ciekawości 04.01.14, 16:50
          Acha, mi też endokrynolog powiedziała, że dużo mi chirurg tarczycy zostawił (2ml, normalnie zdrowa tarczyca powinna mieć ok. 14-18 ml) i że dałabym radę bez hormonów żyć.... aż boję się pomyśleć, co by to było za życie....
          • cichaaa Re: update plus pytanie z ciekawości 04.01.14, 21:35
            Dzięki za radysmile
            Przekonuję się, że faktycznie najlepiej dbać samemu o siebie i lekarza nie traktować jako wyroczni, Z dużym dystamsem smile
            Bardzo się cieszę że znalazłam to forum, bo wiele mi rozjaśnia smile
    • cichaaa wyniki ft3 Konsternacja 03.02.14, 20:27
      Na razie Medicover udostępnił mi wyniki badania "na życzenie" mojego ft3. Resztę będę mieć po tym jak niby skomentuje mi to ichniejszy fleczer.

Już nic nie rozumiem, od 2 miesięcy biorę zwiększoną dawkę i ft3 leci na łeb na szyję
      FT3 28.65% [ wynik 4.16, norma (3.1 - 6.8)].
      A było ok 55% w październiku, potem 51 % w grudniu... Teraz 28%! Nic nie rozumiem uncertain Samopoczucie co najdziwniejsze mi się trochę poprawiło.
      Początkiem stycznia oznaczałam TSH i było 1,26.

Z niecierpliwością czekam aż te dusigrosze udostępnią mi badania zlecone.
      Swoją drogą drożyzna straszna w diagnopstyce mają znacznie taniej.

Mógłby mi ktoś polecić lekarza leczącego na podstawie trójki tarczycowej w Warszawie lub w Krakowie?
      • cichaaa Re: wyniki ft3 Konsternacja 03.02.14, 21:21
        A i pomylilo mi się z tymi wcześniejszymi procentami ft3. Bo miałam tylko raz robione i wtedy było 57%, przy TSH 2,5...
      • cichaaa wyniki ft3 i reszta ft4 i TSH 03.02.14, 23:56
        FT4 64.00% [ wynik 18.4, norma (12 - 22)]

TSH 1,45 mU/l 0,27 - 4,2
        • muktprega1 Re: wyniki ft3 i reszta ft4 i TSH 04.02.14, 10:57
          Napisz jeszcze raz wyniki ostatniej trójki w całości. Ft4 i Ft3 również w % i na jakiej dawce od kiedy zmienionej smile bo się pogubiłam
          • cichaaa cała trójca 04.02.14, 11:08
            FT3 28.65% [ wynik 4.16, norma (3.1 - 6.8)].
            FT4 64.00% [ wynik 18.4, norma (12 - 22)]
            TSH 1,45 mU/l 0,27 - 4,2

stan na wczoraj
            dawka Euthoryxu 88 od początku grudnia na tej dawce jestem
            • muktprega1 Re: cała trójca 05.02.14, 09:01
              A jak tam Twoje:
              B12
              D3
              ferrytyna??
              • cichaaa wit d 09.02.14, 19:43
                Mam już wyniki z wit D

7,79 ng/ml
                poziom zalecany: => 30 hipowitaminoza : =< 20 niedobór: 21 - 29

Reszte zrobię jak budżet pozwoli.
                • muktprega1 Re: wit d 12.02.14, 09:26
                  No to masz sporo so uzupełnienia, już nie będę się rozpisywać bo wszystkie ważne info znajdziesz w linkach:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,142812877,142812877,Moje_obserwacje_zaleznosci_poziomu_ft3_od_wit_D3.html
                  forum.gazeta.pl/forum/w,24776,139787380,,Kilka_pytan_do_osob_ktore_lecza_niedobory_wit_D3.html?v=2
                  forum.gazeta.pl/forum/w,94641,143440431,148313135,Re_nowa_era.html
                  forum.gazeta.pl/forum/w,94641,147579684,148171228,Re_Puritan_s_Pride_vit_D3_5000_iu.html
                  Przy Twoich niedoborach - 7000 jednostek to konieczność
                  • cichaaa Re: wit d 12.02.14, 10:40
                    Dzięki za linki smile
                    Od lekarza mam już 2 wit D. Mam jeść 8 kropli.
                    Jestem dobrej myśli, zobaczymy co za 3 miesiące będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka