Dodaj do ulubionych

Bardzo proszę o analizę wyników córki

28.02.14, 12:33
Witam serdecznie
Bardzo proszę o analizę wyników córki, dodam ze choruje na zapalenie
tarczycy w ostatnim czasie przytyła ok 3 kg,przyjmuje euthyrox w dawce 125
Poniżej ostanie wyniki:
TSH 2,3 ( 0,27 - 4,2)
ft3 4,2 (4 - 8,3)
ft4 21,2 (9-20)
Endo zaleciła zwiększenie dawki euthyroxu na 3 dni 150,4 dni 125
Bardzo proszę o info
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 28.02.14, 18:24
      Witaj

sprawdź jeszcze raz wyniki - czy się nie pomyliłaś? Jeśli nie, to:

FT4 110.91% [ wynik 21.2, norma (9 - 20)]

FT3 4.65% [ wynik 4.2, norma (4 - 8.3)]

Niemożliwe, żeby endo zwiększył dawkę przy moim zdanie nadczynności polekowej, czyli zbyt dużej dawce tyroksyny. coś tu nie gra. Ile córka ma lat?
      • djpa Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 28.02.14, 20:19
        Czy badanie krwi było bez Euthyroxu? Jeśli tak, to nie wolno zwiększać dawki Euthyroxu jeśli fT4 jest powyżej normy, bo będzie jeszcze wyższe, a córka jeszcze gorzej się będzie czuć.
        Córka ma niskie fT3. Nie ma anemii? Niedoboru ferrytyny, witaminy B12 lub witaminy D3?
        • maos4 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 28.02.14, 20:36
          djpa napisała:

> Czy badanie krwi było bez Euthyroxu? Jeśli tak, to nie wolno zwiększać dawki Eu
          > thyroxu jeśli fT4 jest powyżej normy, bo będzie jeszcze wyższe, a córka jeszcze
          > gorzej się będzie czuć.
          > Córka ma niskie fT3. Nie ma anemii? Niedoboru ferrytyny, witaminy B12 lub witam
          > iny D3?
          W ostatnim czasie nie robiła pozostałych wyników,też zastanowiło mnie to zwiększenie dawki
          dlatego też proszę o podpowiedź.
          • djpa Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 01.03.14, 12:22
            Powinnaś więc wrócić do endo i poprosić o wyjaśnienie swoich bardzo słusznych wątpliwości. To jest Twoje prawo, jako pacjenta.

Poza tym endo nie wie, że jest Euthyrox 112 i nie trzeba dawać na przemian 100 i 150? Mi po takim naprzemiennym dawkowaniu wychodziły pryszcze na twarzy - córka też ich pewnie nie chce?

Czy to endo dziecięca? Czy dla dorosłych?
            • maos4 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 02.03.14, 07:56
              Dla dorosłych polecona przez znajoną ....zrobię tak jak mówisz
              wrócę do niej i przedyskutuję temat jeszcze raz.
              Serdecznie dziękuję

djpa napisała:

> Powinnaś więc wrócić do endo i poprosić o wyjaśnienie swoich bardzo słusznych w
              > ątpliwości. To jest Twoje prawo, jako pacjenta.
              >
              > Poza tym endo nie wie, że jest Euthyrox 112 i nie trzeba dawać na przemian 100
              > i 150? Mi po takim naprzemiennym dawkowaniu wychodziły pryszcze na twarzy - cór
              > ka też ich pewnie nie chce?
              >
              > Czy to endo dziecięca? Czy dla dorosłych?
      • maos4 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 28.02.14, 20:39
        muktprega1 napisała:

> Witaj
        >
        > sprawdź jeszcze raz wyniki - czy się nie pomyliłaś? Jeśli nie, to:
        >
        > FT4 110.91% [ wynik 21.2, norma (9 - 20)]
        >
        > FT3 4.65% [ wynik 4.2, norma (4 - 8.3)]
        >
        > Niemożliwe, żeby endo zwiększył dawkę przy moim zdanie nadczynności polekowej,
        > czyli zbyt dużej dawce tyroksyny. coś tu nie gra. Ile córka ma lat?
        Córka ma 18 lat,mnie rownież zmartwiło podejście endo przy tak rozjechanych
        wynikach,szczerze mówiąc niebardzo wiem co robić
        • djpa Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 01.03.14, 12:19
          Napisz nam chociaż, czy badania były przed czy po porannym Euthyroxie, bo to jest bardzo ważne. Dawki póki co nie zwiększaj, zbadaj ferrytynę D3 i B12.
          • muktprega1 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 02.03.14, 15:11
            Odpowiedz proszę na to pytanie Djpa - czy badanie w laboratorium było po przyjęciu porannej dawki tyroksyny? Czy po wyjściu z laboratorium łyknęła tabletkę?
          • maos4 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 03.03.14, 14:36
            djpa napisała:

> Napisz nam chociaż, czy badania były przed czy po porannym Euthyroxie, bo to je
            > st bardzo ważne. Dawki póki co nie zwiększaj, zbadaj ferrytynę D3 i B12.

Badania były po Euthyroxie,brakujące zrobimy w najbliższym czasie.
            • ola_dom Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 03.03.14, 15:10
              maos4 napisała:

> Badania były po Euthyroxie,brakujące zrobimy w najbliższym czasie.

Czy endo nie powiedziała, że badanie robi się PRZED przyjęciem codziennej dawki Euthyroksu?
              Zmarnowałyście badanie, ale przynajmniej wiadomo, o co chodzi i pewnie nie jest z córką tak źle, jak by mogło wyglądać z tych wyników.

Ale badanie FT3 i FT4 jest do powtórzenia - PRZED Euthyroksem!
            • muktprega1 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 04.03.14, 00:25
              > Badania były po Euthyroxie

teraz wiesz dlaczego - 3X pytanie o tyroksynę przed badaniem smile
              i dlatego teraz wiemy skąd Ft4 ponad normę smile

> FT4 110.91% [ wynik 21.2, norma (9 - 20)]

badania do kosza
              • maos4 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 04.03.14, 12:58
                muktprega1 napisała:

> > Badania były po Euthyroxie
                >
                > teraz wiesz dlaczego - 3X pytanie o tyroksynę przed badaniem smile
                > i dlatego teraz wiemy skąd Ft4 ponad normę smile
                >
                > > FT4 110.91% [ wynik 21.2, norma (9 - 20)]
                >
                > badania do kosza
                Masz rację odzywam się po wykonaniu wyników.wink
            • zgaga2 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 28.03.14, 12:00
              djpa: Witaj, przepraszam, że tutaj , ale mam pytanie do djapa w temacie wyników dzieci w wieku szkolnym, jak je zinterpretować ? Chodzi mi o ferrytynę, d3, b12....czy
              mogłabyś pomóc w interpretacji?...może na priv
          • zgaga2 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 07.04.14, 20:31
            .....przepraszam że podpinam się tutaj, ale nie wiem w jaki sposób mogę zwrócić się do Ciebie djpa o pomoc w interpretacji wyników 10 latka, oraz ewentualnej suplementacji.
            Od paru lat mam stwierdzoną hashi. Z tego powodu oznaczyłam już kilkakrotnie parę badań moim synom.
            Od wakacji 2013' jest suplementowany D3 (2krople Devicap)
            w czerwcu 2013'- 18,50 , gdzie mieścił się w normie 10-30 jako"poziom niewystarczający"
            B12 - 727,20 (normy: 191-663)
            ferrytyna: 59,0 ( 30 - 400 ) - 5,41 %
            tsh : 2,870 ( 0,600- 4,840) - 53,54 %
            ft3: 7,3 (3,9- 8,0) - 82,93 %
            ft4: 20,3 ( 12,5- 21,5) - 86,67 %
            b12: 603,4 ( 240- 900) - 55,06 %
            D metabolit 25 (OH) 34,44 - 11,10 %

W lutym 2014'

d3- 31,40 (30-70)
            ferrytyna- 53 (30-400)
            b12 - 683 (240-900)

Pediatra stwierdzila, że nadal ma brać d3 -2kropelki , a ferrytyna jest nie najgorsza i nie trzeba jej podciągać, bo sama podskoczy jak poprawi się d3.
            Poza tym przekonywała mnie, że nie ma sensu odstawiać d3 przed zrobieniem badań....
            Zapisała mi d3 yunior, kórych nigdzie dostać nie można więc syn dostaje wciąz korpelki...
            Nie wiem jakie normy obowiązują u dzieci i nie wiem jakie dawki pownien dostawać. czy powinnam podawać coś na podniesienie ferrytynyi w jakiej dawce?
            syn ma m.inn. podkrążone oczy oraz huśtawki nastrójów i wydaje mi się, ze to wina niskiej ferrytyny....
            mam jeszcze syna -22 lata ichciałbym dowiedzieć sięczy jego normy to normy osoby dorosłej?
            Bardzo przepraszam i proszę o informację.

• hashitess Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 07.04.14, 20:54
              przy suplementacji wit D potrzebny jest również magnez.
              Podajesz go synkowi?
              • zgaga2 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 08.04.14, 12:33
                ...nie wiedziałam sad...
                już, już nadrobię zaległości, kupię mg. Podawać razem z D? Tylko polećcie proszę, jaki mg zalecacie dla dziecka a jaki dla dorosłych?
                Jeszcze 1 pytanie: zużyłam już zalecany przez dr POZ Vigantoletten 500. Mimo, że mam niższy wynik od syna- on miał zalecany wyższą dawkę d3- 800j.m.
                Czy mogę sobie kupić d3 bez recepty? Jaka dawka byłaby zalecana dla mnie (we wrześniu ub.r. miałam D3 metabolit 25(OH) 24 ng/ml (0-70)?
                Wyniki będę robić w połowie maja.
                • zgaga2 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 27.04.14, 15:24
                  Dziewczyny, Djpa,

baaaardzo Was proszę o informację temacie suplementacji 10- letniego syna...niestety, na lekarzy nie ma co liczyć...Nie dostając odp. na moj post, szukalam na całym forum... i nic...
                  Dziś od paru godzin szukam informacji w teamcie suplementacji mg dzieciakow , 10-letnich najlepiej... i nic sad(((
                  Ja od kilku lat wiem ,że ma hashi. Zrobiłam też wyniki dzieciakom, z wiadomego powodu. Wiadomo, zależy mi na czasie, aby zacząć suplementację taką całkowitą, bo taką ktorą teraz stosuję nie daje najlepszych rezultatów. chciałbym prosić o info, dot:

-. FERRYTYNA:
                  Ja ( 01/2014 43,9 --> 13,0-150,0) . Biorę sorbifer (1 tabl/na wieczór).
                  1. Syn: 02/2014 miał 53,0 --> 30,0- 400,0. Pediatra uważa, że nie trzeba go suplementować :I Zgodnie z radą Djpa zakupiłam ascofer i podaję mu 2x dziennie - wg ulotki...mam nadzieję, ze dobrze? (Syn waży ...28kg, 140cm)

-MAGNEZ:
                  Na forum dostalam informację, ze powinien brać jeszcze magnez skoro suplementuje się d3.
                  2. Jaki zakupić i jaką dawkę podawać?
                  3. Zresztą ja chyba też powinnam ( 2,0--> 1,9-2,5). Mam od lat skurcze, śpię w skarpetkach, jestem zmarźluchem (gdy wilgotna, wietrzna pogoda) , miewam napady na czekoladę i często "drgające" oko...jaki byłby wskazany dla mnie?

D3:
                  4. syn ma ( 02/2014 31,30 --> 30,0-70,0 ) d3 w kropelkach. Wg pediatry powinnam podawać 1 kropelkę, ja podaję 2, ale często zdaża się że wpadną i 3 ...Wolabym tabletki, czy mogę coś w tabletach podawać i jaką dawkę?
                  Ja mam niższe d3 (09/2013 25 OH niedobór < 10mg/ml) od syna, a dostalam od endo Vigantoleeten 500 na receptę- biorę 1x dziennie. Skończyły mi się ostatnio więc chcialam kupić coś bez recepty, a to wiąże się z wystawaniem u lekarza przez całe popoludnie w kolejce po receptę....
                  5. Jaką ja moglabym d3 sobie zakupić? czy dawka dla mnie nie jest za mala?
                  Jaką dawkę brać?

Syn jest mądrym, inteligentnym dzieckiem, nie ma poroblemow w szkole, ale... ale od ok 2 lat wraz z m.inn. ze wzrostem szkonych obowiązków pojawiły się problemy emocjonalne, z koncentracją, nadmierną wrażliwością, z zapamiętywaniem informacji, z motywacją do czegokolwiek np do odrabiania zadań domowych sad
                  Bardzo czekam na informację...i za wszelką okazaną pomoc dziękuję...

• djpa Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 29.04.14, 20:43
                    Jeśli po żelazie jest lepiej, do dawaj dalej, ale jeśli ani syn, ani Ty nie widzisz zupełnie żadnej różnicy, to dawaj po 1 tabletce aż skończy opakowanie i koniec.

Magnez - zdania są różne smile Na pewno brać trzeba, ale jaki związek? Osobiście wolę te organiczne: mleczan, cytrynian ale nieorganiczne też dobrze toleruję i kupuję.

Synowi rzeczywiście na chwilę obecną 1-2 kropelki wystarczą, bo już można się opalać - wystawiać na słońce. Tobie by się więcej D3 przydało niż Vigantoletten smile W aptekach jest D3 bez recepty po 2000 IU, a na All... po 5000IU.

Może szkoła jest przyczyną takich problemów? Czy syn nie spędza za dużo czasu przy książkach? 10 lat to jeszcze dziecko i syn powinien mieć czas na zabawę, szczególnie na świeżym powietrzu. Polska szkoła ma wiele, wiele wad.
                    • zgaga2 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 29.04.14, 21:56

Bardzo dziękuję djpa za odpowiedź, za krótko bierze Ascofer by dostrzec różnicę.
                      Mam prośbę, czy mogłabyś jednak podać konkretny magnez, d3 dla mnie i dla młodego ( w tabletkach) ? Wiem , że jest d3 bez recepty, ale przepraszam ,że nie wiem jaką dawkę powinnam brać i dlatego nie wiem na które powinnam się zdecydować sad ... i ewentualnie jaką dawkę w okresie letnim?
                      Szkoła nie jest powodem jego problemów tylko emocje.... Ale nie zostawiłam sprawy tak jak jest...Syn zdecydowanie nie jest typem kujona i zdecydowanie woli zabawy...ubolewam, że nie mamy wokół żadnego podwórka i rówieśników, bo to na pewno wpływałoby na to, że on chciałby wychodzić na dwór. Ale wiosna już jest, to dobrze, na pewno będzie więcej możliwości by spędzać czas poza domem wink Pozdrawiam i proszę o jeszcze bardziej precyzyjne informacje... .

• djpa Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 01.05.14, 08:40
                        smile Idź do apteki. Powiedz, że masz duży niedobór D3 i poproś aby Ci dali dobrą dawkę D3. Są takie po 2000IU. Ile latem D3? Zależy ile będziesz czasu na słońcu spędzać.
                        Tu masz konkretnie napisane ile D3 brać przy niedoborze:
                        diabetologia.mp.pl/wytyczne/show.html?id=92799
                        Możesz też iść z tym artykułem do rodzinnego i powiedzieć mu, że masz mnóstwo wątpliwości co do tego, czy Vigantoletten 500 ma szansę Ci pomóc przy takim niedoborze D3.

Preparatów magnezu masz mnóstwo w aptekach, nie znam wszystkich, ba nawet połowy nie znam. Nie czuję się kompetentna do polecania konkretnego magnezu. Tu też Ty sama musisz dokonać wyboru smile Nigdy nie wyłączaj własnego myślenia. Dasz radę smile
                        • zgaga2 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 01.05.14, 14:11
                          djpa dzięki za ..profesjonalną, rzeczową pomoc.
                          Skoro lekarze udzielają nam pacjentom, tak znikome informacje i dobierają taki a nie inny system leczenia sądziłam, że te forum powstało, aby dzielić się doświadczeniem, informacjami, poradą, pomocą. Przykładem tego jest m.inn. dobór dawki d3 przez mojego endo (który Ty również kwestionujesz) . Przykładem jest także podejście pediatry, która uznała po zapoznaniu się z wynikami, że syn nie potrzebuje suplementacji żelazem. Również wg niej nie ma sensu odstawiania suplementów przed oznaczaniem wyników. Żaden z tych lekarzy nie wspomniał także o fakcie, że dla lepszej skuteczności d3 powinien być brany mg.

W tej olbrzymiej ilości suplementów reklamowanych przez TV i innych, które znajdują się w aptekach, ciężko takiemu laikowi jak ja wybrać ten skuteczny. Jakoś w tym wypadku nie zaufam też wiedzy magistra w aptece. Gdyby wybór był taki prosty, te forum nie miałoby racji bytu: nikt nie potrzebowałby porady, ponieważ potrafiłby sobie sam dobrać i dawkować leki.

djpa, poleciła Ciebie jedna z przychylnych forumowiczek, która uznała, że będziesz potrafiła pomóc w tej kwestii. Na forum uchodzisz za osobę, która jest zorientowana, doświadczona w temacie dzieci. Udzielasz też dużo poważniejszych porad niż suplementacja mg.
                          Skoro nie czujesz się kompetentna w wyborze mg, to dzięki chciaż za cenne porady ( " Nigdy nie wyłączaj własnego myślenia. Dasz radę smile ", "Tu też Ty sama musisz dokonać wyboru smile " ) .

Z pewnością jak większość forumowiczów, nie wyłączam myślenia. Wciąż szukam odpowiedzi i pomocy. I mimo charakterystycznych, dokuczliwych objawów niedoczynności tj. problemy z koncentracją, zapamiętywaniem, chciałabym abyś wiedziała, że sama wychwyciłam swoją niedoczynność. A dzięki życzliwości forumowiczek od początku poszerzam wiedzę o swojej chorobie. Nie wszystko jeszcze wiem i rozumiem, ale uczę się od bardziej zorientowanych ode mnie osób.
                          Doskonale pamiętam jak się czułam jakiś czas temu. Doskonale zdaję sobie sprawę jak duże znaczenie ma odp.suplementacja m.inn. żelaza, d3, mag, także u moich dzieci, być może zagrożonych moją chorobą.
                          Nie oczekiwałam od Ciebie, abyś choćby wymieniła mi połowę magnezów znajdujących się w aptekach. Nadal będę szukała odp. na moje pytania. Może została już udzielona na tym forum, przez życzliwszą od Ciebie ale i bardziej doświadczoną osobę ode mnie?... ...
                          A ja Tobie życzę zdrowia, empatii i wszystkiego dobrego...

• muktprega1 Magnez 01.05.14, 22:45
                            Kochana nie czuj się urażona smile
                            Każdego namawiamy do korzystania z forumowej wyszukiwarki, szczególnie nowych, bo tu jest całe dostępne wszystkim źródełko wiedzy, wystarczy wpisać hasło i zaznaczyć forum smile

Nie dziw się też djpa, bo czasami jak człowiek udziela na to samo pytanie 251 odpowiedzi to wiesz.....

Trzeba czytać forum i wtedy najłatwiej jest się wszystkiego nauczyć, np ja zakładałam sobie foldery i do dziś je mam i zakładam nowe na różne tematy dotyczące wszystkiego co jest związane z moją Hashi, stąd wielokrotnie cytuje to samo ale dla różnych ludzi smile

a tu są fajne rzeczy do samodzielnego wykonania:
                            www.herbiness.com/krem-magnezowy/
                            tu z wyszukiwarki forumowej:
                            forum.gazeta.pl/forum/w,94641,150296982,150306355,Re_D3_magnez_B12_przy_Hashi_niedoczynnosci_dep.html

parę ważnych rzeczy w suplementacji:
                            www.nerwica.vegie.pl/niedobor_magnezu.html
                            o magnezie wyczerpująco:
                            www.ptmag.pl/pl/32073/0/Magnez-krol_zycia.html
                            • zgaga2 Re: Magnez 02.05.14, 08:31
                              muktprega1, oczywiście, zgadzam się z Tobą i zanim zadaję pyt.na forum, staram się odszukać odpowiedzi na własną rękę ( wpisywałam w wyszukiwarkę hasło "magnez" itp.).
                              W tym przyp.nic konkretnego nie znalazłam. I jak widzę, wynikło to z braku umiejętności wyłowienia informacji na tak dużym forum, niż braku chęci czy lenistwa z mojej strony sad
                              Owszem, widzę , że są udzielane po 251 x te same odpowiedzi i nie chciałabym ponawiać pyt. po raz 252.
                              Wystarczyłaby mi podpowiedź, typu słowo klucz, może link (choć to jest też czasochłonne). Dokładnie to, co Ty zrobiłaś. Dzięki.
                              Zamiast odpowiadać kilka razy, co pewien czas, wymijająco, na co szkoda czasu, lepiej jest naprowadzić lub udzielić już konkretną odpowiedź ( nazwa mg, dawki).
                              Ta sytuacja pokazała, że są forumowicze, którzy mają więcej "szczęścia" i dostają konkretne informacje i odpowiedzi na swoje wątpliwości, nie ważne po raz który. W tym przyp. odbyło się to dokładnie tak jak w gabinecie lekarskim, zostałam odesłana z kwitkiem.
                              • djpa Re: Magnez 02.05.14, 09:36
                                Zgaga,
                                Proszę nie czuj się urażona! Nie tego chciałam! Naprawdę na magnezie nie znam się. Sama co chwila kupuję inny, zwykle najtańszy, zwykle polskiego producenta - bo te najtańsze. Wiem, że inni coś innego polecają, np. Muktprega ładnie Ci napisała.

Osobiście kawy ani czarnej herbaty nie piję, nigdy nie miałam większych problemów z magnezem. Magnez pierwszy z brzegu najtańszy z apteki zawsze mi wystarczał i wystarcza nadal. Nie zbieram linków ani artykułów o magnezie.

Zgaga, wiem co wiem i wiem czego nie wiem - piszę co wiem. Jeśli nie wiem, to nie piszę, albo piszę wprost, że nie wiem. Nie zastąpię Ci lekarza - to jest tylko forum, a ja lekarzem nie jestem. Przykro mi, że na lekarzach się zawiodłaś - ja też wiele razy - ale forum lekarza nie zastąpi. Dlaczego chcesz ufać forum na którym różni ludzie - nie wiadomo kto - piszą różne rzeczy?

Mogę coś zasugerować i tyle. Ale to czytający forum robi wszystko na własną odpowiedzialność. Ja odpowiedzialności za nikogo brać nie chcę. To Ty musisz myśleć i czytać.
            • djpa Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 07.04.14, 21:11
              Jestem smile

Moja lab podaje normę dla dorosłych na D3 od 30, a dla dzieci od 20, ale edno zajmująca się D3 mówiła mi, że lepiej dla dziecka mieć D3 więcej niż 29, czyli lepiej w normie dla dorosłych. smile

Na ferrytynę możesz kupić bez recepty Ascofer i dawać synowi według ulotki (dawkowanie zapobiegawczo). Tam jest przelicznik wagi dziecka na tabletki. Po tygodniu lub dwóch powinno być widać różnicę, jeśli te podkrążone oczy i huśtawki nastrojów są od tego. smile

Osobie w wieku 22 lata powinni napisać na wynikach normy dla dorosłych smile
              • djpa Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 07.04.14, 21:12
                I tak jak Tess pisze - koniecznie magnez! Jego braki też mogą wpływać na chwiejność emocjonalną.
              • zgaga2 Re: Bardzo proszę o analizę wyników córki 10.04.14, 10:25
                djpa , bardzo, bardzo proszę o odpowiedź ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka