25.03.14, 10:54
Witam.
Pozwoliłam sobie rozpocząć nowy wątek,ponieważ dotyczy Córki.
A dlatego na naszym forum,bo wiem że macie ogromne doświadczenie jeśli chodzi o niedobory.
Przedstawię wyniki z wczoraj:
Krwinki białe WBC 4,31 [norma 4,4-11,3]
Krwinki czerwone 4,31 [ 4,1-5,1]
Hemoglobina 9,9 [12,3-15,3]
Hematokryt 0,31 [0,35-0,47]
MCV 71,7 [83,0-103]
MCH 23,0 [28,0-34,0]
MCHC 32,0 [33,0-36,0]
RDW-CV 15,5 [11,5-14,5]

Reszta wyników w normie
Córka od roku leczy żołądek przyjmując rano Controloc.
Lekarz przepisał Sorbifer 2x1
I tu nasze pytanie.
Co jest łagodniejsze dla żołądka: Sorbifer,czy ewentualnie Tardyferon.
I jak pogodzić przyjmowanie żelaza i Controlocu.
Kilka miesięcy temu Córka badała tarczycę
TSH 1,68 [0,27-4,2]
FT3 3,5 [2,0-4,4] 62,5%
FT4 15,4 [12,0-22,0] 34%
Lekarz rodzinny nie podjął tematu.
W kwietniu Córka bedzie miała usg,może to jest jakiś trop?
Jednak w tej chwili najważniejsze jest żelazo.Bardzo proszę o wskazówki.
Obserwuj wątek
    • maritawu Re: niedobory 25.03.14, 11:45
      Uffff
      Zapomniałam o drugiej stronie smile
      cd:
      Żelazo 18 [norma 37-145]
      • izzunia Re: niedobory 25.03.14, 13:19
        córka ma anemię? żelazo poniżej normy... do uzupełnienia smile
    • muktprega1 Re: niedobory 25.03.14, 20:35
      Ciekawe ile przy tak niskich wynikach hemoglobiny i żelaza wynosiłaby ferrytyna, jako najbardziej miarodajna?

Hemoglobina 9,9 [12,3-15,3]
      Żelazo 18 [norma 37-145]

Oczywiście nie musisz jej robić, bo wszystko widać. Jeśli chodzi o same wyniki tarczycy, to podeprę się znowu moim ulubionym cytatem:

"Aktywność peroksydazy tarczycy zależy od żelaza, dlatego niedobór żelaza może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego funkcjonowania tarczycy [Źródło: Paoletti]."

więc pomimo dość niskiego Ft4 nie musi mieć problemów z tarczycą, chociaż oczywiście USG będzie adekwatnym badaniem smile

Ale... jeśli podejmiemy trop tarczycowy, to niedoczynność może prowadzić do obniżonej produkcji kwasu żołądkowego, co z kolei prowadzi do zaburzeń wchłaniania żelaza, czy niskiej ferrytyny. Warto więc sprawdzić ten trop.

Co konkretnie dzieje się z żołądkiem, jaka diagnoza? Sama miałam stan zapalenia błony śluzowej żołądka z Controlokiem spowodowanym długo nie leczoną i nie zdiagnozowaną Hashimoto, rok tyroksyny wystarczył o dziwo do całkowitego porzucenia por gastrologicznej.

Ma silną anemię, być może przyczyna w chorobie żołądka, i z jakiegoś powodu nieprzyswajanie żelaza? A jaki poziom B12? Zrobiłabym... W razie niskiej zrobiłabym
      sama za swoją kasę badanie przeciwciała p. czynnikowi wewnętrznemu Castle`a i przeciwko komórkom okładzinowym
      tu pierwszy post:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,117549849,117549849,Przeciwciala_przeciw_komorkom_okladzinowym_zoladka.html
      Contorloc obniża kwasowość żołądka.. brałam rok czasu, stanowczo za długo. Przeczytaj tą bardzo dokładną stronkę o Controlocu, tam pisze:
      "Należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem jeżeli zmienił się charakter dolegliwości lub wystąpiły niepokojące objawy, takie jak znaczna utrata masy ciała, nawracające wymioty, dysfagia, krwawe wymioty, niedokrwistość..."
      To chyba tyle, co mogę przeanalizować w tym wypadku.
      • muktprega1 Re: niedobory 25.03.14, 20:55
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,95439285,145849523,Re_Preparaty_zelaza.html
        ewentualnie do rozpatrzenia związek - żelazo a zespół złego wchłaniania:
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,133502338,139085708,Re_NOWE_WYNIKI_17_09_br_prosze_o_pomoc.html
        • maritawu Re: niedobory 25.03.14, 22:14
          Bardzo Ci dziękuję.
          Twoja wiedza i pomoc są nieocenione.W najbliższym czasie wrzucę ten opis z gastroskopii.
    • pies_z_laki_2 Re: niedobory 26.03.14, 18:02
      > Ale... jeśli podejmiemy trop tarczycowy, to niedoczynność może prowadzić do obniżonej
      > produkcji kwasu żołądkowego, co z kolei prowadzi do zaburzeń wchłaniania żelaza, czy
      > niskiej ferrytyny. Warto więc sprawdzić ten trop.

Problem w tym, że to zamknięte koło. Leczycie żoładek przewlekle zmieniając ph kwasów żoładkowych, a to prowadzi do anemii... Nie wolno łykac Controloc Control (a właściwie jakiegokolwiek IPP) przewlekle, kilka tygodni ma wystarczyć, nie rok!!!! Możliwe, że anemia jest więc skutkiem jakiejś choroby żoładka, ale równie dobrze skutkiem nieprawidłowego leczenia tej choroby...

Czy córka nie ma celiakii? Celiakia daje m.innymi takie właśnie objawy, czyli anemię, niskie żelazo...
    • maritawu Re: niedobory 27.03.14, 19:01
      Witam, pozwalam sobie za zgodą mamy napisać o wyniku gastroskopii z kwietnia 2013.
      Przełyk i wpust bez zmian. W żołądku nieco treści śluzowej. Błona zmieniona zapalnie z nadżerkami w ok przedodźwiernikowej- pobrano wycinki. Odźwiernik drożny. Opuszka i część dalsza dwunastnicy bez zmian. Niewielka przepuklina wślizgowa.
      Wycinki bez zmian. Helicobacter- ujemny
      Diagnoza: Gastritis antralis erosiva. Hernia hiatus oesophagi.
      Na gastroskopię zdecydowałam się po miesiącach silnych bóli żołądka. Trzecia gastro w życiu. Pierwsza kilkanaście lat temu- wykryto helicobacter(leczenie) Druga- wszystko jak trzeba. Po latach bóle wróciły ale nasilone i po większości produktów.
      Gastrolog zalecił mi przyjmowanie leku Controloc. Po kilku tygodniach bóle żołądka minęły. Zaprzestałam tabletek, wróciły. Znowu brałam- było ok. Zaprzestałam w listopadzie i ledwie przeszłam przez okres grudniowy. W styczniu na wizycie powiedział mi, że muszę brać bo taka specyfika schorzenia. Morfologia sprzed roku w normie. A dziś jest tak jak mama pisała.
      Myślałam o celiakii ale nie odczuwam bólu żołądka po pieczywie, otrębach. Nie mam biegunek, nie chudnę. Nie wiem, co myśleć. Będę szukać innego gastrologa bo wystraszył mnie szczególnie ostatni post.
      Serdecznie dziękuję za wszelkie sugestie.
      • pies_z_laki_2 Re: niedobory 06.04.14, 00:07
        Celiakia nie zawsze daje uchwytne objawy, np. może boleć głowa kilka godzin czy nawet dni po glutenie, a więc trudno powiązać jedno z drugim... To nie alergia, że zjesz i nagle z minuty na minutę spuchniesz, czy tp.

A może spróbuj odstawić gluten na tydzień czy dwa, zobaczysz, czy pomoże... Przy problemach żoładkowych (czy jelitowych) zmiana diety to podstawa, nie leki, tabletki, a właśnie zmiana sposobu odżywiania... i nie chodzi tu tylko o gluten, ale np. zero smażonego, zero alkoholu, zero ostrych przypraw, czarnej herbaty, kawy, słodyczy, zero surowych jarzyn i owoców, chyba że w formie musu czy świeżo wyciśniętego soku, zero kartoników, puszek i w ogóle gotowców typu mrożona pizza, czy pierogi. Zero ciężkostrawnych dań typu bigos, czy grube kasze. Można jajka, jarzyny i mięso gotowane na parze / gotowane w wodzie, duszone, ew. pieczone, dobrze rozdrobnione (łatwej strawić), na początku tylko zupy kremy (na wodzie), czy smoothie, potem powoli dokłada się inne produkty, ryby, mięso czy kluski, przecierane / duszone owoce, czy twaróg.

Łagodzi zmiany w śluzówce moje ulubione siemię lniane, nie tylko w postaci gluta (nie znoszę big_grin), znacznie lepiej na mnie działało świeżo zmielone siemię popite łykiem wody, naparu z melisy, czy pokrzywy. Nie kupuj mielonego gotowca, bo jest odtłuszczone, a nam potrzebny jest olej lniany smile W dodatku siemię łatwiej przechowywać w formie nasion, a nie łatwo jełczejącej mączki....
        Nie pij mięty, ani herbatek z imbirem, napojów gazowanych, mocnych garbnikowych win, napojów z bąbelkami, czyli nic co drażni śluzówkę. Ma być łagodnie i lekko, ale pić trzeba sporo.

Z leków naturalnych polecam jeszcze olej z rokitnika, bywa w aptekach w kapsułkach, a ostatnio widziałam na bazarku ukraiński olej roktnikowy w butelce 100ml. (o matko jedyna, sama nie wierzę, że polecam coś, czego nie jestem w stanie sprawdzić..., nie wiem czy bym się odważyła łykać coś z bazaru... ale to był podobno lek, nie olej robiony w garażu... hm...).

Moja tajna broń to PepZinGl / Zinc-L-Carnosine Complex (www.iherb.com/Doctor-s-Best-PepZinGl-Zinc-L-Carnosine-Complex-120-Veggie-Caps/2467 ). Wzięłam tego ze cztery słoiczki, nie wiem jak to działa, ale jest wg. mnie niezwykle skuteczne...

No i probiotyki, bo po długim łykaniu IPP możesz mieć zaburzoną mikroflorę (ja brałam rano Multilac, a wieczorem Biopron, albo odwrotnie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka