Dodaj do ulubionych

Prosze o interpretacje wyników-poronienia

17.10.14, 22:04

Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Prosze o interpretacje wyników-poronienia 18.10.14, 10:43
      Oczywiście, że za niskie hormony tarczycy, stanowczo doradzałabym zająć się dalszą diagnostyką. Do kompletu potrzebne następujące wyniki:
      - USG tarczycy z dokładnym opisem i trzema wymiarami lub objętością (trezba spytać przed czy spełniają wymogi)
      badania z krwi:
      - przeciwciała tarczycy a-TPO oraz a-TG
      - poziom ferrytyny
      - poziomwit D3
      - poziom wit 12

Bardzo dobrze, ze najpierw chcesz się zbadać i szukać przyczyn na własną rękę. oczywiście spróbuj wydębić od Twojego "endokrynologa-ginekologa" któreś z powyższych badań, a ewentualnie dopłać za resztę.

>mój ginekolog niby tez jest endokrynologiem ale jak go dopytywalam o tsh i czy aby nie dorobić tych >frakcji ft3 i ft4 to nie kazał

niestety to o nim dobrze nie świadczy, na Twoim miejscu rozejrzałabym się za innym. Jest na forach wątek - polecani endokrynolodzy, moźe tam znajdziesz?

Zawalcz o siebie i dzieciątko smile
      • muktprega1 Re: Prosze o interpretacje wyników-poronienia 18.10.14, 10:46
        Jeszcze coś - wysoka prolaktyna jest jednym z objawów choroby tarczycy - Hashimoto, wiec tutaj również powinien pogłębić diagnostykę.
        • barbie3000 Re: Prosze o interpretacje wyników-poronienia 18.10.14, 14:09
          Dziękuje bardzo za odpowiedzsmile na usg tarczycy zapisze sie w poniedziałek a resztę badań dorobię i dam znac jak wyszło.dodam jeszcze ze od pół roku utrzymuje mi sie mlekotok w piersiach pomimo przyjmowania bromergonu to tez zastanawia i skłania do myślenia ze to moze byc tarczyca ,jeszcze dzis sie dowiedziałam ze siostra mojej mamy ma hashimoto
    • muktprega1 Re: Prosze o interpretacje wyników-poronienia 18.10.14, 22:43
      Zrób jeszcze test na niedoczynność i napisz ile pn wyszło

www.chorobytarczycy.eu/test#0
      • barbie3000 Re: Prosze o interpretacje wyników-poronienia 18.10.14, 23:36
        Masakra wynik 30

1. Objawy, które odczuwasz
        duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
        zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego
        depresja będąca uciążliwym problemem
        nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
        nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
        wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
        niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
        uczucie braku równowagi
        wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
        trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
        zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
        trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
        2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
        niedokrwistość, zwłaszcza niedobór witaminy B12
        3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
        niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
        4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
        spuchnięte stopy
        spuchnięte powieki lub worki pod oczami
        nadmiar woskowiny w uszach
        suche usta i/lub suche oczy
        zauważalnie chłodniejsza skóra
        nadmiernie sucha lub szorstka skóra
        niskie ciśnienie
        niski puls (przy braku regularnych ćwiczeń)
        Niektóre objawy nasilone w mniejszym lub większym stopniu,ale zawsze sobie jakoś tłumaczyłam ze duzo pracuje to jestem zmęczona ,często myje ręce i sie kąpie to mam sucha skore,wahania nastroju to najgorsze co mam-dzis np.sie popłakałam przy gotowaniu zupy,a za chwile sie śmiałam,napady agresji,ciagle pije kawę na podniesienie ciśnienia,ale i tak nie pomaga-jak dostałam bromergon na wysoka prolaktyna to miałam ciśnienie 90/50,85/50 ale jakoś sie przyzwyczaiłam,zawsze miałam "skłonność do anemi" .Jak na to teraz patrzę to zastanawiam sie jaka ja byłam głupia,ze wczesniej mnie to nie zaniepokoiło,gdyby nie te poronienia to pewnie bym nie drazyla tematu.
        Zobaczę jak wyjdą badania i zgłoszę sie do mojego gin/endo zobaczymy co powie,on ma raczej dobre opinie tylko jestem wkurzona ze nie zlecił mi więcej badań tylko zdiagnozował ze to pewnie przez prolaktyna która "skacze na tle emocjonalnym"
        4 cykle staram sie o kolejna ciąże ale bezskutecznie,od przyszłego miałam mieć stymulację cyklu CLo ale zaczekam na wyniki bo widzę ze problem moze byc duzo większy ,wczesniej zachodzilam od razu tylko ze płód obumieral ok.7-9 tc.
        Po pierwszym poronieniu nie zróbilam badań -lekarz przyjmujący mnie w szpitalu stwierdził ze tak sie zdarza i nie ma sie co przejmować ,szkoda bo przez to straciłam tez druga ciąże na tym samym etapie
        Trochę sie rozpisałam smile mam 33 lata wiec czasu coraz mniej
        • barbie3000 Po usg 20.10.14, 21:52
          Tarczyca o jednorodnej,prawidłowej echogenicznosci
          Wymiary:plat prawy :54x23x17 mm,plat lewy:54x20x13mm,cieśn 4mm
          Bez zmian ogniskowych litych i płynowych.
          Nie stwierdzam wzmożonego przepływu miazszowego.
          Węzły chłonnego szyi niezmienione patologicznie.
          Policzyłam objętość całej tarczycy z kalkulatora 17,57ml -chyba ok?
          Na wyniki krwi czekam
          • barbie3000 Re: Wyniki krwi 20.10.14, 22:25
            Anty tpo 39,9 norma <60
            Anty Tg 23,2 norma < 60
            Witamina 25 (oh)D total -25ng/ml wyszedł poziom niewystarczający norma (30-80)
            Ferrytyna 22ng/ml norma (13-150)
            Wit b12 366 norma (211-911)
            Prosze o pomoc w interpretacji oczywiście widzę ze wit D i ferrytyna kiepska a reszta ?
            • muktprega1 Re: Wyniki krwi 21.10.14, 09:47
              Niskie, niziutkie...

ferrytyna - 6.57% [wynik 22, norma (13 - 150)]

B12 - 22.14% [wynik 366, norma (211 - 911)

do przeliczeń % można używać ten sam kalkulator co do hormonów smile

o ferrytynie przydatne wątki (dawkowanie, wyjaśnienie, związek z B12):

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,94119998,94441686,Re_Czy_to_niedoczynnosc_tarczycy_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,24776,110978476,110978476,Morfologia_a_niedobory_zelaza_B12.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,24776,52189196,52189196,Niedobor_zelaza_ferrytyna.html
              o D3 jest bardzo dużo informacji, ale podam w skrócie - dla Ciebie dawka to 5000 jednostek przez 3 m-ce potem po 2 tygodniowej przerwie w suplementacji sprawdzenie poziomu.

co do samych przeciwciał, hm... kiedyś przeczytałam (nie zaznaczyłam źródła niestety) że sama obecność przeciwciał świadczy, bo zdrowe osoby, tych przeciwciał nie posiadają w ogóle, tym bardziej, że są one jak amplituda, raz zwyżkowo a raz zniżkowo.
              Ja zaryzykowałabym powtórnym badaniem, ale w momencie zdecydowanego pogorszenia samopoczucia.
              Wysłałam Ci na priv kilka linków smile

• hashitess Re: Po usg 20.10.14, 23:01
            W/g mnie opis usg jest niezgodny z wynikami badań hormonów.
            Z opisu wynika, że tarczyca jest zdrowa.
            Badanie usg do poprawki.
            • barbie3000 Re: Po usg 20.10.14, 23:13
              Sprawdzał dokładnie i to polecony lekarz ,wiec moze powtórzyć jeszcze raz tsh i ft3 i ft4 ?
              A te inne wyniki ?czy te przeciwciała sa dobre? Czy jakies inne czynniki mogły wpłynąć na obniżenie ft3 i ft4 ?
              • hashitess Re: Po usg 22.10.14, 10:49
                barbie3000 napisała:

> Sprawdzał dokładnie i to polecony lekarz ,

To jeszcze o niczym nie świadczy.
                Ja osobiście na pewno poszłabym do innego
                radiologa.

wiec moze powtórzyć jeszcze raz tsh i
                > ft3 i ft4 ?

to potwierdzam. Zrób je w innym labie.

> A te inne wyniki ?czy te przeciwciała sa dobre? Czy jakies inne czynniki mogły
                > wpłynąć na obniżenie ft3 i ft4 ?

Życie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka