Dodaj do ulubionych

Senność, słaba kondycja

25.10.17, 18:03
Hej

Mam pooperacyjną niedoczynność, którą przeszedłem w 2010 roku. Ogólnie raz lepiej raz gorzej. Nie dawno byłem u endo i USG wykazało guzek na lewym płacie, praktycznie cały zajęty, nietoksyczny bez zmian itp. Za dwa miesiące biopsja. Od dwóch tygodni czuję się fatalnie, jestem śpiący, wszystko mnie boli, męczę się przy wejściu po schodach, ogólnie w wieku 30 lat czuję się jak 90 letni staruszek. Strasznie doskwiera mi senność. Pomimo spania po 8 godzin, w dzień często łapie mnie senność.

Moje wyniki na dzień dzisiejszy

TSH - 3,000 pIU/ml* (0,270 - 4,200)
FT3 - 3,19 pg/ml* (2,00 - 4,40)
FT4 - 1,35 ng/dl* (0,93 - 1,71)

Przez 7 lat brałem Letrox 100. Obecnie dawka podwyższona do 125. Za dwa miesiące wizyta kontrolna u endo.

Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • hashitess Re: Senność, słaba kondycja 25.10.17, 18:35
      Czy rano w dniu pobrania krwi byłeś na czczo i nie zażyłeś hormonu?
      Pytam bo te wyniki hormonów tarczycy nijak się mają do wyniku przysadki mózgowej.
      • endoboy85 Re: Senność, słaba kondycja 25.10.17, 18:40
        Oczywiście byłem na czczo i nie zażywałem hormonu, czyli w tym wypadku jeszcze Letrox 100. Od dwóch tygodni przyjmuję Letrox 125 (wskazanie endo). Przed świętami Bożego Narodzenia mam zrobić badanie TSH i przyjść na kontrolę + biopsja guzka.

Dlaczego mają się nijak do wyniku przysadki mózgowej? O co chodzi z tą przysadką?
        • hashitess Re: Senność, słaba kondycja 25.10.17, 18:55
          Przysadka wskazuje na niedoczynność, a hormony tarczycy są wyrównane,
          w dodatku w połowie normy.

Robiłeś kiedykolwiek badania niedoborów występujących w chorobach tarczycy?
          • endoboy85 Re: Senność, słaba kondycja 25.10.17, 20:01
            Nigdy nie robiłem. Ogólnie to przyjmuję tradycyjnie witaminę B6, B12, D, C, do tego magnez, selen. Powiem szczerze, że z doświadczenia po tych 7 latach wiem, że lepiej czuję się zdecydowanie kiedy moje TSH wynosi około 1,5. Być może wyniki TSH 3,00 - mimo, że jest w normie, to jest właśnie przyczyna mojego złego samopoczucia? Strasznie doskwiera mi senność, jestem ociężały, słaby, ciężko w pracy przepracować 8 godzin - po 4 najchętniej poszedł bym do domu się położyć, a tu nie dość, że jeszcze trzeba pracować, to po przyjściu do domu kochana 3 latka, którą muszę się zająć smile

Mam też wyniki przeciwciał, które według mojej endo są prawidłowe i w normie.

anty-TPO - 12,65 IU/ml (0,00 - 35,00)
            anty-TG - <10 IU/ml (0,00 - 115,00)

Do tego jeszcze coś takiego:

Kikut prawego płata: 8x9x22 mm niejednokrotna struktura
            Kikut lewego płata: 15x14x27 mm, większa część kikuta zajęta przez torbielowato-litą zmianę ogniskową o wym. 14,14,16mm. Patologicznych węzłów chłonnych nie uwidoczniono.

Rozpoznanie główne: E89.0 - niedoczynność tarczycy po zabiegach
            Rozpoznanie dodatkowe: E04.1 - guzek tarczycy pojedyczny, nietoksyczny

Zalecenia: Letrox 125ug rano na czczo, za 2-ce TSH + biopsja zmiany w KLP
            • hashitess Re: Senność, słaba kondycja 25.10.17, 20:52
              endoboy85 napisał(a):

> Nigdy nie robiłem. Ogólnie to przyjmuję tradycyjnie witaminę B6, B12, D, C, do
              > tego magnez, selen.

suplementujesz wit. B i D oznaczając ich poziomy czy w ciemno?

Powiem szczerze, że z doświadczenia po tych 7 latach wiem,
              > że lepiej czuję się zdecydowanie kiedy moje TSH wynosi około 1,5.

uważam, że przy zażywaniu hormonu T4 TSH na powyższym poziomie
              jest zdecydowanie za wysokie. Poza tym najważniejsze są hormony
              FT4 i FT3 bo to od nich zależy samopoczucie.
              Moje TSH od lat wskazuje na nadczynność, a hormony FT4 i 3
              z reguły mam na poziomie 60-70% normy.

>
              > Mam też wyniki przeciwciał, które według mojej endo są prawidłowe i w normie.
              >
              > anty-TPO - 12,65 IU/ml (0,00 - 35,00)
              > anty-TG - <10 IU/ml (0,00 - 115,00)
              >

miałeś je kiedykolwiek wyższe?

> Do tego jeszcze coś takiego:
              >
              > Kikut prawego płata: 8x9x22 mm niejednokrotna struktura
              > Kikut lewego płata: 15x14x27 mm, większa część kikuta zajęta przez torbielowato
              > -litą zmianę ogniskową o wym. 14,14,16mm. Patologicznych węzłów chłonnych nie u
              > widoczniono.

rozumiem, że są to obecne wyniki usg.

>
              > Rozpoznanie główne: E89.0 - niedoczynność tarczycy po zabiegach
              > Rozpoznanie dodatkowe: E04.1 - guzek tarczycy pojedyczny, nietoksyczny
              >
              > Zalecenia: Letrox 125ug rano na czczo, za 2-ce TSH + biopsja zmiany w KLP
              • endoboy85 Re: Senność, słaba kondycja 25.10.17, 20:59
                Witaminy zażywam w ciemno, nie oznaczam i nie sprawdzam ich dobory w organizmie.

Przeciwciała zazwyczaj na tym samym poziomie, nigdy wyższe, nigdy niższe.

Dlatego moja endo zaleciła zwiększenie dawki i po 2 miesiącach kontrola TSH, żeby sprawdzić czy spadło.

Wyniki FT3 i FT4 mam w normie. Czyli złe samopoczucie podane jak na widelcu - TSH 3,00 to za wysoko i powinno się zejść do max 1,5

Tak to aktualny obraz z USG.

• laura.phys Re: Senność, słaba kondycja 25.10.17, 20:27
      Przy przyjmowaniu hormonu tsh powinno oscylować wokół 1, ty masz za wysokie tsh, co wskazuje na zbyt mała dawkę hormonu.
      • endoboy85 Re: Senność, słaba kondycja 25.10.17, 20:31
        A możliwe, że po 7 latach organizm domaga się większej dawki? W sumie zaraz po operacji przez siedem lat brałem dawkę 100ug i wszystko było zawsze w normie. Dopiero od nie dawna zacząłem się źle czuć i wyniki są takie, a nie takie jak zawsze były.
        • muktprega1 Re: Senność, słaba kondycja 26.10.17, 00:21
          >Od dwóch tygodni przyjmuję Letrox 125 (wskazanie endo)

Proponowałabym za następne 3 tygodnie powtórzyć trójkę tarczycową. 2 tyg po zmianie to jeszcze trochą za wcześnie na badania, zazwyczaj po 4-5 tyg są widoczne zmiany dawki tyroksyny w wynikach krwi, może TSH dotyczy jeszcze poprzedniej dawki, a hormony tarczycy już zareagowały?
          Organizm każdego jest nieprzewidywalny smile a hormon i podniesienie samopoczucia trwa jakiś czas, bo działa "żółwiowo", więc jeszcze może być za wcześnie na odczucie zmian.
          Jeśli zdecydujesz się zrobić te badania, to proponuję zaprzestań na 3 tygodnie suplementacji magnezu i D3, sprawdź ferrytynę i kwas foliowy. Nie ma sensu badać teraz grupy B, bo utzrymują się kilka miesięcy.
          • endoboy85 Re: Senność, słaba kondycja 26.10.17, 10:57
            Dziękuje za cenne uwagi. Oczywiście nie będę robił badań za 2 tygodnie. U endo byłem tydzień temu i zwiększyła mi dawkę. Do kontroli dopiero za około 2 miesiące czyli tak średnio za 6-7 tygodni dopiero. Do tego czasu TSH powinno się ustabilizować na nowej dawce.

Badałem hormony w marcu i miałem TSH 1,2, natomiast w czerwcu 1,4. Ostatni raz badałem we wrześniu i już było 3.00. Moja endo tłumaczy mi to, że mamy teraz brzydki czas, jesień, zawirowania, stąd nasze organizmy mają większe zapotrzebowanie na hormony.

Martwi mnie natomiast guzek. Choć nietoksyczny, to jednak zajmuje większą część lewego kikuta płata i boję się, że będzie rósł. Z tego co wiem operację przeprowadza się tylko w wypadku jeśli: jest istnieje możliwość wystąpienia raka, wole guzkowate jest chodzące, lub rozmiar guza przekracza powyżej 3 cm. Ja miałem operację 7 lat temu z powodu wola chodzącego, guzki toksyczne i wycięli. Przez 7 lat było ok, a ostatnio znowu jakiś się pojawił.
            • hashitess Re: Senność, słaba kondycja 26.10.17, 11:56
              wole chodzące?) yyyy ...... pierwszy raz słyszę taki termin dot. tarczycy.
              • endoboy85 Re: Senność, słaba kondycja 26.10.17, 12:48
                Tak się pisze, ale chodzi po prostu o rozrastanie się guzków. U mnie rosły do środka klatki piersiowej uciskając przy tym tchawicę.
              • endoboy85 Re: Senność, słaba kondycja 10.11.17, 20:26
                Witam ponownie

Po prawie miesiącu zrobiłem z ciekawości badanie TSH i jestem w szoku. Spadło znacznie.

Wcześniej przy normie 0,270 - 4,200 wynosiło 3,000 obecnie przy tej normie wynosi 0,417

7 lat brałem dawkę 100. Obecnie według zaleceń lekarza biorę Letro 125Ug.

Czy taki znaczny spadek TSH jest dobry? Powiem szczerze, że senność od zmienienia dawki już mnie tak nie nawiedza, ale za to szybko się męczę i łapię bez powodu zadyszki. Czy to może być spowodowane znaczną zmianą dawki zaledwie o 25Ug?
                • muktprega1 Re: Senność, słaba kondycja 13.11.17, 22:06
                  Może, ale nie zrobiłeś hormonów tarczycy tylko przysadki mózgowej?
                  Sprawdzałeś inne parametry przy wkłuciu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka