Dodaj do ulubionych

Usg dziecka

15.02.18, 18:37
Miałabym prośbę czy mogłybyście zerknąć na opis usg mojego syna lat 9. Mamy obciążenie rodzinne maz ma nadczynność jest po jodzie córka ma hashimoto . Syn ostatnio przybrał na wadze , bardzo się meczy , praktycznie codziennie skarży się na bóle mięśni . W przyszłym tyg robimy badania z krwi a dziś byliśmy na usg , to opis ( pan który robił był średnio rozmowny )- narząd tarczycowych dwupłatowy, prawidłowej echogenicznosci, o jednorodnej echostrukturze. Płat prawy o wym 34,4x10.09x11,5 mm płat lewy o wym 34,9x9,9x13,1 mm. Ciesz tarczycy nieposzerzona średnica 2,9 mm o prawidłowej echostrukturze . Unaczynienie miąższu prawidłowe . Przytarczyc nie uwidoczniono. Węzły chłonne nie powiększone . Będę wdzięczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Usg dziecka 16.02.18, 11:50
      Witaj
      obj tarczycy obliczona ze stronki (na niebiesko na pierwszej str forum smile):

www.nuk.org.pl/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc

wynosi:
      objętość całej tarczycy: 4.25 ml

w/g niemieckich endokrynologów (nie koniecznie polskich) z książki "Jak żyć z Hashimoto":

i.imgur.com/kNMtJY5.png

więc sam opis jest ok (chociaż bywa np Hashimoto tarczyca zanikowa, ale w opisie bez cech stanu zapalnego - czyli o prawidłowym echu) natomiast obj może jeszcze się mieścić w granicach np jeśli dziecko drobne to i tarczyca będzie proporcjonalna (jaki ma wzrost i wagę?), ale biorąc pod uwagę opis zachowania to jak najbardziej trzeba pogłębić diagnostykę.
      Sami robicie czy lekarz zlecił?
      potrzebne do diag tarczycy:
      TSH - hormon przysadki mózgowej
      - Ft4 i Ft3 h. tarczycy (jeśli nie ma wszystkich proponuję dopłacić)

objawy mogą np wynikać z niedokrwistości, to ja na Waszym miejscu zrobiłabym za jednym wkłuciem morfologię z rozmazem, OB, poziom wit D3, B12 oraz ferrytyny. To już da jakiś obraz całości.
      • oola72 Re: Usg dziecka 17.02.18, 16:23
        bardzo Ci dziękuję. Mam zamiar zrobic razem z morfologia tylko czekam bo teraz przeziębiony. Co do jego wielkości to on jest spory ma 146 cm i waży 42 kg. Badamy się sami ze względu na obciążenie w rodzinie ale i na objawy apetyt, rozdrażnienie,problemy ze snem a najgorsze jest to że on na nic nie ma siły. Przebiegnie 2 m i juz jest zmęczony, spocony. Do tego bolą go wiecznie wszystkie mięśnie. Czasami rano po wf w szkole np wstaje jak emeryt.
        • oola72 Re: Usg dziecka 02.03.18, 19:29
          mam badania
          tsh 1,567 norma 0,640-6,270 ulU/ml
          FT 3 - 4,19 norma 3,30-4,80 pg/ml
          FT 4 - 1,66 norma 0,86-1,40 ng/dl
          przeciwciała ATG 25,2 U/ml norma <60,0
          przeciwciała ATPO < 28,0 U/ml norma <60,0
          pomożecie mi to zinterpretować ?
          • hashitess Re: Usg dziecka 02.03.18, 22:27
            przepraszam, że pytam:
            czy dobrze wpisałaś wyniki z normami?
            • oola72 Re: Usg dziecka 02.03.18, 22:51
              Sprawdziłam , dobrze wpisałam ...
              • muktprega1 Re: Usg dziecka 09.03.18, 11:11
                tsh 1,567 norma 0,640-6,270 ulU/ml
                FT4 148.15% [ wynik 1.66, norma (0.86 - 1.4)]

FT3 59.33% [ wynik 4.19, norma (3.3 - 4.8)]

te wyniki są dziwne, stąd pytanie Hashites, zupełnie nie przystaje Ft4 duuużo ponad normę do niskiego TSH w przypadku braku suplementowania syntetycznym hormonem.
                Przeważnie normy są wyższe dla Ft4 a nie jak u Ciebie Ft3....
                Czy masz jakieś inne wyniki tarczycowe do porównania z innego czasu? Gdybym była na Twoim miejscu to powtórzyłąbym je za jakiś miesiąc-półtora w innym laboratorium.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka