Dodaj do ulubionych

WYNIKI TARCZYCA

20.03.18, 16:13
Hejka, mam takie pytanie odnośnie wyników tarczycowych. Byłam ostatnio u lekarki i z racji mojego zlego samopoczucia dała mi skierowanie na badanie TSH i antyTPO. TSH wyszlo w normie, natomiast antyTPO wyszlo 61,58 przy normie 0,00-34,00 IU/ml. Co to może oznaczac? Dodam, ze objawy jeszcze jakie man to sennosc, zmeczenie, mega nerwowosc, sucha skora, tycie, wypadanie wlosow i koncowek brwi, wypadanie przedmiotow z rak, zaparcia, zawroty glowy. Lekarz internista, u ktorego bylam z wynikiem oczywiscie to zlał i stwierdzil, ze jak ktos jest faktycznie chory to ma gorsze wyniki.. a co z moim samopoczuciem??
Obserwuj wątek
    • sylwia2916 Re: WYNIKI TARCZYCA 21.03.18, 14:36
      Chyba mi nikt nie chce pomóc?:-\
      • agnieszka_ania1975 Re: WYNIKI TARCZYCA 21.03.18, 20:47
        No to się odezwę ;P
        Podaj ile dokładnie wyszło ci TSH i normy laba. Podaj też wiek.
        Dodam, że ja objawy (pierwsze) już miałam przy TSH=2, dlatego warto zrobić USG tarczycy - ale u kogoś kto się na tym zna.
        Kilka lat mimo objawów niedoczynności lekarze olewali i zwalali na anemię z niedoboru żelaza (podobne objawy).
        Także co jakiś czas warto kontrolnie oznaczyć TSH, ft3 i ft4 jeśli to od tarczycy.
        CZasem TSH jest w normie, ale ft3 lub ft4 dopiero pokaże, ze jest problem - taki przypadek u mnie w rodzinie.
        Czy u Ciebie w rodzinie ktoś choruje na coś autoimmunol.?
        Jak TSH urosło do granic 4 czy 5 to ja już czułam się fatalnie - ale dla każdego dany wynik TSH może oznaczać co innego - jeden już pada inny prawie nie czuję tego.
        na szczęście trafiłam na lekarza, który leczy objawy a nie wyniki - także jeśli nadal po wiosennym przesileniu lepiej nie będzie szukaj dobrego endo. RAczej priv, bo na NFZ czeka się od roku do nawet 2 lat - zależnie od regionu.
        Podaj też wyniki morfologii, glukozy i ferrytyny (jeśli robiłaś) .
        Warto sprawdzić OB czy CRP - czy jest jakiś stan zapalny w organizmie.
        • sylwia2916 Re: WYNIKI TARCZYCA 22.03.18, 09:18
          Mam 29lat, nikt u mnie w rodzinie nie choruje autoimmunologicznie (albo o tym nie wiedza).
          TSH 0,74 (norma 0,27- 4,20 mikro IU/ml)
          Ft3 i ft4 nie dala mi skierowania
          Ferrytyny nie robilam
          Glukoza 84 (norma 70-99 mg/ml)
          Morfologia:
          Leukocyty 8,4 (4,3- 10,0)
          Neutrofile % 67 (-)
          Limfocyty % 27 (-)
          Inne (eo, bazo, mono) % 5 (-)
          Erytrocyty 4,65 (3,70- 5,10)
          Hemoglobina 13,6 (12,0- 16,0)
          Hematokryt 41,1 (36,0- 46,0)
          MCV 88,4 (77,0- 94,0)
          MCH 29,2 (27,0- 34,0)
          MCHC 33,1 (32,0- 37,0)
          RDW-CV 14 (11-15)
          Plytki krwi 282 (150-400)
          PDW 12 (9- 17)
          MPV 10,20 (9,00-13,00)
          P- LCR 28 ( 13- 43)
          30go ide do endo prywatnie (bo nfz to ma serio takie terminy ze zdrowy moze doczkawink ) to pewnie mi ft3 i ft4 zleci, chyba ze sama zrobie po weekendzie bo nie wytrzymamtongue_out
          • agnieszka_ania1975 Re: WYNIKI TARCZYCA 22.03.18, 12:51
            Jak idziesz priv to i tak badania zlecone są odpłatne, może lepiej powtórzyć pakiet TSH ft3 i ft4 przed wizytą?
            Najważniejsze i tak USG. No chyba, żeby ci chciała wykluczyć G-B to skieruje cię na p/a trab.
            A może jeszcze hormony sprawdzi inne lub odeśle do gina.
            Morfologię masz ładną jeśli chodzi o "anemiczne" sprawy, ale ferrytyna to taki magazyn żelaza - czasem morfo jest ładna i nie ma jeszcze anemii w wynikach, ale ferrytyna niziutko i organizm już czuje braki.
            Warto też kwas foliowy i b12 sprawdzić.
            No i u każdego czy zdrowego czy chorego sprawdzić poziom wit. D i ją odpowiednio do braków uzupełnić - ale o wit. D ci pewnie endo już powie. Poczytaj w necie o wpływie i oznakach niedoboru.
            3mam kciuki, żeby endo pomógł/a znaleźć przyczynę tych objawówsmile
            • sylwia2916 Re: WYNIKI TARCZYCA 22.03.18, 22:18
              Te wyniki są z tamtego tygodnia, a do endo ide w przyszlym, wiec wyniki chyba beda aktualne? Wiadomo ze na priv sa platnewink u gina nie ma co szukac bo tez bylam w tamtym tyg i wszystko cacy. Ewentualnie nad czym jeszcze sie zastanawi alam to nad poporodowym zapaleniu tarczycy z racji na porod 1,5 roku temu, albo i nie bo w sumie zaczelo sie tak jakies niecale 2/3 miesiace przed porodem do teraz, łącznie z problemami przy porodzie (w koncu cc).
          • hashitess Re: WYNIKI TARCZYCA 22.03.18, 16:50
            Twój problem z samopoczuciem i to, że masz hashimoto potwierdzają
            p/ciała TPO, które są dość wysokie.
            Na spotkaniu z medykiem tak rozmawiaj, aby wręczył Ci rp. na
            l-tyroksynę /euthyrox czy inny letrox/ i zaśw. do rodzinnego o diagnozie.
            • sylwia2916 Re: WYNIKI TARCZYCA 22.03.18, 22:24
              Powiem szczerze, ze nie odpuszcze zeby mi lekow nie dala bo serio sie zle czuje juz dlugo czas i niszczy mnie to:-\ juz maz sie tez wkurza ze sie zmienilam itd, a ja nie mam na to wplywu, dziecko tez na tym cierpi bo wkurza mnie byle pierdola😞 ciekawe tylko co pokaze usg i dodatkowe badania? A no widzisz, ty mowisz ze aTPO wysokie a lekarka (internistka) stwierdzila ze to nic takiego, ze nie wysokie i ze mam sobie stresu nie robic bo taki wynik nie jest tragiczny i swiadczy tylko o tym ze cos tam sie powolutku zaczyna dziac... oczywiscie wiedzialam ze to powie to raz, dwa jest tylko internistka, ale trzy to boje sie ze endo tez to zleje a ja kolejny rok bede sie zle czula:-\
              • agnieszka_ania1975 Re: WYNIKI TARCZYCA 23.03.18, 10:17
                co do wielkości anty-tpo - jest zmienne, ja miałam 400 po roku 124, obecnie 699
                może być też Hashi bez anty-tpo smile a mozna mieć anty-tg
              • monisia2468 Re: WYNIKI TARCZYCA 23.03.18, 11:20
                Ja u swojej nternistki po tym jak powiedzialam, ze przytylam w miesiac prawie 8kg to zostalam wysmiana, ze to nie mozliwe a potem ze za malo wody pije.
                Po kolejnej wizycie i.pokazaniu badan, ktore robilam prywatnie, Pani doktor na podwyzszone atpo (u mnie 38, norma 0-5) powiedziala ze lekkie podwyzszenie tonem jakby jej sie nie chcialo i tyle zdiagnozy. W srode ide prywanie do endo i mam nadzieje, ze chociaz mi pomoze wink
              • hashitess Re: WYNIKI TARCZYCA 23.03.18, 11:35
                poproś p. dr o zaświadczenie dla lekarza rodzinnego,na piśmie, że Twoje wyniki i samopoczucie nie wskazują
                na problem z tarczycą.
                Podejrzewam, że raczej dostaniesz rp na l-tyroksynę
                niż powyższe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka