Dodaj do ulubionych

Trab i nic

18.04.23, 21:52
Witajcie, od kilku lat stwierdzone wole guzowate tarczycy. Guzki określane przez endokrynologa jako niegroźne, ze względu na wielkość zlecano mi biopsję raz w roku, zawsze wychodzi ok. W opisie tak: Tarczyca nieco niejednorodna, niepowiększona z licznymi guzkami w obu płatach. Cieśń 3 mm.W prawym płacie ognisko lito płynowe 13x9x15mm z obwódką typu halo o obwodowym unaczynieniu, poza tym w dolnej części 6 mniejszych ognisk hipoechogenicznych o słabym unaczynieniu. W lewym płacie ognisko hipoechogeniczne, niejednorodne wielkości 14x10x10 mm o mieszanym unaczynieniu. Okoliczne węzły chłonne bez cech patologicznych.
płat prawy: 22x15x49 mm -obj. 8,7cm3; płat lewy: 18x17x49mm - obj. 8,0cm3

Ostatnie badania:
Kalcytonina <2 norma 0-5
Trab - 3,05 norma 0-1,22
ATPO <9 norma 0,00-34
TSH -1,632 norma 0,35 -4,94
FT3 -2,74 norma 1,58-3,91
FT4 - 1,00 norma 0,7 - 1,48
Glukoza na czczo - 105 norma 70 - 99
wit D3 - 9 norma 30-55

Od wielu lat leczę się na nadciśnienie, mam kłopoty z wchłanianiem i przyswajaniem pierwiastków typu magnez i potas. Na nadciśniene biorę trplixam 1x1, nonpres 1x1 i dodatkowo kaldyum 2x1, magne B6 1x1, omega 3-6-9 2x1
solderol 1 x tydzień ( to na niski poziom wit D3).

Dlaczego tu piszę? Od kilku miesięcy jestem zmęczona mimo odpowiedniej ilości snu, ciągle zdenerwowana i rozdrażniona, podpuchnięte oczy i twarz, obrzęk kostek a ostatnio nawet łydek i kolan.
Z wesołej i energicznej zrobiłam się marudna i wiecznie niezadowolona. Na nic nie mam sił ani ochoty, skórę mam tak przesuszoną, że aż pęka i swędzi. Włosy lecą mi garściami, po umyciu muszę odtykać odpływ tyle ich tracę.

Byłam u psychiatry. Schowałam dumę w kieszeń i poszłam. Myślałam, że może to depresja albo jakieś dziwne efekty przekwitania, bo jestem w tym wieku. Ale psychiatra wykluczył chorobę, ginekolog twierdzi, że jajniki pracują i lepiej żebym uważała, bo natura lubi płatać figle i kobietom po 50 trafiają się dzieci ( taki humorek jej się włączył ). No i nie wiem. To tarczyca płata figle czy jestem hipochondryczką i lepiej, żebym się za robotę wzięła a nie na siłę choroby szukała?

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Obserwuj wątek
    • goldengirl_2108 Re: Trab i nic 19.04.23, 21:28
      Bardzo proszę o interpretację wyników. Czytam i czytam ale pogubiłam się dokumentnie.
    • kewin113 Re: Trab i nic 03.06.23, 11:45
      LINK -->nplink.net/km43pnic
      Thyrolin to innowacyjny suplement diety wspierający zdrowie tarczycy. Bogata formuła produktu obejmująca aż 13 naturalnych składników zaowocowała postaniem unikatowego środka wspomagającego produkcję hormonów tarczycy.
      Thyrolin przyspiesza tempo przemiany materii oraz poprawia trawienie. Ponadto zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu przyczynia się do redukcji masy ciała. Produkt pomaga także utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Thyrolin to środek działający wielopłaszczyznowo, co sprawia, że doceniają go osoby z niedoczynnością tarczycy, jak również osoby chcące zadbać o zdrowie tego ważnego gruczołu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka