Dodaj do ulubionych

Pomóżcie, strasznie się boję

09.03.06, 18:04
Była dziś na USG tarczycy, bo mam kołatania serca. TSH miałam dobre, więc szłam na USG zupełnie bez obaw, a okazało się, że mam 5 malutkich guzków i jednego większego (7x5x4 mm.)Guzek ma obrys nieregularny, więc strasznie się boję czy to nie rak. Poza tym czytałam, że guzki łagodne powodują nadczynność tarczycy, a ja nadczynności nie mam, więc to też pewnie wskazuje na raka... Jakie Wy mieliście duże guzki? I czy łagodny guzek może też być bez niedoczynności? Biopsję mam dopiero za tydzień, potem pewnie tydzień czekania na wyniki. Zwariuję!
Obserwuj wątek
    • martabb Re: Pomóżcie, strasznie się boję 09.03.06, 19:20
      Witaj, ja w takim stanie emocjonalnym jak Ty byłam tydzień temu, też bałam i
      nadal się boję, że może mam raka. Na szczęście ja już jutro mam bjopsję a guzka
      mam na przytarczycy. Nie poddawaj się i myśl pozytywnie. Ja też najpierw siałam
      panikę, ale jak sobie poukładałam w głowie, to doszłam do wniosku, że nawet
      jeśli coś pójdzie nie tak jak bym chciała, to mam po co żyć i nie poddam się.
      Mam cudowną córcię i meżulka i dla nich będę żyła. Nie myśl o najgorszym,
      przecież nie kazdy guzek to nowotwór złosliwy,jeszcze mamy tyle do zrobienia,
      więc czas wziąć się w garść i pokazać światu naszą siłę. Pozdrawiam cieplutko.
      • hashi-tess Re: Pomóżcie, strasznie się boję 09.03.06, 22:01
        Jeśli poczytacie więcej postów na tym forum i forum Hashimoto, to okaże się, że 90% mających problem z tarczycą, mają guzki, jedne są większe drugie mniejsze.
        To naprawdę nie jest nic strasznego.
        Ja od kilku lat wiem, że mam ich kilka i naprawdę nie mam raka.
        To nie są guzki straszne i nie macje się czym martwić.
        Z tym schorzeniem da się żyć.
        Faktem jest, że ok 2% guzków są guzkami raka brodawkowego.
        Tylko ten rak bardzo rzadko jest złośliwy.
        Tak więc głowy do góry i nie panikować proszę.
        Musicie podjąć leczenie tarczycy i tyle.
        Guzki będą albo się wchłoną.
        Jeszcze raz - głowa do góry i bez paniki.
        Tess
        • miranna Re: Pomóżcie, strasznie się boję 09.03.06, 22:44
          Serdeczne dzięki za podniesienie na duchu. Juz mi trochę lepiej. Powiedzcie mi proszę, czy macie też nadczynnośc tarczycy i jakie duże macie te guzki?
          Martabb, trzymam kciuki za biopsję!
    • martabb Re: Pomóżcie, strasznie się boję 12.03.06, 20:29
      dzięki za trzymanie kciuków jeszcze będą potrzebne. Narazie po bjopsji, ale
      teraz stres przed wynikami, będą w środę. Ja za Ciebie mirrianna również
      trzymam kciuki. Trzymaj się cieplutko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka