Dodaj do ulubionych

Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady

25.02.10, 10:47
Oto moje wyniki z ostatnich 2 lat. Nie byłam jeszcze leczona,
dopiero wczoraj ze względu na fatalne wyniki cholesterolu lekarz
pzrepisał mi eurythox 25 w dawce najpier półabletki, po 3 dniach
jedną a po 3 tygdniach mam brać 1,5 tabletki.
Czy mieliscie kłopoty z podwyższonym cholesterolem? Ja jestem
załamana, od 3 miesięcy mam dietę - prawie wszystko gotuję na parze,
a wyniki gorsze i waga stoi w miejscu.

Otmarzec 2008
TSH 1,63
FT3 3 norma 2,23-5,35
FT4 12,04

listopad 2008
TSH 1,04
FT4 16,37

maj 2009 normy wszędzie te same
TSH 0,795 - 0,270-4,200
FT4 13,34 - 12,00-22,00
ATPO 128 - mniej od 37,0
DHEA -S 240,00 - 60,9 - 337,00

listopad 2009
HDL 62 norma więcej niż 40
LDL 145mg norma mniej niż 100
Trójglicerydy 65 mg norma 50-200
Cholesterol całkowity 235 mg norma do 200

luty 2010
TSh 1.31.
FT4 14,11
Pciała ATPO 130,4 norma do 34
Cholesterol całkowity 251 mg norma do 200
HDL 52 norma więcej niż 40
LDL 167mg norma mniej niż 100

Usg tarczycy
Położenie tarczycy na szyi prawidłowe. Lewy płat tarczycy o
objętości 7,9ml,
prawy płat tarczycy o objętości 8,25ml. Cieśń tarczycy o szerokości
4,8mm. W
dolnym biegunie tarczycy widoczne są dwa leżące obok siebie
izoechogeniczne
guzki o wym.6x4,4mm oraz 6,5,5mm, otoczone delikatnym, nieco
nieregularnym
hypoechogenicznym rąbkiem typu "halo". Pozostały miąższ tarczycy o
prawidłowej
echpgeniczności i jednorodnej strukturze. Zarysy tarczycy wyraźne. W
otoczeniu
tarczycy nie stwierdza się powiększonych węzłów chłonnych. 5zdj
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 25.02.10, 21:06
      Podwyższony cholesterol jest jednym z objawów niedoczynności.
      Spadnie samoistnie po wyrównaniu hormonów.
      Aby mieć kontrolę nad pracą tarczycy powinnaś wykonywać
      BADANIA ft4 I ft3, tsh możesz sobie odpuścić w ramach oszczędzania.
      Fajnie, że dostałaś tyroksynę,
      teraz masz szansę schudnąć.
    • prenatka Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 25.02.10, 21:15
      Wiesz, jeszcze rok temu w styczniu miałam też dosyć wysoki cholesterol.
      Wprawdzie w normie, ale wynosił 167 przy normie do 200,a trójglicerydy miałam
      191 przy normie do 150! Wtedy byłam na za małej dawce. W lutym tego roku, na już
      wyższej dawce i w miarę ustabilizowanych hormonach, mam całkowity cholesterol
      122, trójglicerydy 109, te same normy. LDL i HDL też w porządku. Słyszałam
      gdzieś, że kiedyś diagnozowano niedoczynność właśnie min. na podstawie wysokiego
      cholesterolu, był on jednym z czynników wskazujących na niedoczynność.
      • miniaturka7 Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 25.02.10, 23:39
        Ja też miałam cholesterol powyżej normy i wysokie trójglicerydy ponad normę. Lekarka spanikowała i zapisała mi lek na tą przypadłość
        podkreślając, że koniecznie mam to brać. Po wdrożeniu leczenia euthyroksem b.szybko unormował mi się cholesterol i trójglicerydy. Sama byłam zdziwiona, że tak szybko.
    • eutyreoza Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 26.02.10, 10:52
      W moim przypadku obyło się bez leków. Do obniżenia cholesterolu
      wystarczyła mi zmiana diety:

- białe pieczywo zastąpiłam razowym z dodatkiem słonecznika i
      siemienia lnianego,
      - masło zastąpiłam margaryną Florą standard,
      - wędliny tylko drobiowe lub ewentualnie polędwica sopocka,
      - posiłki niewielkie, co trzy-cztery godziny (przez pierwszy miesiąc
      myślałam, że umrę z głodu, teraz jest OK).

Śniadanie - musli z mlekiem o zawartości tłuszczu 0,5% (szklanka
      mleka, pół szklanki musli).

Do pracy - dwie kanapki z chleba razowego z Florą i wędliną drobiową
      lub polędwicą sopocką, dla zaostrzenia smaku posmarowaną chrzanem.

Obiad - zupa jarzynowa (czasem zmiksowana i podana z groszkiem
      ptysiowym) lub pomidorowa (z ryżem lub makaronem), zabielona
      niewielką ilością mąki i jogurtem o zawartości tłuszczu nie wyższej
      niż 3%. Na mięsne obiady pozwalam sobie tylko w weekendy i jest to
      na przykład schabowy lub mielony z surówką, albo coś z piersi
      kurczaka z surówką lub ryżem.

Kolacja - dwie kromki chleba razowego z pasztetem sojowym lub
      praprykrzem warzywnym (bez margaryny), jabłko, filiżanka herbaty
      obniżającej cholesterol (zalecane są trzy w ciągu dnia, ale ja piję
      jedną).

Oprócz tego - już niezależnie od diety - codziennie Activia i
      szklanka soku pomidorowego.

W ciągu pięciu miesięcy cholesterol spadł mi o 46mg/dl.
      Waga niestety też.
      Niestety, bo odchudzać się nie mam z czego
      • aleksandra_01 Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 26.02.10, 17:11
        > Kolacja - dwie kromki chleba razowego z pasztetem sojowym

przy hashimoto nie powinno się jadać produktów zawierających soję.

a.
        • eutyreoza Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 26.02.10, 21:49
          Wiem, bo utrudnia wchłanianie leków i może spowodować wole.
      • hashi-tess Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 01.03.10, 15:26
        eutyreoza napisała:

> W moim przypadku obyło się bez leków. Do obniżenia cholesterolu
        > wystarczyła mi zmiana diety:

w niedoczynności?!

W takim stanie tarczycy to niemożliwe.
        • sanpja Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 03.03.10, 15:59
          Hashi mi też wystarczyło wyrównanie hormonów. Dieta niec nie dawała smile
    • kusia40 Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 26.02.10, 14:10
      jak to jest w koncu z tym ryzem? jest pomocny na zaparcia czy wrecz
      przeciwnie- osoby z zaparciami nie powinny go spozywac?
      Ostatnio jem duzo potraw z ryzem, czy dla nas jest wskazany? jest
      tuczacy bardziej od ziemniakow?
      • eutyreoza Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 26.02.10, 21:55
        Nie jestem dietetyczką, ale wiem, że ryż spowalnia pracę jelit i stąd zaparcia.
        Co do kaloryczności - to owszem, jest kaloryczny, ale nie tuczący. Wniosek -
        jeść, ale z umiarem. Jak wszystko zresztą.
        • kaka73 Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 27.02.10, 12:12
          Dziękuję za odzew. Zastanawiam się czy dawki, które mam brać sa ok?
          Kontrolne badania mam zrobić za 3 miesiące. Zobaczymy czy będą
          jakieś efekty. Dietę ciągnę non stop. Białego pieczywa nie jadam,
          piekę sobie sama ciemne w automacie do pieczenia. Muszę jeszcze
          kupić sobie florę, bo używałam masmix.
          Po pierwszych dniach brania tabletki na razie nie odczuwam nic.
          Czyli branie hormonu to już do końca zycie mnie czeka?
          • eutyreoza Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 27.02.10, 13:00
            Tak to już w tej chorobie jest, że tabletki bierze się do końca
            życia.

Kwestię dawek radziłabym przedyskutować z lekarzem prowadzącym i nie
            zmieniać niczego na własną rękę choćby po to, żeby nie zafałszowywać
            wyników badań, no i oczywiście żeby sobie jakiejś krzywdy nie
            zrobić.

No i nie jedz soi, bo ona utrudnia wchłanianie leków.
            • kaka73 Re: Hashimoto, cholesterol leczenie proszę o rady 01.03.10, 12:11
              A i czy ja powinnam zbadać moje dzieci? Mają 4,6 i 11 lat.
              • eutyreoza [...] 01.03.10, 13:05
                Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
              • hashi-tess [...] 01.03.10, 15:24
            • hashi-tess [...] 01.03.10, 15:32
              • eutyreoza [...] 01.03.10, 20:25
                • hashi-tess [...] 01.03.10, 20:31
                • hashi-tess [...] 01.03.10, 20:34
                  • eutyreoza [...] 01.03.10, 21:24
                    • hashi-tess [...] 01.03.10, 22:09
                      • eutyreoza [...] 01.03.10, 22:25
                        • hashi-tess [...] 01.03.10, 22:44
                          • wierka-5 Re: nie dodałam, że nie musisz odpowiadać, 02.03.10, 08:40
                            Eutyreoza zupełnie nie masz racji proponując ludziom z niedoczynnością
                            obniżanie cholesterolu dietą. Nie ma to najmniejszego sensu, wystarczy
                            wyregulować dobrze hormony, a cholesterole same się unormują. Cholesterol jest
                            dobrym wskaźnikiem funkcji tarczycy- wzrasta w niedoczynności i maleje w
                            nadczynności. Są rózne inne stany chorobowe nie związane z tarczycą, w których
                            są kłopoty z cholesterolem, ale u osób cierpiących z powodu niedoczynności
                            trzeba najpierw uregulować hormony tarczycy.

Wyregulować nie znaczy sprawić aby mieściły się w normie, a tak niestety sądzą
                            niektórzy endokrynolodzy.
                            Nie znaczy też,że jest dobrze gdy TSH spadanie, bo nie u wszystkich jest
                            prawidłowe sprzężenie funkcji przysadka -tarczyca.

Te wszystkie rzeczy podpowiada ludziom forum. Zalecenia tu proponowane zgadzają
                            się z zamieszczonymi publikacjami" Udział laboratorium w diagnostyce i
                            monitorowaniu leczenia chorób tarczycy"

Każdy chory powinien jak najwięcej wiedzieć o swojej chorobie, aby nie dać
                            zrobić sobie krzywdy. Swiadomy będzie szukał dobrego lekarza.
                            • eutyreoza [...] 02.03.10, 11:50
                              • joanna-olga Re: nie dodałam, że nie musisz odpowiadać, 02.03.10, 13:44
                                Eutyreoza, nie do końca masz rację.
                                Margaryna to megatrucizna zawierająca gigantyczne ilości tłuszczów
                                trans.
                                Dietą niewiele zdziałasz. Większość cholesterolu produkuje wątroba i
                                jak pisały dziewczyny, trzeba leczyć przyczynę a nie smyrać
                                wierzchołek góry lodowej.
                                A cukrzyca często idzie w parze z Hashimoto, obie choroby mają
                                podobną etiologię.
                                • eutyreoza [...] 02.03.10, 14:53
                                  • hashi-tess [...] 02.03.10, 15:26
                                    • milaemalka Czy ktoś widział cholesterol :) 02.03.10, 23:13
                                      Nie bardzo wierze aby jedzenie miało tak duzy wpływ na cholesterol jak to sie
                                      powszechnie głosi.W moim przypadku cholesterol skoczył sporo ponad normę,gdy
                                      byłam w niedoczynnosci.Był wynikiem choroby.Kuzynka męża choruje na
                                      cukrzycę.Jest szczupła ale boi się przytyć i bardzo uważa na to co je.Ma bardzo
                                      wysoki cholesterol.Cała rodzina mojego teścia jadła bardzo duzo
                                      wieprzowiny.Spróbowałybyście zjeść jajecznicę usmażoną na boczku(a raczej
                                      ugotowaną bo jajka tonęły w tłuszczu)Albo słoninę uwędzona,którą kroili w
                                      plastry i jedli z chlebem(ponoć jest pyszna ale nie dałam sie namówic) .Mój mąż
                                      odzwyczaił się i gdy najadł się kiedys u mamy jajek na boczku to cały dzien żle
                                      sie czuł. Żyją długo(około 90 lat mieli dziadkowie,gdy zmarli)i mają sie
                                      dobrze.Zadnych problemów z cholesterolem,wątrobą czy zołądkiem.Ale też mój teść
                                      zagryza mięcho cebulą albo czosnkiem.
                                      • kaka73 Re: Czy ktoś widział cholesterol :) 03.03.10, 14:07
                                        Cóż trochę ten mój wątek zboczył na inny tor. Dziękuję za odpowiedzi, łykam
                                        hormon, czuje się dobrze na razie tabletka 25mg, , później mam zwiększyć do 1,5
                                        tabletki i mam nadzieję, że cholesterol spadnie. Dietę też prowadzę, chcę
                                        schudnąć. Ważę 75kg przy 175 cm i źle sie czuję z tą wagą.
                                        Jedno jest pewne cholesterol idzie w parze w moim wypadku z chorą tarczycą -
                                        chociaż hormony póki co mam w normie.
                                        • milaemalka Re: Czy ktoś widział cholesterol :) 03.03.10, 23:09
                                          Miałam taki cholesterol jak Ty i spadł .Nie jadłam zadnych tabletek ani się nie
                                          odchudzałam.Waga tez spadła -11 kg.Jeśli chodzi o dzieci to obserwuj.Jeżeli
                                          zobaczysz niepokojące objawy to przebadaj
                                          • izula34 Re: Czy ktoś widział cholesterol :) 04.03.10, 13:40
                                            dziewczyny a ja od roku mam stwierdzone hashimoto a przy tym
                                            trójglicerydy 319 i nie zabardzo chcą spaść, jem na no lipanthyl
                                            supra, ale niestety wyniki nie za ciekawe a dodatkowo w plusie 20
                                            kg, pocieszcie mnie że to się w końcu unormuje
                                            • kaka73 Re: Czy ktoś widział cholesterol :) 04.03.10, 13:55

Czyli spadło Ci 11kg a nie brałaś leków na tarzcycę?

Izula a ty bierzesz coś na tarczycę?
                                              Mój lekarz właśnie z powodu cholesterolu przepisał mi eurythox,
                                            • joanna-olga Re: Czy ktoś widział cholesterol :) 04.03.10, 14:05
                                              izula34 napisała:

> kg, pocieszcie mnie że to się w końcu unormuje

Pocieszam smile Zgodnie z tym co mówi moja endo, cholesterol unormuje
                                              się, jak się unormują hormony. A wg. pani doktor jak hormony sa OK
                                              to i odchudzanie przynosi skutek. Niestety, pani doktor lojalnie
                                              ostrzegła, że samo się nie schudnie, ale przynajmniej diety
                                              zaczynają działać.
                                              • kaka73 Re: Czy ktoś widział cholesterol :) 18.05.10, 19:23
                                                Po trzech miesiącach brania euthyroxu badania są następujące:,
                                                TSH - 0,422 normy jak poprzednio, czyli duży spadek,
                                                FT$ 16,51 normy jak poprzednio, czyli wzrosło.
                                                Cholesterol dalej wysoki 250mg norma mniej niż 200.

Lekarz dalej karze brać te same dawki eurythoxu.
                                                Co o tym myślicie? Dlaczego TSH tak spadło?

Karina

Oto moje wyniki z ostatnich 2 lat. Nie byłam jeszcze leczona,
                                                dopiero wczoraj ze względu na fatalne wyniki cholesterolu lekarz
                                                pzrepisał mi eurythox 25 w dawce najpier półabletki, po 3 dniach
                                                jedną a po 3 tygdniach mam brać 1,5 tabletki.
                                                Czy mieliscie kłopoty z podwyższonym cholesterolem? Ja jestem
                                                załamana, od 3 miesięcy mam dietę - prawie wszystko gotuję na parze,
                                                a wyniki gorsze i waga stoi w miejscu.

Otmarzec 2008
                                                TSH 1,63
                                                FT3 3 norma 2,23-5,35
                                                FT4 12,04

listopad 2008
                                                TSH 1,04
                                                FT4 16,37

maj 2009 normy wszędzie te same
                                                TSH 0,795 - 0,270-4,200
                                                FT4 13,34 - 12,00-22,00
                                                ATPO 128 - mniej od 37,0
                                                DHEA -S 240,00 - 60,9 - 337,00

listopad 2009
                                                HDL 62 norma więcej niż 40
                                                LDL 145mg norma mniej niż 100
                                                Cholesterol całkowity 235 mg norma do 200

luty 2010
                                                TSh 1.31.
                                                FT4 14,11
                                                Pciała ATPO 130,4 norma do 34
                                                Cholesterol całkowity 251 mg norma do 200
                                                HDL 52 norma więcej niż 40
                                                LDL 167mg norma mniej niż 100

Usg tarczycy
                                                Położenie tarczycy na szyi prawidłowe. Lewy płat tarczycy o
                                                objętości 7,9ml,
                                                prawy płat tarczycy o objętości 8,25ml. Cieśń tarczycy o szerokości
                                                4,8mm. W
                                                dolnym biegunie tarczycy widoczne są dwa leżące obok siebie
                                                izoechogeniczne
                                                guzki o wym.6x4,4mm oraz 6,5,5mm, otoczone delikatnym, nieco
                                                nieregularnym
                                                hypoechogenicznym rąbkiem typu "halo". Pozostały miąższ tarczycy o
                                                prawidłowej
                                                echpgeniczności i jednorodnej strukturze. Zarysy tarczycy wyraźne. W
                                                otoczeniu
                                                tarczycy nie stwierdza się powiększonych węzłów chłonnych. 5zdj
                                                • kaka73 Może ktoś zobaczy te moje wyniki? 19.05.10, 17:42
                                                  Proszę o info co sądzicie o leczeniu. TSH b. spada
                                                  • wierka-5 Re: Może ktoś zobaczy te moje wyniki? 20.05.10, 14:05
                                                    Wyniki, pisz z normami, przeliczaj na %. rób komplet to znaczy ft3 też.
                                                    Przy wynikach pisz na jakiej dawce jesteś wtedy łatwiej połapać się w historii i
                                                    odpowiedzieć.
                                                    Trudno mi coś napisać bo nie masz oznaczonego Ft3. Ft4 nie za wysokie, wiec być
                                                    może dawka leku jest za mała. Cholesterol zawsze jest wysoki w niedoczynności i
                                                    spada po wyregulowaniu hormonów.
                                                    Tsh często spada poniżej normy podczas leczenia. Tym bardziej,ze na początku
                                                    choroby też było niskie. Pisałam Ci już na ten temat wyżej.
                                                  • milaemalka Re: Może ktoś zobaczy te moje wyniki? 20.05.10, 14:14
                                                    Masz hashimoyo czyki Badaj Ft3 i ft4 na Tsh szkoda pieniedzy
                                                  • miss.chili1 dieta pomaga 29.05.10, 20:44
                                                    W lutym tamtego roku miałam poziom cholesterolu 220 przy normie do
                                                    190. Po kilku podejściach do diety w końcu się zmobilizowałam i już
                                                    po 1,5 msc miałam świetne wyniki, poniżej 180. Niestety teraz znowu
                                                    regularnie wcinam ciasteczka no i cholesterol poszybował w górę...
                                                    Mój przypadek to dowód na to, że jednak nie zawsze winna jest
                                                    tarczyca(hormony mam w miarę unormowane).
                                                    Dla zainteresowanych: z diety należy wykluczyć masło, margarynę,
                                                    majonez, absolutnie wszelkie słodycze, żółty ser ( dozwolony tylko w
                                                    wersji light), wszystkie podroby. Zaleca się z mięs tylko ryby i
                                                    drób, twaróg tylko chudy, jogurt light i mleko 0,5, max. 2 jajka w
                                                    tygodniu, wędlina tylko drobiowa. To działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka