Dodaj do ulubionych

nowa z haszi + mała polecajka

17.10.10, 00:11
Witajcie smile

Czytuję Was od kilku miesięcy i dużo mi pomogło to, co tu przeczytałam smile przede wszystkim rozimiem mniej więcej co ze mną się dzieje.
Ponieważ u mnie problem polega na kiepskiej przemianie fT3 w fT4 szukałam do diety potraw z wysoką zawartością żelaza i magnezu. Tak trafiłam na lapacho - to jest herbata z kory drzewa rosnącego w Ameryce Pd, ma dużo mikroelementów. Dziele się tym odkryciem, bo mi bardzo pomaga ten napar: lepiej się po nim czuję i może dla kogoś z was też będzie pomocne.

I nadal będę czytać, co piszecie. I pewnie jeszcze nie raz z tych wpisów skorzystam smile

Pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: nowa z haszi + mała polecajka 17.10.10, 22:01
      To Ft4 przemienia sie w Ft3.A jakie masz wyniki ?i co bierzesz
      • sowiniec Re: nowa z haszi + mała polecajka 18.10.10, 18:36
        Biorę euthyrox od trzech miesięcy.
        Do endo trafiłam po USG tarczycy, kiedy diagnosta mi poweidziała, że mam ją powiększoną (20 ml) i hypoechogeniczną. Kazała mi zrobić przeciwciała i wyszło mi aTPO 522 czyli miano swoiste dla hashi. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że powinnam zrobić hormony obwodowe, więc zrobiłam tylko TSH i mi wyszło 2,38 (norma: 0,270 - 4,200).

Rzecz była w tym, że miałam jednocześnie objawy niedoczynności (odchudzałam się u dietetyka i po 4 miesiącach diety straciłam zaledwie 5 kilo, było mi ciągle zimnoe, miałam wysuszona skórę i przede wszystkim objawy depresji - mysli samobójcze, nieustanną senność, stany lękowe). Równolegle leczę się na dnę moczanową - mam za sobą kilka ataków, nikomu nie życzę uncertain

Jutro idę do endo i ostatnie wyniki to:

TSH - 1,7 (norma: 1,270 - 4,200)
        fT3 - 21,43 % (2,0, norma: 1,4-4,2)
        ft4 - 83,33 % (1,8, norma: 0,8 - 2,0)

A za pomyłkę z przemianą przepraszam - pomyliły mi się oznaczenia smile
        Mam niedobory wit. B12, staram się jeść mięso, ale chyba niewiele to daje.
        • sowiniec Re: nowa z haszi + mała polecajka 18.10.10, 18:46
          zapomniałam o dawce - 0,25

i objawy, przynajmniej te związane z psychiką, znikły, za to cykl mi się dziwnie wydłużył, bo podniosła mi się prolaktyna
          • milaemalka Re: nowa z haszi + mała polecajka 19.10.10, 11:19
            Fakt nie wyglada to dobrze.Ciekawe co lekarz powie.Zwiekszanie dawki nic nie da,zwiększy sie tylko różnica.Panie biorą selen.Poczytaj .
            • sowiniec Re: nowa z haszi + mała polecajka 19.10.10, 21:34
              Pani dr powiedziała, że wynik bardzo ładny (ale odniosła się tylko do TSH), przepisała tę samą dawkę Euthyroxu i kazała przyjść za kolejne trzy miesiące.

Nic, zostało mi tylko zastosować się do twojej rady i poczytać forum big_grin
              • milaemalka Re: nowa z haszi + mała polecajka 20.10.10, 10:03
                Moj były endo tez był zadowolony , ze mam Tsh 0,6.Ft3 było poniżej normy a Ft4 około 70-80 % i nie zamierzał zmienić mi euthyroxu na novo.Teraz wiem,że nie wiedział jak to zrobić. Ft3 odpowiada za samopoczucie .Niskie wywołuje objawy podobne do depresji. U góry masz dyskusję na temat selenu.Pamietaj ,ze niska ferrytyna też ma wpływ na przemianę.Spróbuj poprawic przemiane selenem i jesli trzeba żelazem . Radziłabym sprawdzać Ft3 i ft4 co mc.Gdyby się okazało.że nie pomógł selen i Ft3 leci w dół będzie potrzebny dodatek novo.Piszę trochę na wyrost ale chcę Cie uczulić na problem Lekarka nie ma racji mówiąc,że wynik jest dobry
                • sowiniec Re: nowa z haszi + mała polecajka 20.10.10, 20:11
                  dzięki wielkie smile

kupię selen, a żelazo na razie staram się uzupełniać komponując dietę głównie z potraw z dużą zawartością żelaza i warzyw z dużą ilością wit. C
                  dlatego też zaczęłam pić tę herbatkę, o które wspomniałam wyżej

a pani doktor wygląda na nieco zagubioną w rzeczywistości, chociaż jest bardzo sympatyczna - chyba muszę się rozejrzeć za nowym lekarzem uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka