10.03.11, 16:43
Dziewczyny proszę o interpretację wyników:
TSH: 1,170 , norma [0,270-4,200],
FT4: 1,140, norma [0,932-1,710],
FT3: 2,65, norma [2,57 - 4,43].
W lutym ubiegłego roku zdiagnozowano u mnie hashi (wyszło przypadkowo, w czasie badań po poronieniu). Mój endokrynolog stwierdził, że jestem w lekkiej niedoczynności i obędzie się na razie bez leków. Wyniki, które podaję są z dzisiaj. Zrobiłam je na własną rękę, bo od kilku miesięcy staramy się z mężem znowu o dzidziusia i nic. Poza tym odczuwam nieprzyjemne objawy takie jak: potliwość, nadpobudliwość, suchość skóry. Przeliczyłam to na procenty i niewiele z tego wiem. Pomóżcie. Czy powinnam uregulować najpierw hormony?
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: wyniki 10.03.11, 19:38
      Częśc endokrynologów również tak uważa , ale nie wszyscy. Ci drudzy czekają aż hormony wypadną poza normę, a najlepiej jak TSH będzie wysokie.
      Problem w tym,ze w tej chorobie często TSH jest w normie i wtedy plątamy się po różnych lekarzach z różnymi dolegliwościami.
      Radzę szukać innego endo, bo hormony masz bardzo niskie.
      Procenty to tylko nieco inny sposób przedstawienia tego samego wyniku. Zakres normy np [2,57 - 4,43] to prosta, a na niej zaznaczony Twój wynik -2,65= 4,3% Aby je obliczyć wystarczy skorzystać z kalkulatora zamieszczonego na forum.
      Przy wyliczeniu % widać w którym miejscu jest wynik. Pomaga to przy interpretacjii, bo zakresy norm są różne w zalezności od lab.

Proponuję zanim umówisz wizytę,a to trochę trwa zrobić jeszcze raz wyniki tarczycy, może jeszcze ferrytynę i witaminę B12.
      Ciekawa tez jestem jak wyglądały Twoje wyniki wcześniejsze, również USG i przeciwciała.

Powinnaś najpierw zając się tarczycą.
      • marikka30 Re: wyniki 10.03.11, 20:05
        Moje poprzednie wyniki z kwietnia 2010:
        TSH -0,795, norma [0,350-4,940],
        FT4 - 1,14 - norma [0,70-1,48],
        FT3 - 2,83 - norma [1,71-3,71],
        anty - TPO <1,0 - norma [0,00 - 5,61],
        anty - TG - 16,63 - norma [0,00 - 4,11].
        Robiłam jeszcze ANA1 i wynik był dodatni, ANA2 - graniczny (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie). Usg nie robiłam.
        Jak widać wyniki są inne, bo i normy były inne, choć podawane w tych samych jednostkach. Pierwsze badania robiłam w Diagnostyce w Krakowie,te z dzisiaj w moim szpitalu. Tym bardziej nie wiem o co chodzi.
        • rosteda Re: wyniki 10.03.11, 23:26
          Nie bierzesz jakis lekow (witamin) z jodem ze fT4 jest w normie?
          Jesli ktos ma Hashi to powinno ono byc leczone tym bardziej gdy sa poronienia i niemoznosc donoszenia ciazy.
          ANA - to sa niespecyficzne przeciwciala ktore wychodza podwyzszone w wielu chorobach autoimmunologicznych. Moga tez byc wysokie przy Hashimoto (mialam wysokie 1600 przed leczeniem a teraz mam ujemne).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka